to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:58 | 22.12.2016

Πολιτική

Σοβαρές καταγγελίες Νεφελούδη σχετικά με τη (μη) καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων

Σε σοβαρές καταγγελίες προέβη μέσω του Alpha 9,89 ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, σχετικά με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων σε γνωστές επιχειρήσεις


Στην εκπομπή με τον Δήμο Βερύκιο και τον Σπύρο Λάμπρου, ο Ανδ. Νεφελούδης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Έδιναν το δώρο π.χ. στις καθαρίστριες οι εταιρείες καθαρισμού στα νοσοκομεία και πηγαίνανε στα ΑΤΜ των νοσοκομείων, δίπλα ο εργαζόμενος με τον εργοδότη και έδιναν το δώρο πίσω. Έχουμε και τα "μαύρα". Σε ιδιωτικά σχολεία έχουμε καταγγελίες. Υπογράφουν ότι πήραν το δώρο ενώ δεν το έχουν πάρει. Έχουμε πολλές επιχειρήσεις (που δεν δίνουν το δώρο). Στον χώρο της καθαριότητας, στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδης… Ψηφίζεται στη Βουλή ότι μισθοί άνω των 500 € καταβάλλονται τραπεζικά. Υπάρχουν μηχανισμοί (καταβολή του δώρου)».

Ανέφερε δε ότι «είχαμε τέτοια απειλή από την ίδια εταιρεία που έχει αναλάβει το ΚΔΑΥ στη Θεσσαλονίκη. Λέει σε κάποιες εργαζόμενες εκεί, «προσέχετε μη γίνετε σαν την Κούνεβα».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον χώρο του Τύπου, ο κ. Νεφελούδης υποστήριξε πως «αυτό που συμβαίνει τώρα στον ΔΟΛ είναι εξοργιστικό. Να καταλάβουν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπινο μόχθο. Δεν μπορεί να επιλέγουν να χτυπούν πρώτα τους εργαζόμενους με αναλγησία».

«Σε ΔΟΛ, Ελεύθερο Τύπο και ΜΕΓΚΑ, η παραβατικότητα είναι απόλυτη από την πλευρά της εργοδοσίας. Υπάρχουν μέτοχοι με σοβαρή οικονομική επιφάνεια» υπογράμμισε ο γγ του Υπουργείου Εργασίας, στηλιτεύοντας τη στάση ιδιοκτητών που «αντί να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους, έπαιρναν τραπεζικά δάνεια με το «κούτελο». Είπε ότι «ασχολούμαστε με τον ΔΟΛ και άλλα έντυπα εδώ και πολύ καιρό. Έχουμε κάνει μια σειρά συναντήσεις».

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είπε ότι «το μείζον θέμα είναι η επαναλειτουργία του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, κατ' εφαρμογήν του ενωσιακού δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Επικαλέστηκε την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις, με την οποία, όπως είπε, «δεν θίγονται τα όρια αλλά, όπως ρητώς αναφέρεται, αυτά εμπίπτουν στο εργασιακό δίκαιο και είναι θέμα εθνικού δικαίου να καθοριστούν».  Τόνισε ότι «δεν απεμπολείται ο ρόλος του υπουργού Εργασίας απλώς χρειάζεται μια συγκεκριμένη δημόσια αρχή, η οποία υπάρχει, είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας αλλά θα πρέπει να αλλάξει η σύνθεσή του».

«Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν θα φέρουν τον σοσιαλισμό στην Ελλάδα. Θα διαχειριστούν τον καπιταλισμό που θέλουν οι νεοφιλελεύθεροι, το ΔΝΤ και ο Μητσοτάκης», κατέληξε ο κ. Νεφελούδης και πρόσθεσε ότι «ο καπιταλισμός πρέπει να κινείται με ένα σύστημα αρχών».                               

Aκούστε την συνέντευξη:

http://www.alpha989.com/Interview.aspx?a_id=75748

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)