to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σοβαρά τώρα κύριε Δήμαρχε;

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε κλοιό πανδημίας και οι αντοχές της οικονομίας και του ΕΣΥ δοκιμάζονται, το κόστος της γιορτής που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για την αλλαγή του χρόνου, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα.


Το κόστος αυτό, ανέρχεται σε 210.000 ευρώ, ποσόν εξωφρενικό για μια παραγωγή διάρκειας 17 λεπτών, που, όπως ανακοινώθηκε, θα στηθεί στο πάρκινγκ του Λυκαβηττού, με την συμμετοχή ενός τραγουδιστή (Σάκης Ρουβάς), χωρίς την παρουσία κοινού, για να μεταδοθεί από την ΕΡΤ με την αλλαγή του χρόνου.

Μπακογιάννης: Μίζερες και ανούσιες διαμαρτυρίες.

Σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τις αντιδράσεις, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μίλησε για μίζερες και ανούσιες διαμαρτυρίες που δεν αξίζουν απάντησης, υπερασπιζόμενος πάντως και τον στολισμό της πόλης, προκειμένου να αποπροσανατολίσει γενικεύοντας κάπως την όλη συζήτηση.

Προηγουμένως, η Τεχνόπολη, ο δημοτικός οργανισμός που έχει αναλάβει την παραγωγή της συγκεκριμένης εκδήλωσης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι το κόστος των 210.000 ευρώ είναι εύλογο και περίπου σταθερό τα τελευταία χρόνια.

Χωρίς αναλυτική κοστολόγηση

Η Τεχνόπολη παραθέτει έναν ατελείωτο κατάλογο εργασιών (μελέτες και σχεδιασμοί, μουσική επιμέλεια προγράμματος, μαέστρος, μουσικοί, πρόβες, στούντιο, σχεδιασμός animationthemes για led wall, εγκαταστάσεις και απεγκαταστάσεις εξεδρών, ικριωμάτων, φωτιστικών και ηχητικών , μουσικού εξοπλισμού, LedWalls, δικτύου wifi και ενισχυτικού σήματος κινητής, γεννήτριας, σκηνικών κλπ κλπ), χωρίς όμως να αναφέρει αναλυτικά το κόστος για κάθε εργασία. Έτσι, όσοι γνωρίζουν τις τρέχουσες τιμές της αγοράς είναι αδύνατον να εκτιμήσουν το εύλογο του κόστους το οποίο υποτίθεται ότι υπερασπίζεται ο οργανισμός. Επίσης πουθενά δεν αναφέρεται η αμοιβή του τραγουδιστή Σάκη Ρουβά.

Εξωφρενικά ποσά

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει σημειωθεί, το ποσόν αυτό, των 215.000 ευρώ είναι περίπου το τριπλάσιο από μια παραγωγή αξιώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών, και αντίστοιχο με το κόστος μιας παράσταση στην Επίδαυρο, ή την συναυλία μιας διεθνώς αναγνωρισμένης ορχήστρας στο Ηρώδειο. Και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ η συγκεκριμένη διοργάνωση, σύμφωνα με ισχυρισμούς της δημοτικής αρχής, απαιτεί προετοιμασία ενός μήνα, ο Κ. Μπακογιάννης παρουσίασε την σύμβαση της απευθείας ανάθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, μόλις την περασμένη Τετάρτη, δηλαδή εννιά μέρες πριν την εκδήλωση.

Ο Κ. Μπακογιάννης μάλιστα, παρέλειψε να παρουσιάσει, όπως είναι υποχρεωμένος, αναλυτική κοστολόγηση με τα ακριβή ποσά και τις επιμέρους συμβάσεις με τους εργολάβους. Η επίκληση του ότι το κόστος είναι ανάλογο με τις προηγούμενες χρονιές – που πονηρά παραπέμπει στις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ - αποκρύπτει το γεγονός ότι και επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής (Γ. Καμίνης), οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι ήταν υπεύθυνοι για τις συγκεκριμένες αναθέσεις. Η οξύτητα των φετεινών αντιδράσεων για την αδιαφάνεια και την εξόφθαλμη υπερκοστολόγηση της συγκεκριμένης παραγωγής σχετίζεται εμφανέστατα με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και με 40.000 ευρώ λιγότερα, έχουν οργανωθεί παραστάσεις τρίωρης διάρκειας, με συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών. Επισημαίνεται επίσης ότι δεδομένων των συνθηκών, η εκδήλωση για την αλλαγή του χρόνου θα μπορούσε να γίνει σε στούντιο, ή σε θέατρο, με πολύ χαμηλότερο κόστος και με αναμφίβολα αξιοπρεπές και καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Το χειρότερο από όλα όμως, είναι ότι κάτω από τις σημερινές συνθήκες, με την κοινωνία να μετρά 20.000 νεκρούς και την κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν διαθέτει ούτε μισό ευρώ για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο Δήμαρχος Αθηναίων και ανηψιός του πρωθυπουργού διοργανώνει μια ανέμελη πανάκριβη 17λεπτη εκδήλωση, αμφίβολης σοβαρότητας και αισθητικής, που μυρίζει μίζα από πάνω μέχρι κάτω.

Σοβαρά τώρα κύριε Δήμαρχε;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)