to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:54 | 09.11.2020

Κοινωνία

Σοβαρά προβλήματα στην τηλεκπαίδευση - Την παραίτηση της Κεραμέως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Με το… καλημέρα προβλήματα στην τηλεκπαίδευση της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που μέσα σε λίγες μήνες εμφανίζει τις αδυναμίες και τους τεχνικούς περιορισμούς που έχει το σύστημα - Την παραίτηση Κεραμεως ζητά η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Για «αστείο» αίτημα κάνει λόγο ο Στ. Πέτσας - Οριακά στους πολίτες έριξε το φταίξιμο η Ζαχαράκη - Επί 8 μήνες Μητσοτάκης-Κεραμέρως «πέταγαν χαρταετό» δήλωσε ο Ν. Ηλιόπουλος


Με υποχρεωτική τηλεκπαίδευση και κάλυψη νέας διδακτικής ύλης λειτουργούν από σήμερα, Δευτέρα (9/11) και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες τα γυμνάσια και τα λύκεια στην Ελλάδα.

Σε αντίθεση με το lockdown του Μαρτίου -που η τηλεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με επαναλήψεις-, αυτή τη φορά οι μαθητές και οι καθηγητές των γυμνασίων και των λυκείων της χώρας καλούνται να προχωρήσουν κανονικά την ύλη. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δήλωσε «καθ' όλα έτοιμη» για να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή κατάσταση, όμως τα προβλήματα φάνηκαν με το... καλήμερα.

Το πρωί το σύστημα της Cisco (Webex), μέσω του οποίου μαθητές και εκπαιδευτικοί στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας θα πραγματοποιούν τα τηλεμαθήματά τους από σήμερα και για τρεις εβδομάδες «έπεσε».

Μετά την πτώση του δικτύου της τηλεκπαίδευσης ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως (βλ. παρακάτω τη σχετική ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του κόμματος της αξ. αντιπολίτευσης), επισημαίνοντας πως η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα Webex της Cisco «κράσαρε» στις πρώτες ώρες λειτουργίας και σταμάτησαν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης σε πολλές περιοχές της χώρας. Κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι υπεύθυνοι δημόσιοι φορείς και ειδικά το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο».

Σε σχετική ερώτηση του CNN Greece αναφορικά με την παραίτηση της κ. Νίκη Κεραμέως που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απάντησε λακωνικά: «Είναι αστείο».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης ο κ. Πέτσας ανέφερε πως οφείλονται σε πρόβλημα του Server της Cisco και γίνεται προσπάθεια να επαναλειτουργήσει μέσα στην ημέρα.

Στους πολίτες πέφτει το φταίξιμο: «Οι δυσκολίες οφείλονται και στον τεράστιο αριθμό των χρηστών»

Λίγο νωρίτερα, στο ίδιο μέσο η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωνε πως τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης οφείλονται στην αδυναμία ανταπόκρισης από το Webex και είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνο ελληνικό.

Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως βρίσκεται σε επικοινωνία με την Cisco και μέσα στο επόμενο διάστημα θα εκδοθεί δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου, συμπεριλαμβανομένου και του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, λειτουργούν κανονικά, ενώ οι δυσκολίες οφείλονται και στον τεράστιο αριθμό των χρηστών:

«Οι αριθμοί είναι ασύλληπτοι. Μιλάμε για 600.000 μαθητές σε όλη τη χώρα. Είναι τεράστια επιτυχία του υπουργείου η εφαρμογή του συστήματος ωστόσο ακόμη, δεν είμαστε Εσθονία. Δεν μπορεί από τη μία ημέρα στην άλλη το σύστημα να λειτουργήσει άψογα. Χρειάζεται να επιδείξουμε υπομονή. Είναι μόλις η πρώτη ημέρα εφαρμογής του. Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα εξομαλυνθεί», είπε η Αναστασία Γκίκα μιλώντας στο CNN Greece.

Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση των «αρίστων» συνεχίζει να αυτογελοιοποιείται

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ανικανότητά τους. Αλλά ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες των ανθρώπων, γιατί είναι πολύ μακριά από την καθημερινότητα και τη ζωή τους» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, «η κυβέρνηση των "αρίστων" και του "επιτελικού κράτους" συνεχίζει να αυτογελοιοποιείται. Μετά τις μάσκες- τεντόπανα στα σχολεία, τώρα αποδεικνύουν την ανικανότητά τους και στην αδυναμία τους να οργανώσουν την τηλεκπαίδευση, αφού επί τόσους μήνες δε φρόντισαν να ετοιμάσουν τίποτα άλλο παρά την αυτοπροβολή τους στα αδρώς επιχορηγούμενα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα».

ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: Φτάνει ως εδώ! Παραίτηση χθες κυρία Κεραμέως

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Μετά το κλείσιμο των σχολείων στα οποία τάχα δεν μεταδιδόταν ο ιός… Μετά την πρωτοφανή αποδοκιμασία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας και την αποχή-ρεκόρ των εκπαιδευτικών από τις εκλογές-παρωδία, νέο φιάσκο σήμερα για την κυρία Κεραμέως. Η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα Webex της Cisco «κράσαρε» στις πρώτες ώρες λειτουργίας και σταμάτησαν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης σε πολλες περιοχές της χώρας. Κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι υπεύθυνοι δημόσιοι φορείς και ειδικά το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από την άνοιξη είχε ζητήσει επενδύσεις στις δημόσιες ψηφιακές υποδομές και είχε αντιταχθεί στην παράδοση της τηλεκπαίδευσης και των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ciscο. Δυστυχώς, εις ώτα μη ακουόντων. Το ΥΠΑΙΘ, όχι μόνο επί 8 μήνες δεν έκανε όσα έπρεπε, αλλά μετά το νέο κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων, αντί να αφιερώσει μία-δύο ημέρες σε δοκιμή και προσομοίωση του συστήματος, το έθεσε σε πλήρη λειτουργία με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να κινδυνεύει με black-out όλο το εθνικό δίκτυο μετάδοσης δεδομένων.

Μετά τη χλεύη των εκπαιδευτικών, η αποδοκιμασία και η οργή της κοινωνίας για την ουρανομήκη ανικανότητα και την απύθμενη «επιτελική αριστεία» της κυβέρνησης και ειδικά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, είναι εντονότερη από ποτέ. Κυρία υπουργέ της Παιδείας έχετε προκαλέσει αρκετή ζημιά στην εκπαίδευση μέχρι τώρα. Φτάνει ως εδώ!

Παραίτηση χθες, κυρία Κεραμέως»

Μ. Κάτσης: «Ψηφιακή ανεπάρκεια, επιτελική ανικανότητα»

Δριμεία κριτική στα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ασκεί ο Μάριος Κάτσης στο Twitter με φόντο το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανάρτησε:

«Ψηφιακή ανεπάρκεια, επιτελική ανικανότητα. Τι έκανε αλήθεια 6 μήνες τώρα το @MinEduGR και το @MinDigitalGr για το #Σύζευξις II, που δίνει ισχυρές πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης και πανελλήνιο σχολικό δίκτυο που δεν θα πέφτει; Επαναπαυθηκαν απλά στη χορηγία της #Cisco και στα παλιά εργαλεία».

Σύμφωνα με αναφορές γονέων υπάρχουν προβλήματα στο διαδίκτυο, με πολύ χαμηλές ταχύτητες, αλλά και προβλήματα στις εφαρμογές. Μαθητές γυμνασίου προσπαθούν να μπουν στο σύστημα, σύμφωνα με τους γονείς όμως αυτό τους «πετάει» ή υπάρχουν και καθυστερήσεις ακόμα και μισής ώρας.

Ν. Ηλιόπουλος: Είναι πλέον φανερό ότι και στο ζήτημα των σχολείων, Κεραμέως - Μητσοτάκης για 8 μήνες πέταγαν χαρταετό.

«Η σοβαρή προεργασία του επιτελικού κράτους και της επιμελούς κυρίας Κεραμέως μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ήδη αποδίδει καρπούς.
Πρώτη ημέρα τηλεκπαίδευσης και τα πάντα έχουν καταρρεύσει. Μετά το "σκόιλ ελικίκου" ζούμε άλλον έναν ψηφιακό θρίαμβο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.
Είναι πλέον φανερό ότι και στο ζήτημα των σχολείων, Κεραμέως - Μητσοτάκης για 8 μήνες πέταγαν χαρταετό.»

Ν. ΣΥΡΙΖΑ: Μετά στο "σκόιλ ελικικου", σήμερα ζήσαμε ακόμη έναν ψηφιακό θρίαμβο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Μετά στο "σκόιλ ελικικου", σήμερα ζήσαμε ακόμη έναν ψηφιακό θρίαμβο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Πρώτη ημέρα τηλεκπαίδευσης και τα πάντα έχουν καταρρεύσει. Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που της δόθηκε ούτε για την προστασία των μαθημάτων τηλεκπαίδευσης με αποτέλεσμα η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα Webex της Cisco να «κρασάρει» στις πρώτες ώρες λειτουργίας και να σταματήσουν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση οδηγείται συστηματικά από το ένα φιάσκο στο άλλο, και αυτή τη στιγμή η αδράνεια της για μια προσομοίωση του συστήματος, θέτει σε κίνδυνο black–out όλο το εθνικό δίκτυο μετάδοσης δεδομένων.
Ζητάμε εδώ και τώρα από την κ. Κεραμέως, να καταλάβει ότι όπως είναι αδύνατο να διεξαχθούν μαθήματα χωρίς βιβλία, έτσι είναι αδύνατο να διεξαχθούν μαθήματα χωρίς τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό που απαιτείται για να μπορεί να έχει ένας/μια μαθητής/ρια πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση.
Η  κυβέρνηση έστω και την έσχατη στιγμή να σταθεί στο πλάι των εκπαιδευτικών που έχουν σηκώσει στις πλάτες τους το βαρύ φορτίο της συνέχισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των μαθητών/τριών που έχουν ανάγκη απο ποιοτική εκπαίδευση.
Δώστε τώρα δωρεάν εξοπλισμό στους/τις μαθητές/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς
Καμία απουσία στους/τις μαθητές/τριες μέχρι να διασφαλιστεί η καθολική  πρόσβαση τους στην εκπαιδευτική διαδικασία»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)