to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:03 | 26.03.2015

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Σοβαρά ερωτήματα από τη στάση του δικηγόρου του ΥΠΟΙΚ στο ΣτΕ για τη Siemens

Μείζον θέμα προκύπτει από τη στάση που κράτησε δικηγόρος – εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στην προχθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον αμφισβητούμενο συμβιβασμό της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με τη Siemens, όπως αποκαλύπτει το Κόκκινο.


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, από τις ενέργειες της Siemens στην Ελλάδα, το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημία 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens έγινε στα 90 εκατομμύρια ευρώ.
 

Ενώ τη Δευτέρα ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθετε το θέμα του σκανδάλου της Siemens, ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ, την Τρίτη, κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο δικηγόρος του υπουργείου Οικονομικών, ευθυγραμμιζόμενος με την επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της Siemens, υποστήριξε το αβάσιμο της προσφυγής ισχυριζόμενος ότι αποτελεί συμφωνία μεταξύ του δημοσίου και μιας ιδιωτικής επιχείρησης και δεν αφορά τα συμφέροντα των Eλλήνων φορολογουμένων.

Ας σημειωθεί ότι τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ της σχετικής συμφωνίας έπρεπε να καταβληθούν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα κατά της διαφθοράς και της διακίνησης μαύρου χρήματος στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα η Siemens είχε αναλάβει την ευθύνη να μην κλείσει το εργοστάσιό της στην Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα 90 εκατομμύρια ευρώουδέποτε κατεβλήθησαν στις εν λόγω οργανώσεις, αντιθέτως κατατέθηκαν στους λογαριασμούς της Siemens Ελλάδας, προκειμένου να ενισχύσουν την λειτουργία του εργοστασίου της εταιρίας στην Ελλάδα.  

Στο Βερολίνο, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς, επικαλέστηκε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη Γερμανία για την υπόθεση της Siemens. «Η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται. Αν υπάρχουν οποιαδήποτε αιτήματα για δικαστική συνδρομή από την ελληνική πλευρά και εμπίπτουν στους κανόνες και τα κριτήρια της δικαστικής συνδρομής, τότε βεβαίως θα εξεταστούν και θα ανταποκριθούμε», είπε η Κριστιάνε Βιρτς.

Για την έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου είπε πως αν υπάρχει σχετικό αίτημα, πρέπει να αποφασιστεί σύμφωνα με τα νομικά κριτήρια. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)