to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:03 | 20.12.2017

Κοινωνία

Σοβαρά επεισόδια στον καταυλισμό της Μόριας, 15 τραυματίες

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα στον καταυλισμό προσφύγων στην Μόρια της Λέσβου, όπου διαμένουν περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες (αν και η χωρητικότητά της είναι περί τις 2.000) με συγκρούσεις μεταξύ Αράβων, Αφγανών και Ιρακινών μεταναστών.


Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις 10 περίπου, χθες το βράδυ, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες ανδρών μεταναστών, κυρίως Αφγανών, Ιρακικών και Αράβων. Αφορμή των συγκρούσεων αποτέλεσε, για μια ακόμα φορά, η χρήση τουαλετών και μπάνιων. 

 Στις ολονύκτιες συγκρούσεις συμμετείχαν και Αφρικανοί, στον τομέα των οποίων ξέσπασαν και φωτιές σε κάδους απορριμμάτων αλλά και σε σωρούς απορριμμάτων, κυρίως με εύφλεκτα υλικά, που υπάρχουν παντού σε όλο τον καταυλισμό. Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές κάηκαν και περίπου 10 σκηνές, στις οποίες διέμεναν άνδρες που συμμετείχαν στις συγκρούσεις.

 Τα επεισόδια έλαβαν τέλος κατά τις 4 το πρωί, ύστερα από συνεχείς επεμβάσεις ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών. Κατά τις επιχειρήσεις έγιναν προσαγωγές, από τις οποίες προέκυψαν δυο συλλήψεις.

 Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν περίπου 15 άτομα με τραύματα, δυο εκ των οποίων τραυματισμένοι με μαχαίρι. Ένας εξ αυτών εισήχθη και νοσηλεύεται στη χειρουργική κλινική, άσχημα μαχαιρωμένος στο στήθος. Δεκάδες, επίσης, τραυματισμένων, κυρίως από πέτρες στη διάρκεια πετροπόλεμων που μαίνονταν μέσα στον καταυλισμό, δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες από εθελοντικές ομάδες που λειτούργησαν έξω από τον καταυλισμό.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τα επεισόδια δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην προοπτική της τοποθέτησης των νέων οικίσκων και άρα της αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών στέγασης που έχουν δημιουργηθεί στον καταυλισμό. Όπως έγινε γνωστό, κατά τα επεισόδια καταστράφηκαν τοίχοι αντιστήριξης, καθώς και άλλες υποδομές του κέντρου, η ανακατασκευή των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των έργων για την τοποθέτηση των οικίσκων.

H κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου χθες, 19/12 - στη Μόρια με χωρητικότητα 2.330 ατόμων, διαμένουν 5.400 άνθρωποι:

Μήνυση του δημάρχου

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για τα όσα «παράνομα», όπως υποστηρίζει, συμβαίνουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια κατέθεσε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λέσβου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Σε αυτήν υποστηρίζεται ότι στην παραχωρηθείσα, από το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, έκταση οκτώ στρεμμάτων θα έπρεπε να φιλοξενούνται περί τα 1.800 άτομα, ώστε οι συνθήκες διαβίωσής τους να είναι σε ανεκτό, τουλάχιστον, επίπεδο ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

«Δυστυχώς, όμως, εδώ και δύο χρόνια, ειδικά δε εφέτος εγκλωβίστηκε και συνωστίζεται, άκρως υπερβολικός αριθμός πολιτών τρίτων χωρών και ευάλωτων ομάδων (άνδρες, γυναίκες, μεταξύ των οποίων και γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη και παιδιά αδιακρίτως), ανερχόμενος κατ' εκτίμηση σε πάνω από έξι χιλιάδες άτομα» σημειώνει στη μήνυσή του ο κ. Γαληνός.

Επίσης, γίνεται αναφορά σε ακατάλληλες -από απόψεως υγιεινής και ασφάλειας, για τη διαμονή τους, ανεξαρτήτως εποχής- εγκαταστάσεις, σε ελλείψεις δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης που εκθέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών και των προσφύγων, όπως και των εργαζομένων εκεί.

Ακόμα, αναφέρεται ότι οι εγκαταστάσεις είναι παράνομες. Ενώ τονίζεται πως οι φιλοξενούμενοι στον καταυλισμό «βιώνουν καθημερινά, σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και έχουν οδηγηθεί σε απόπειρες αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί, άλλοι δε προκειμένου να επιβιώσουν προβαίνουν σε σοβαρές παραβατικές πράξεις, ο ένας εις βάρος του άλλου, με αποτέλεσμα να γεμίζουν καθημερινά τα δικαστήρια της Μυτιλήνης με υποθέσεις παράνομης βίας, σωματικών βλαβών, βιασμών ανηλίκων και άλλων αδικημάτων από όλο το φάσμα του Ποινικού Κώδικα, μεταξύ αλλήλων και κατά δεύτερο λόγο σε βάρος της ζωής και της περιουσίας των γηγενών κατοίκων του νησιού». Τέλος, γίνεται αναφορά στο ότι φημολογείται πως «εντός και εκτός του ΚΥΤ γίνεται διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και υπάρχουν σοβαρά κρούσματα πορνείας».

   Στη μήνυση επισημαίνονται, ιδιαίτερα, οι επιπτώσεις της όλης κατάστασης στην κοινωνική συνοχή των κατοίκων του νησιού και ιδιαίτερα της πόλης. Υποστηρίζεται πως οι κάτοικοι «δικαίως ξεσηκώνονται και αυτοδικούν για να περισώσουν τις περιουσίες τους και τη ζωή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην δημόσια ασφάλεια και στην κοινωνική συνοχή. Πέραν δε αυτών, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, εκφεύγει του ελέγχου και της επιτήρησης των Αρχών, την οποία ούτως ή αλλιώς δεν δύναται να ασκήσουν συνεπεία του μεγάλου πλήθους, και διαβιεί εντός της πόλης της Μυτιλήνης, καταλαμβάνοντας τους κοινόχρηστους χώρους, τα πάρκα της πόλης, τα πεζοδρόμια και τον περιβάλλοντα χώρο των δημοσίων και δημοτικών κτηρίων, καθώς και όποιον άλλο κρίνει κατάλληλο ο καθένας, αδιαφορώντας παντελώς για όλα τα υπόλοιπα. Ο τρόπος αυτός εξεύρεσης τέτοιων καταλυμάτων, αλλά και η εν γένει συμπεριφορά των απελπισμένων και εξαθλιωμένων αυτών ανθρώπων, δημιουργεί κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα και πλήθος παραβατικών συμπεριφορών, τα οποία έχουν προκαλέσει κοινωνική έκρηξη, που είναι φανερή στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης της Μυτιλήνης και του νησιού γενικότερα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι παραβατικές αυτές συμπεριφορές που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στην πόλη της Μυτιλήνης, έχουν φέρει σε απόγνωση την κοινωνία και έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση σε αυτήν».

   Με τη μήνυσή του, ο δήμαρχος Λέσβου ζητά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των υπευθύνων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αφού, όπως υποστηρίζει, «οι πράξεις και οι παραλείψεις τους είναι δόλιες και ηθελημένες, εκθέτουν σε κίνδυνο τους απελπισμένους και εξαθλιωμένους περιχαρακωμένους στις παράνομες εγκαταστάσεις του Κέντρου», ενώ «η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και ο κίνδυνος διάπραξης ποινικών αδικημάτων, ως άμυνα για την διάσωση της ζωής και της περιουσίας τους εκ μέρους των γηγενούς πληθυσμού του νησιού είναι υπαρκτός και λίαν πιθανός».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)