to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 12.09.2019

Κοινωνία

Σοβαρά εμπόδια στη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία: Τι καταγγέλλει το ΕΣΠ

Στα σχολεία χθες πήγαν μόνο τα παιδιά που μένουν σε διαμερίσματα και δομές φιλοξενίας εντός των πόλεων, όσα μένουν σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα και τα νησιά πρέπει να περιμένουν την υπ. απόφαση για τις ΔΥΕΠ, που ακόμα δεν έχει εκδοθεί. Ωστόσο, για να φοιτήσουν χρειάζονται ΑΜΚΑ που η διαδικασία παροχής του έχει παγώσει.


Μόνο τα προσφυγόπουλα που μένουν σε διαμερίσματα και δομές φιλοξενίας εντός του αστικού ιστού είχαν τη δυνατότητα να γραφτούν στο σχολείο και να ξεκινήσουν τη φετινή σχολική χρονιά, σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Όπως καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το ΕΣΠ, τα παιδιά που μένουν στα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών (ΚΥΤ) δεν μπορούν ακόμα να μπουν στις σχολικές τάξεις, γιατί για να ξεκινήσουν οι απογευματινές τάξεις στις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ - σ.σ.: πρόκειται για μεσημεριανά τμήματα, 2 με 6 μ.μ.) είναι απαραίτητη η έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία δεν έχει εκδοθεί. Επίσης, για να μεταφερθούν τα παιδιά από τα κέντρα φιλοξενίας και τα ΚΥΤ στις τάξεις χρειάζεται να προβλεφθεί ο τρόπος μεταφοράς τους, κάτι που επίσης δεν έχει γίνει. Τέλος, όλα τα προσφυγόπουλα που θα πάνε πρώτη φορά στο ελληνικό σχολείο θα πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ, ώστε να εμβολιαστούν, να αποκτήσουν το ατομικό δελτίο μαθητή και να εγγραφούν, αλλά αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με το ΕΣΠ, έχει παγώσει στην πράξη.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις και την ελπίδα ότι η πολιτεία θα δράσει τάχιστα για να αντιμετωπιστούν.

Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το διεθνές και το εθνικό δίκαιο, η πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για όλα τα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα, ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής τους, καθώς και ότι η εκπαίδευση αποτελεί βασικό θεσμό ένταξης των προσφυγόπουλων.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)