to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

1:55 | 26.01.2015

Πολιτική

Σοσιαλιστές Πορτογαλίας: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει ένα μήνυμα αλλαγής στην Ευρώπη

Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) της Πορτογαλίας, ο Αντόνιου Κόστα ανέφερε πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα μήνυμα αλλαγής στην Ευρώπη» σε ό,τι αφορά τις πολιτικές λιτότητας.


Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) της Πορτογαλίας, ο Αντόνιου Κόστα, εκτίμησε αργά χθες βράδυ ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στην Ελλάδα αποτελεί «ένα μήνυμα αλλαγής στην Ευρώπη» σε ό,τι αφορά τις πολιτικές λιτότητας.

«Πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή μια άλλη πολιτική στην Ευρώπη» και «να περιορίσουμε τη λιτότητα, η οποία δεν κατάφερε να αναζωογονήσει την οικονομία μας, ούτε να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά μας», τόνισε ο Κόστα.

«Χαιρετίζω τον ελληνικό λαό, ο οποίος εκφράστηκε ελεύθερα στις κάλπες και αντιστάθηκε στις πιέσεις», συνέχισε ο Κόστα, πριν προσθέσει πως «η Ευρώπη θα όφειλε να σεβαστεί τις αποφάσεις της Ελλάδας».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο προηγείται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην πρόθεση ψήφου ενόψει των βουλευτικών εκλογών οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν στην Πορτογαλία από τα μέσα Σεπτεμβρίου ως τα μέσα Οκτωβρίου, επιδιώκει να ανακτήσει την εξουσία, στην οποία βρίσκεται από το 2011 το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD, κεντροδεξιά).

«Είναι μια νίκη της αξιοπρέπειας έναντι της λιτότητας και της δημοκρατίας έναντι των εκβιασμών», δήλωσε από την δική της πλευρά η εκπρόσωπος του Αριστερού Μπλοκ (ριζοσπαστική αριστερά) Καταρίνα Μαρτίνς.

«Στις εκλογές που είχαν γίνει στην Ελλάδα το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε λάβει παρά το 4% των ψήφων», υπενθύμισε, αλλά «σήμερα, χάρη στην επιμονή του, το κόμμα αυτό φέρνει την ελπίδα σε όλη την Ευρώπη και στην Πορτογαλία», συνέχισε η ίδια.

«Αδελφό κόμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, το Αριστερό Μπλοκ, το οποίο πάντως δεν συγκεντρώνει παρά μόλις το 3,5% στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους της Πορτογαλίας, το οποίο βρίσκεται κοντά στο 130% του ΑΕγχΠ της χώρας αυτής.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «μια ξεκάθαρη ήττα των κομμάτων που κυβέρνησαν την Ελλάδα και είναι υπεύθυνα, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οικονομική και κοινωνική καταστροφή της χώρας», σχολίασε από την δική του πλευρά το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Πρέπει η Πορτογαλία να έλθει σε ρήξη με την πολιτική λιτότητας και να ανακτήσει την εθνική κυριαρχία της», υποστήριξε ο κομμουνιστής βουλευτής Ζουάου Φερέιρα, το κόμμα του οποίου συγκεντρώνει το 3,9% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)