to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:11 | 08.02.2023

Πολιτική

«Σοσιαλισμός και άλλες ιστορίες κοινωνικού μετασχηματισμού»: Σήμερα 8/2 στο Σπούτνικ η εκδήλωση του «Πουλαντζά»

Σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στις 7.00 μ.μ. στον Πολυχώρο Σπούτνικ (Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου) θα γίνει η συζήτηση που διοργανώνει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με θέμα “Σοσιαλισμός και άλλες ιστορίες κοινωνικού μετασχηματισμού”.


Η συζήτηση αυτή, που πραγματοποιείται με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου Νεοσοσιαλισμός. Αλληλεγγύη, δημοκρατία και οικολογία εναντίον καπιταλισμού(επιμέλεια Klaus Dörre, Christine Schickert, μετάφραση Κυριάκος Μελίδης, έκδοση ΙΝΠ/Νήσος, 2022), θα φέρει γύρω από το ίδιο τραπέζι επιστήμονες και διανοούμενους που προέρχονται από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, αλλά και διαφορετικές θεωρητικές και πολιτικές παραδόσεις και ανήκουν στις νεότερες γενιές, προκειμένου να αναδείξει τη σύγχρονη διάσταση και το πολλαπλό περιεχόμενο του σοσιαλισμού και εν γένει του κοινωνικού μετασχηματισμού.

Ομιλητές/ομιλήτριες:

Κωστής Καρπόζηλος, διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας
Αλέξανδρος Κιουπκιολής, επίκουρος καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Αλίκη Κοσυφολόγου, δρ. Πολιτικής Επιστήμης, ερευνήτρια
Κατερίνα Λαμπρινού, πολιτική επιστήμονας
Κυριάκος Μελίδης,  υποψ. δρ. Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιένας, μεταφραστής του βιβλίου

Συντονίζει ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης, δημοσιογράφος, 105.5 Στο Κόκκινο

Το σχετικό εβέντ

Περισσότερα για την έκδοση:

   

Ο συλλογικός τόμος Νεοσοσιαλισμός. Αλληλεγγύη, Δημοκρατία και Οικολογία εναντίον Καπιταλισμού, εκδόθηκε στα ελληνικά από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και τις εκδόσεις Νήσος το 2022. Η επιμέλεια του τόμου ανήκει στους Klaus Dörre και Christine Schickert, ενώ τη μετάφραση από τα γερμανικά έκανε ο Κυριάκος Μελίδης

Στην έκδοση συμμετέχουν με κείμενα οι: Klaus Dörre, Christine Schickert, Hubertus Buchstein, Brigitte Aulenbacher, Raul Zelik, Bob Jessop, Erik Olin Wright, Hans-Jürgen Urban, Ngai-Ling Sum, Vishwas Satgar, Ulrich Brand

Δείτε εδώ τα περιεχόμενα του τόμου: https://poulantzas.gr/wp-content/uploads/2022/10/Neosozialismus_Contents.pdf

Όπως σημειώνεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, “τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας κοινωνικής αλλαγής. Αυτός ο “μεγάλος μετασχηματισμός” όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δεν έχει ιστορικό προηγούμενο· είναι ανοιχτός στο μέλλον. Από τη μία ενισχύονται αυταρχικά, συντηρητικά και οπισθοδρομικά ρεύματα ενώ από την άλλη αναπτύσσονται εναλλακτικές, προοδευτικές επιλογές. Το ποια κατεύθυνση θα πάρει η κοινωνική αλλαγή θα καθοριστεί εν τέλει από κοινωνικές συγκρούσεις και πολιτικές αποφάσεις. Μπορεί ένας κοινωνικός και οικολογικός μετασχηματισμός να πραγματοποιηθεί εντός του καπιταλισμού; Ή μήπως είναι απαραίτητο να αναζητηθούν νέοι δρόμοι πέρα από τον καπιταλισμό προκειμένου να αποφευχθεί μια οικολογική και κοινωνική καταστροφή. Αναζητώντας απαντήσεις σε αυτά τα πιεστικά ερωτήματα οι συγγραφείς του τόμου εξετάζουν κριτικά τις προτάσεις για ένα νεοσοσιαλιστικό κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό“.

Λίγα λόγια για τους επιμελητές του τόμου:

Ο Klaus Dörre είναι καθηγητής κοινωνιολογίας της εργασίας και της βιομηχανίας του πανεπιστημίου Friedrich-Schiller της Ιένας. Έχει διατελέσει διευθυντής του κολεγίου “μετα-αναπτυξιακών κοινωνιών” και είναι υπεύθυνος για το κέντρο ψηφιακού μετασχηματισμού της Θουριγγίας (ZeTT). Είναι εκδότης των επιστημονικών περιοδικών Berliner Journal für Soziologie και του Global Dialogue. Στα ερευνητικά του αντικείμενα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η θεωρία του καπιταλισμού, η επισφαλής εργασία, οι εργασιακές σχέσεις, οι συνέπειες της ψηφιοποίησης, ο δεξιός λαϊκισμός. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του Ακροδεξιά ανταρσία και αριστερή πολιτική. Η εργατική τάξη στο βοναπαρτικό κράτος (2021, νήσος | Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς).

Η Christine Schickert είναι συντονίστρια στο διαπανεπιστημιακό ερευνητικό πρόγραμμα “Δομικές αλλαγές της ιδιοκτησίας”. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο κολέγιο “μετα-αναπτυξιακών κοινωνιών” του πανεπιστημίου της Ιένας ενώ το 2020/2021 εργάστηκε ως σύμβουλος του υπουργείου περιβάλλοντος, ενέργειας και προστασίας της φύσης του κρατιδίου της Θουριγγίας. Σπούδασε αμερικανικές σπουδές, κοινωνιολογία και παιδαγωγικά στο Βερολίνο, στο Ρέντλαντς των ΗΠΑ και στη Δρέσδη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)