to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:09 | 10.05.2020

πηγή: Ελλάν Πασσέ

Κοινωνία

SOS: Oικογένειες Ρομά στην Δυτική Αχαϊα σε ανθρωπιστική κρίση εν μέσω πανδημίας (Βίντεο)

O Αντώνης Μπατζαλής, Πρόεδρος του Συλλόγου Νεολαίων και Γυναικών Ρομά Κάτω Αχαίας, 'Ο Άγιος Γεώργιος' και Aντιπρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά- ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, εκθέτει την κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης που επικρατεί εδώ και εβδομάδες, λόγω πανδημίας, στους οικισμούς και καταυλισμούς της Κάτω Αχαίας. Κάνει έκκληση στους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν. Ας ελπίσουμε ότι θα εισακουστεί.


Τη συνέντευξη πήρε η Αναστασία Πολίτη για τη Γραφίδα Σιντικής.

Κατεπείγον αίτημα για άμεση παροχή βοήθειας σε Ρομά οικογένειες της περιοχής της Δυτικής Αχαΐας, που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, έχει αποστείλει ήδη απο τις 30 Απριλίου 2020 στα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας καθώς και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο Δήμο Δ. Αχαΐας, όπως επίσης στην ΚΕΔΕ, την Εκκλησία της Ελλάδας, την Γενική Γραμματεία Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, μετά τα πάμπολλα και ανησυχητικά μηνύματα που της μετέφερε ο Σύλλογος Νεολαίων και Γυναικών Ρομά Κάτω Αχαΐας, Άγιος Γεώργιος καθώς και άλλα μέλη της κοινότητας.

Τα μηνύματα αυτά μεταφέρθηκαν επίσης μέσω του ίδιου υπομνήματος στους βουλευτές όλων των κομμάτων του Νομού Αχαΐας. Στο υπόμνημα- επιστολή, που συνυπογράφεται από τον Πρόεδρο, κ. Βασίλη Πάντζο και το Γενικό Γραμματέα του Σωματείου, κ. Μαρίνο Μουκάνη, αναφέρεται ότι : Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ - πληροφορείται από τον κ. Αντώνιο Μπατζαλή, Πρόεδρο του τοπικού συλλόγου Νεολαίων και Γυναικών Ρομά Κάτω Αχαΐας 'Ο Άγιος Γεώργιος' και Αντιπρόεδρο της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, ότι έχει ενημερώσει τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Περιφερειάρχη από την 17η Απριλίου 2020 - σχετικά με το εξής πρόβλημα :

Διακόσιες ενενήντα - 290 - οικογένειες Ελλήνων Ρομά, που συγκεντρώνουν 2.321 άτομα και διαμένουν σε οικισμό στην Κάτω Αχαΐα, βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, αντιμετωπίζοντας κίνδυνο υποσιτισμού και συνθήκες ακραίας φτώχειας. Σημειωτέον ότι υπάρχουν συνολικά 600 έως 700 οικογένειες περίπου σε όλο το συνοικισμό της Κάτω Αχαΐας. Επιπλέον, στα Σαγιέικα, στην Πίσω Συκιά και στα όρια του Δήμου βρίσκονται διάσπαρτες περίπου 300 οικογένειες και εκκρεμεί η απογραφή τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, η απελπισία κυριαρχεί για τις οικογένειες αυτές γιατί δεν υπάρχουν πόροι 'ούτε καν για μακαρόνια και σε λίγο τα μικρά παιδιά θα λιποθυμούν από την πείνα...' Στην επιστολή επίσης αναφέρεται : Ο τοπικός σύλλογος ' 'Ο Άγιος Γεώργιος ' έχει προτείνει στο Δήμο να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος. Έχει καταγράψει τις οικογένειες Ρομά που βρίσκονται στην εξαιρετικά αυτή δύσκολη θέση και τις έχει γνωστοποιήσει. Θεωρεί ότι παρά κάποιες δράσεις, δεν υπάρχει η απαραίτητη επικοινωνία ανάμεσα στο Δήμο και τους εκπροσώπους της Κοινότητας Ρομά στην Κάτω Αχαΐα. Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου δεν βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Σημειωτέον ότι τα προγράμματα ΤΕΒΑ δεν λειτουργούν στην Κάτω Αχαιά εδώ και 7-8 μήνες, πράγμα που έχει οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα εφόσον οι δικαιούχοι του ΚΕΑ δεν μπορούν να λάβουν τρόφιμα. Λόγω της πανδημίας, οι Ρομά που έχουν επιχειρήσεις τις έχουν κλείσει, οι πλανώδιοι έμποροι δεν μπορούν να μετακινηθούν, όπως δεν μπορούν να εργαστούν ούτε οι εργάτες γής ούτε οι ρακοσυλλέκτες.

Τα παιδιά που δεν πηγαίνουν πια σχολείο εδώ και εβδομάδες, δεν μπορούν να σιτιστούν με τα σχολικά γεύματα. Η άνευ προηγουμένου αυτή κατάσταση υπερβαίνει την εξαθλίωση. Οι συμπολίτες μας χρήζουν άμεσα ανθρωπιστικής βοήθειας και λήψης μέτρων ώστε να μπορέσουν να σιτιστούν. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για παροχή τροφίμων μακράς διάρκειας και ειδών υγιεινής. Για τα βρέφη και τα νήπια, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για γάλα, κρέμες, πάνες. Επίσης, για απορρυπαντικά, σαπούνια, γάντια, χλωρίνη, οινόπνευμα.

Η επιστολή καταλήγει ως εξής: Η παρέμβαση της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη. Οι ομάδες αυτές των συμπολιτών μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Έχουν ήδη γίνει εξαγγελίες και έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις για τη χρηματοδήτηση μέτρων ώστε να αντιμετωπιστούν οι εξαιρετικά επείγουσες και επικίνδυνες καταστάσεις λόγω της πανδημίας του κορωνoιoύ. Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ παρακαλεί την Πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση για τη συνδρομή τους.

Επίσης, η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και ο σύλλογος Άγιος Γεώργιος έχουν κάνει έκκληση στις επιχειρήσεις του τομέα των τροφίμων στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ώστε να καλυφθεί ο σιτισμός των οικογενειών αυτών για το επόμενο διάστημα. Εκκλήσεις έχουν γίνει επίσης προς τη δομή Αλληλεγγύη για όλους στην Αθήνα και στο Στέκι Αλληλεγγύης Πάτρας.

Τέλος, σε συνέντευξή που έδωσε σε διαδικτυακό μέσο ο κ. Αντώνης Μπατζαλής, χτές, επισείει την προσοχή όλων στο γεγονός ότι αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, οι επιπτώσεις και οι εξελίξεις θα μπορούσαν να είναι δραματικές.

tags: Ρομά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)