to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:23 | 14.03.2022

Οικονομία

S.O.S. εκπέμπουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο κατώφλι της νέας τουριστικής περιόδου

Χωρίς τελειωμό είναι τα προβλήματα του κλάδου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στη Μαγνησία, αλλά και πανελλαδικά, με ανεπαρκείς για την επίλυσή τους τις λύσεις που έχει προωθήσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ.


Με πρωτοβουλία του βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου και της Τομεάρχη Τουρισμού Κατερίνας Νοτοπούλου40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν ερώτηση καλώντας τους Υπουργούς Τουρισμού, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών, μεταξύ άλλων, να απαντήσουν: με ποιον τρόπο προτίθενται να στηρίξουν το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας, ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν, αν προτίθενται να διευρύνουν και να εντάξουν στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο επενδυτικά σχέδια για όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες ανεξαιρέτως κατηγορίας, καθώς και αν προτίθενται να λάβουν αναγκαία και στοχευμένα μέτρα, ώστε να μπορέσουν όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στην ενεργειακή κρίση και στο κύμα ανατιμήσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Χωρίς τελειωμό είναι τα προβλήματα του κλάδου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στη Μαγνησία, αλλά και πανελλαδικά, με ανεπαρκείς για την επίλυσή τους τις λύσεις που έχει προωθήσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Με την αύξηση του κόστους της ενέργειας και των ανατιμήσεων να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για το σύνολο των Ελλήνων αυτή τη χρονική στιγμή, οικογενειών και των επιχειρήσεων, οι τουριστικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις. Ζητούν την λήψη μέτρων στοχευμένης ενίσχυσης και διευκόλυνσης, καθώς οι μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες είναι αδύνατο να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κύμα αυξήσεων στην ενέργεια μετά από 2 χρόνια πανδημίας και περιορισμένης τουριστικής κινητικότητας, και χωρίς τις απαραίτητες ενισχύσεις κινδυνεύουν να βάλουν οριστικό «λουκέτο».

Τα μισά και πλέον ξενοδοχεία της ελληνικής περιφέρειας έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από τα κονδύλια του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς οι προϋποθέσεις ευνοούν κυρίως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αφήνοντας εκτός τις υπόλοιπες κατηγορίες τουριστικών υποδομών που χρήζουν βελτίωσης. Το μέτρο αυτό είναι χωρίς λογική, στις δε επιδοτήσεις, τονίζουν οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων, είναι αναγκαίο να ενταχθούν όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τόσο για επισκευές όσο και για ίδρυση και επέκταση, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διοχετευθούν τα κονδύλια ορθά και αναλογικά, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι πολλές μονάδες στην ελληνική περιφέρεια είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους με σημαντικές ανάγκες ενίσχυσης.

Στο κατώφλι της έναρξης της νέας θερινής τουριστικής περιόδου οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς έμπρακτη ενίσχυση εκ μέρους της κυβέρνησης, παλεύοντας να κρατηθούν όρθιες εν μέσω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και συνεχών ανατιμήσεων.

Επειδή οι επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι για άλλη μια φορά έβαλαν «πλάτη» στην οικονομία της χώρας,  ακόμα περιμένουν την καταβολή των πληρωμών για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους». Από τον Αύγουστο και μέχρι σήμερα, και παρά την διαβεβαίωση που είχαν ότι θα πληρώνονται από τον επόμενο μήνα της έκδοσης του τιμολογίου, συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι, εισπράττοντας για 7 μήνες μόνο υποσχέσεις

Επειδή οι μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες παλεύουν κυριολεκτικά για την επιβίωση τους

Επειδή, σύσσωμες οι ενώσεις ξενοδόχων της Μαγνησίας δηλώνουν ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξή τους μετά από δύο χρόνια πανδημίας και επέλασης του κύματος της ενεργειακής κρίσης αποδεικνύονται ανεπαρκή και ακατάλληλα

Επειδή, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων, τα μισά και πλέον ξενοδοχεία της ελληνικής περιφέρειας ουσιαστικά αποκλείονται από τα κονδύλια του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

Επειδή, άλυτο παραμένει για τους ξενοδόχους το ζήτημα της ραγδαίας αύξησης του ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων, με τους εκπροσώπους να επισημαίνουν την ανάγκη λήψης μέτρων στοχευμένης ενίσχυσης και διευκόλυνσης για τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Επειδή, οι ξενοδόχοι σήμερα συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι για το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», εξαιτίας της αδικαιολόγητης κυβερνητικής κωλυσιεργίας, και παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου που το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προχωρήσει για την άμεση αποπληρωμή των κονδυλίων του προγράμματος.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να διευρύνουν και να εντάξουν στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο επενδυτικά σχέδια για όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες ανεξαιρέτως κατηγορίας, τόσο για ίδρυση, όσο και για επισκευές, επέκταση και επαναλειτουργία, με στόχο την αποτελεσματικότερη και αναλογικότερη διοχέτευση των κονδυλίων και την έμπρακτη ενίσχυση του συνόλου των ξενοδοχειακών μονάδων;
  2. Προτίθενται να λάβουν αναγκαία και στοχευμένα μέτρα, ώστε να μπορέσουν όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στην ενεργειακή κρίση και στο κύμα ανατιμήσεων;
  3. Προτίθενται να προβούν χωρίς άλλη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των κονδυλίων για το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»;
  4. Με ποιόν άλλον τρόπο προτίθενται να στηρίξουν το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας, εν όψει της νέας τουριστικής σεζόν;

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)