to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:29 | 05.06.2013

Κοινωνία

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών: Μεσαίωνας φασιστικών πρακτικών στην αστυνομία της Θεσσαλονίκης

Καταγγέλλουμε την εντελώς αυθαίρετη, παράνομη και πέραν πάσης έννοιας δικαίου αλλά και λογικής, κράτηση της δικηγόρου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Ηλέκτρας Λήδας Κούτρα, η οποία απλά ζήτησε να δει τρανς γυναίκα που εκρατείτο επίσης παράνομα.


 Αντιγράφουμε κατά λέξη όσα καταγγέλλει η ίδια η δικηγόρος μας:

Μόλις γύρισα από το Αστυνομικό Τμήμα, μετά μια μαραθώνια νύχτα στη Θεσσαλονίκη. Υπέστην τη συντριπτικότερη εμπειρία ψυχικής βίας της ζωής μου, από αστυνομικά όργανα, τα οποία μήνυσα στη συνέχεια, για πληθώρα εγκλημάτων σε βάρος μου, μεταξύ των οποίων και κακουργήματος. Πολύ περιληπτικά: Επισκεπτόμενη εντολέα μου διαφυλικό άτομο, που βρισκόταν "προσαχθείς στο κρατητήριο" για 3η φορά σε 4 μέρες (όπως πληθώρα διαφυλικών εντός των τελευταίων 5 ημερών, λόγω κάποιου είδους διαταγής "εκκαθάρισης" τους από συγκεκριμένα σημεία στη Θεσσαλονίκη), παρεμποδίστηκα να τον δω, κι όταν, αφού κάλεσα, διαμαρτυρόμενη για τα προσκόμματα στην επικοινωνία κρατουμένου με το δικηγόρο του, το "100", κατάφερα να μπω, ο Αξ. Υπ. μ' έριξε κι εμένα στο κρατητήριο του Α.Τ. και με κλείδωσε μέσα, όπου κρατούνταν ως επί το πλείστον προσαχθείσες ιερόδουλες, χωρίς να με ενημερώσει για τον λόγο της θέσης μου σε κράτηση. Οι άλλοι αστυνομικοί που ήταν παρόντες συνέδραμαν ψυχικά τον δράστη, παρά τις διαμαρτυρίες μου ότι δεν πρέπει να δέχονται από συναδέλφους τους συμπεριφορές αντίθετες αν μη τι άλλο στον όρκο τους, εμπαίζοντάς με εν χορώ, και λέγοντάς μου ότι "μόνη σου ήθελες να κλειδωθείς μέσα"... Όταν ζήτησα να κάνω μήνυση, ο Αξ. Υπ. είπε ότι θα μου κάνει κι εκείνος μήνυση, κι όταν του είπα ότι δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνει κι επιμένω να υποβάλω τη μήνυση, δεν δέχθηκε να την καταχωρήσει κι επέμεινε να φύγω. Ειδοποιήθηκε κατεπειγόντως η Εισαγγελέας μέσα στη νύχτα, η οποία έκρινε ότι δεν πρέπει να συλληφθεί ο δράστης, καθώς βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας.

   Οι φασιστικές αυτές πρακτικές της αστυνομίας θυμίζουν μεσαίωνα που δεν σχετίζεται με κανενός είδους κράτους δικαίου.

    Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), δηλώνει ότι θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς και σε διεθνείς οργανώσεις και φόρα ζητώντας την καταδίκη της Ελληνικής Πολιτείας που ευθύνεται για την βάρβαρη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφενός μεν διεμφυλικών ανθρώπων και της δικηγόρου που τις υπερασπίστηκε, αφετέρου την ευθεία παραβίαση κάθε έννοιας εφαρμογής δικαίου.

   Αισθανόμαστε ειλικρινά ντροπή που η δικηγόρος και Πρόεδρος της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες», Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα, υπέστη όλον αυτόν τον απίστευτο εξευτελισμό και ψυχική βία, την ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς για την επιμονή και τη στήριξη στο αγώνα μας, και της ζητούμε συγγνώμη για λογαριασμό αυτών που την ανάγκασαν να υποστεί όλ’ αυτά δίνοντας την υπόσχεση ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)