to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:07 | 25.01.2017

Διεθνή

Σομαλία: Τουλάχιστον 28 νεκροί από την επίθεση σε ξενοδοχείο της Μογκαντίσου - Ανέλαβε την ευθύνη η αλ Σαμπάμπ

Είκοσι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι 43 τραυματίστηκαν σήμερα στη διπλή επίθεση με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες, η οποία είχε στόχο ένα ξενοδοχείο στο κέντρο του Μογκαντίσου και την οποία ακολούθησε επίθεση ένοπλων, μελών της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, όπως δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στο μεγαλύτερο κέντρο άμεσης βοήθειας της πρωτεύουσας της Σομαλίας.


"Τουλάχιστον 28 άνθρωποι, περιλαμβανομένων αστυνομικών και πολιτών, σκοτώθηκαν σε δύο εκρήξεις στο ξενοδοχείο. Περίπου 12 τραυματίστηκαν", δήλωσε στο Reuters ο αξιωματικός της αστυνομίας Μοχάμεντ Άχμεντ, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να αυξηθεί.

   «Ο αριθμός των θυμάτων που έχουμε καταγράψει σήμερα είναι 28 νεκροί και 43 τραυματίες. Αυτό το έχουμε επιβεβαιώσει από τις ομάδες μας (σ.σ. τα πληρώματα των ασθενοφόρων), ωστόσο υπάρχουν επίσης κι άλλα ασθενοφόρα που παρέλαβαν θύματα, αλλά δεν γνωρίζω πόσα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπουκαντίρ Αμπντιραχμάν Άντεμ, επικεφαλής της βασικής υπηρεσίας ασθενοφόρων της σομαλικής πρωτεύουσας.

Άνδρες της οργάνωσης οδήγησαν ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στην είσοδο ξενοδοχείου και στη συνέχεια εισέβαλαν στους χώρους του. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο διαμένουν συχνά πολιτικοί.

Πυροβολισμοί ακούγονταν την ώρα που οι άνδρες της οργάνωσης εισέβαλαν στο Dayah Hotel, ενώ μία δεύτερη έκρηξη λίγο αργότερα σημειώθηκε στην περιοχή, σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

"Βαριά οπλισμένοι μουτζαχεντίν (μαχητές) επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο και τώρα μάχονται μέσα στο ξενοδοχείο", σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός της Σομαλίας Andalus, που έχει διασυνδέσεις με την αλ Σαμπάμπ.

"Ανταλλαγή πυροβολισμών εξελίσσεται αυτή τη στιγμή", είπε στο Reuters ένας αξιωματικός της αστυνομίας λίγο πριν από την δεύτερη έκρηξη που υποχρέωσε τους δημοσιογράφους και άλλους που βρίσκονταν κοντά στον τόπο της επίθεσης να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο. Ορισμένα καταστήματα κοντά στην περιοχή καταστράφηκαν.

Η αλ Σαμπάμπ, η οποία μέχρι το 2011 είχε τον έλεγχο της Μογκαντίσου και του μεγαλύτερου μέρους της Σομαλίας, εξαπολύει συχνά επιθέσεις με βόμβες και όπλα στην πρωτεύουσα και ισχυρίζεται ότι στόχος της είναι να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από την Δύση κυβέρνηση και να επιβάλει την αυστηρή της ερμηνεία του Ισλάμ.

Τα τελευταία δύο χρόνια, μία εκστρατεία από δυνάμεις της Αφρικανικής Ενωσης και σομαλικές δυνάμεις έχει απομακρύνει την οργάνωση από πολλά κομβικά προπύργιά της, αλλά η αλ Σαμπάμπ παραμένει ενεργή επιτιθέμενη από βάσεις της σε επαρχιακές περιοχές.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)