to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:53 | 07.07.2020

Πολιτική

Σωκράτης Βαρδάκης: «Ένας χρόνος ΝΔ ήταν αρκετός για να καταρρεύσει η κοινωνία και η οικονομία»

«Ο λαός εμπιστεύτηκε τη σημερινή Κυβέρνηση, χωρίς δυστυχώς να αργήσει να διαψευστεί. Η διάψευση αυτή ήρθε με δραματικές οικονομικές, κοινωνικές και αξιακές συνέπειες, λόγω των χειρισμών της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κυβερνά, με τις ίδιες λανθασμένες πολιτικές που εφάρμοσε την περίοδο 2010-2014, με καταστροφικά αποτελέσματα». Αυτά τονίζει σε γραπτή δήλωση του για τον ένα χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ηρακλείου


Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

Η Ελλάδα έγινε αγνώριστη, όπως υποσχόταν πέρυσι στην ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός.

Πράγματι! Το επιτελικό κράτος απομόνωσε και αποδυνάμωσε από δικαιώματα κάθε πολίτη, εργαζόμενο, άνεργο. Τον άφησε ανυπεράσπιστο απέναντι σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και ανήμπορο να αντιδράσει σε αντιδημοκρατικές διατάξεις.

Το κράτος που οικοδομούν οι κυβερνώντες χτίζει τείχη προστασίας στα συμφέροντα και περιθωριοποιεί τους αδύναμους, εγκαταλείποντάς τους στην τύχη τους.

Άλλωστε, ο νεοφιλελευθερισμός είναι η πιο βίαιη αναδιανομή πλούτου προς τα πάνω, χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι η ιδεολογία που επιτίθεται σε οτιδήποτε συλλογικό. ΄’Σπάει΄’ βίαια κάθε κοινωνική συνοχή και ομαδοποίηση, ώστε να εξανεμίζεται η δυνατότητα αντίστασης.

Το πρόγραμμα το οποίο εφαρμόστηκε από την Κυβέρνηση, με βαθιά νεοφιλελεύθερη πολιτική, με αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, επανέφερε στο προσκήνιο την έλλειψη της ηθικής και της πλήρους λογοδοσίας στην πολιτική, μετατρέποντας ξανά την πολιτική σε εργαλείο προώθησης ομάδων συμφερόντων.

Εμφανίστηκαν πάλι οι εστίες παθογένειας όπως, η οικειοποίηση του κράτους και του δημοσίου χρήματος, ο λαϊκισμός που δημιουργεί προσδοκίες για το ανέφικτο, αφήνοντας να χαθεί η ευκαιρία υλοποίησης του εφικτού, η διαπλοκή με οικονομικά συμφέροντα, η σύνδεση του πολιτικού κόστους με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την αναπτυξιακή στρατηγική.

Ένα χρόνο τώρα, τα ηνία της διακυβέρνησης του κράτους, έχει στα χέρια της, η Κυβέρνηση που ήταν, είναι και θα παραμείνει ταυτισμένη με μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που διέλυσαν την αγορά εργασίας, το σύστημα δημόσιας υγείας, την παιδεία και είχαν τραγικές επιπτώσεις για την κοινωνία.

Η παράταξη που βαφτίζει τις απολύσεις ιατρών, νοσηλευτών, την κατασπατάληση πόρων, τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και προμηθειών μεταρρυθμίσεις και τα μεγάλα σκάνδαλα, σκευωρίες.

Η νεοφιλελεύθερη παράταξη που εξαπέλυσε ανηλεή επίθεση στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, επιδιώκοντας την ακύρωση πολιτικών ενίσχυσης της προηγούμενης Κυβέρνησης για την δημόσια εκπαίδευση.

Η παράταξη που διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση, ακριβώς όπως είχε διαχειριστεί την οικονομική κρίση δέκα χρόνια πριν. Με σαφές στίγμα αντεργατικής πολιτικής, χωρίς κοινωνικό πρόσημο, εισάγοντας προς ψήφιση νομοσχέδια που καταργούν κοινωνικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες.

Ένας χρόνος διακυβέρνησης ήταν αρκετός για να παγώσει, για όλο το έτος, η αύξηση του κατώτατου μισθού, να ακυρωθούν στην πράξη εργαλεία και μέσα που προστάτευαν τους εργαζόμενους απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, να καταργηθούν βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στη χώρα το 2018, έχοντας δώσει μεγάλους αγώνες και καταφέρνοντας να ισχυροποιήσει σημαντικά την διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων, μετά από 8 χρόνια υποβάθμισης.

Ένας χρόνο διακυβέρνησης ήταν αρκετός για να αυξηθεί η ανεργία, η φτώχια και οι κοινωνικές ανισότητες. Να ακυρωθεί η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία, να διευρυνθούν οι ανισότητες του ασφαλιστικού συστήματος, σε βάρος πάντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ένας χρόνος διακυβέρνησης αφήνει πίσω του, περιορισμένα και ευέλικτα πλαίσια εργασίας, που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού, τα οποία φαίνεται να εδραιώνονται για τα καλά και να μετατρέπονται σε κανόνα. Απεγνωσμένους εργαζόμενους, διαλυμένες επιχειρήσεις, τραγικές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό, λόγω υγειονομικής κρίσης και αδιαφορίας της Κυβέρνησης να στηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις.

Ένας χρόνος αρκεί για να καταλάβουμε ότι προδιαγράφεται ένα δυσοίωνο παρόν και ένα ζοφερό μέλλον.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)