to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:34 | 28.09.2021

Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος: Τελικά η μεσαία τάξη πληρώνει βαρύ κόστος και στην ακρίβεια ρεύματος

Στις υπέρογκες και συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στην παραχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash FM» της Θεσσαλονίκης και στους δημοσιογράφους, Θ.Παπαδόπουλο και Γ.Χαβιανίδη, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.


Αναρωτήθηκε για ποιον λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε, στην δύσκολη περίοδο της ενεργειακής μετάβασης, την πώληση του 100% του δικτύου φυσικού αερίου, του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, την απώλεια της πλειοψηφίας του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και την παραχώρηση δικαιωμάτων του δημοσίου στη διοίκηση των ΕΛΠΕ στον ιδιώτη μέτοχο.

«Υπάρχει ολιγοπώλιο και αισχροκέρδεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, ακόμη και χειραγώγηση των τιμών, όπως καταγγέλλει η ελληνική βιομηχανία. Επιπλέον, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλήρως αρρύθμιστη, εφόσον το Μοντέλο-Στόχος (Target Model) ξεκίνησε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2020, αλλά ακόμη δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί ούτε ο μηχανισμός εποπτείας που νομοθετήθηκε καθυστερημένα», συμπλήρωσε ο Σ.Φάμελλος.

Ερωτηθείς για την απόφαση της Ελλάδας να σταματήσει μέσα στα επόμενα έτη τη χρήση του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως η δέσμευση στο φυσικό αέριο ΔΕΝ είναι σωστή επιλογή, καθώς η πράσινη ενέργεια είναι πλέον μονόδρομος. «Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τόσο βιαστικά τα εργοστάσια λιγνίτη και να τα αντικαταστήσει με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών είναι πρόχειρη και λανθασμένη, διότι αφενός έχει ήδη αφήσει 2.500 χιλιάδες ανέργους στην Δυτική Μακεδονία με μια πρόχειρη ανακοίνωση, χωρίς σχέδιο ανάπτυξης και χωρίς προειδοποίηση, και αφετέρου είναι δεσμευτική προς το αέριο, σε μία εποχή που η αγορά φυσικού αερίου είναι επίφοβη σε γεωπολιτικό επίπεδο» σχολίασε στη συνέχεια. «Η δίκαιη μετάβαση για τους χιλιάδες ανέργους της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης είναι απαραίτητη ώστε κανείς να μην μείνει πίσω. Όμως έχουν παγώσει ακόμα και χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαμε νομοθετήσει από το 2018», συμπλήρωσε ο Σ.Φάμελλος.

Σχετικά με την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας, ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως πρέπει το συντομότερο δυνατό να ψηφιστεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και να φτιαχτούν υποδομές για την αποθήκευση της πράσινης ενέργειας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ορθή αξιοποίησή της. Η καθυστέρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η έλλειψη σχεδιασμού οδήγησαν φέτος το καλοκαίρι σε έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας και σε επανεκκίνηση ακόμα και λιγνιτικών μονάδων.

Αναφορικά με τις ανεμογεννήτριες, ο Σ.Φάμελλος έκανε ξεκάθαρο πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μονόδρομος, καθώς οδεύουμε ως χώρα προς την κλιματική ουδετερότητα. Όμως για να συμβεί αυτό, υποστήριξε πως χρειαζόμαστε σχεδιασμό και μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν το συμφέρον του πολίτη και του περιβάλλοντος, αλλά και «ξεκάθαρο χωροταξικό πλαίσιο για τον σχεδιασμό και την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, και για την προστασία των περιοχών Natura2000 ώστε να παραμείνουν προστατευόμενες και με σαφή καθορισμό των χρήσεων γης εντός τους, και τέλος, ενεργειακές κοινότητες σε τοπικό επίπεδο για να υπάρχει όφελος στις τοπικές κοινωνίες και συνεννόηση για τις χωροθετήσεις». Η προώθηση των ΑΠΕ από την κυβέρνηση ΝΔ, χωρίς σχέδιο και κανόνες, είναι εις βάρος και των ΑΠΕ και των τοπικών κοινωνιών και φυσικά του περιβάλλοντος.

Τέλος, σχετικά με τα 9 ευρώ επιδότησης κάθε λογαριασμού ρεύματος που εξήγγειλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως ακόμη δεν έχει νομοθετηθεί η εξαγγελία, ενώ έθιξε το γεγονός πως παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι αυξήσεις που έχουν θεσπιστεί, αλλά και τα συνεχώς αυξανόμενα χαράτσια στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, τα νοικοκυριά θα δουν επιπλέον αυξήσεις σε ένα μέσο νοικοκυριό που θα υπερβαίνουν τα 20-60 ευρώ το μήνα, ακόμα και αν εφαρμοστεί και η έκπτωση και η επιδότηση. Ταυτόχρονα, οι επαγγελματικοί λογαριασμοί ρεύματος δεν είναι μέσα στην πρόβλεψη επιδότησης των 9 ευρώ με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας. Τελικά η μεσαία τάξη πληρώνει βαρύ κόστος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)