to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σωκράτης Φάμελλος: Τα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές (βίντεο)

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος εξήγγειλε μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.


Μετά την κατάσβεση των μεγάλων εστιών πυρκαγιάς στις πληγείσες περιοχές όπως την Ανατολική Αττική και τη Ζάκυνθο ήρθε η ώρα του απολογισμού και της αποκατάστασης των ζημιών. Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ήδη από χθες το βράδυ εξήγγειλε μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

«Από τις 14 Αυγούστου έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής ενώ σήμερα ξεκινάει η καταγραφή των ζημιών και από το Υπουργείο Υποδομών» δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων χθες στην ΕΡΤ. Ενώ σήμερα υπάρχει προγραμματισμένη σύσκεψη εργασίας για τα αντιπλημμυρικά έργα ειδικότερα στην περιοχή του Κάλαμου.

Άμεση θα είναι η αποζημίωση κατοικιών, οικοσκευής και αποζημιώσεις για την επαγγελματική στέγη τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός μιλώντας για 10 – 20 κατοικίες που έχουν πληγεί αλλά όπως πρόσθεσε αυτή την ώρα γίνεται η καταγραφή και κράτησε επιφυλάξεις για τον αριθμό αυτό.

«Άμεσα θα λυθούν ζητήματα στέγασης, τροφής και επιδότησης ενοικίου με χρονοδιάγραμμα ως το τέλος Αυγούστου να έχουν λυθεί όλα αυτά» είπε.

«Θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τις περιοχές που επλήγησαν και ειδικά μέτρα για δείκτες αποζημιώσεων και άλλα οικονομικά εργαλεία, ενώ άμεση θα είναι η φιλοξενία των κατοίκων που έχουν πληγεί».

"Έκαναν λάθος όσοι πίστεψαν ότι θα περιορίσουν την ισχύ των δασικών χαρτών και θα επιβουλευθούν τη δημόσια περιουσία"

«Αν κάποιοι σκέφτηκαν ότι θα περιορίσουν την ισχύ των δασικών χαρτών και θα επιβουλευθούν τη δημόσια περιουσία έχουν κάνει λάθος. Η άμεση κήρυξη μιας περιοχής ως αναδασωτέας περνάει στο δασικό χάρτη και δεν επηρεάζεται το κοινό μας κεφάλαιο που λέγεται δάσος» διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν λίγο πριν αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες.

Άμεση θα είναι η οριοθέτηση της καμένης περιοχής με δορυφορικές εικόνες είπε ο κ. Φάμελος τονίζοντας ότι θα υπάρξει κήρυξη απαγόρευσης της βόσκησης της περιοχής  σε περιοχές αναδασωτέες, ενώ άμεσα θα δρομολογηθούν αναδασώσεις με είδη που είναι ανθεκτικά στις πυρκαγιές.

Αναφορικά με τους δασικούς χάρτες τόνισε ότι «όσοι ήδη έχουν αναρτηθεί και δεν περιλαμβάνουν περιοχές που βρέθηκαν στο κέντρο της πυρκαγιάς (Αττική, Ζάκυνθο)  κριθεί αναδασωτέες θα ολοκληρωθούν ως τις 7 Σεπτεμβρίου». Ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών και για το άλλο 17% θα ολοκληρωθεί μέσα στο Φθινόπωρο και μέσα στο 2018 στο σύνολο της χώρας. Οι δασικοί χάρτες παρέχουν ασφάλεια στο δασικό σύστημα και σχεδιασμό στην ανάπτυξη».

Καλούμενος να σχολιάσει την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ο αναπληρωτής υπουργός έκρινε «επιτυχημένη» την προσπάθεια «σε ένα δύσκολο περιβάλλον και μια περίοδο χρονική που θα ήταν σα να τη διάλεξε κάποιος, για να πιάσει τον κρατικό μηχανισμό σε αδράνεια, το οποίο δεν έγινε». Τέλος ο κ. Φάμελλος έδωσε «συγχαρητήρια στους ανθρώπους που δουλεύουν στο πεδίο προστατεύοντας το δάσος και τις κατοικίες».

Κατ. Μπρέγιαννη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)