to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:49 | 25.10.2021

Πολιτική

Σωκρ. Φάμελλος: Άμεσο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία στη Θεσσαλονίκη

O τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Real FM 107,1 και στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.


Για ανάγκη σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση της πανδημίας ειδικά στη Θεσσαλονίκη, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό κρουσμάτων των τελευταίων ημέρων και τις επισημάνσεις των επιστημόνων για επικείμενο όλεθρο, έκανε λόγο ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Real FM 107,1 και στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

Όπως επεσήμανε, ήταν απολύτως ανεύθυνο και αντιεπιστημονικό να προκαθοριστούν από την αρχή του μήνα οι εκδηλώσεις των εορτασμών στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα από ένα αναρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να ληφθεί υπόψη η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη. «Υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος να ζήσουμε ξανά τον περσινό τραγικό Νοέμβριο με την υπέρμετρη αύξηση νοσηλευόμενων και θυμάτων της πανδημίας. Τα στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στον πληθυσμό είναι ο μεγαλύτερος από την αρχή του 2021 και παρατηρείται αύξουσα τάση το τελευταίο διάστημα, αντίστοιχη με το περσινό φθινόπωρο. Μάλιστα οι αριθμοί για τη Θεσσαλονίκη είναι πολύ περισσότερο αρνητικοί σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι ΜΕΘ της πόλης είναι πλήρεις, υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς από κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ, ενώ ο εμβολιασμός των πολιτών προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς».

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις επιστημόνων του ΑΠΘ για τα κρούσματα και τις αναφορές σε επικείμενο όλεθρο, σημείωσε πως υπάρχει άμεση ανάγκη να ενημερωθούν οι υπεύθυνοι φορείς -ΕΟΔΥ, Επιτροπή Επιδημιολόγων και Περιφέρεια και Δήμοι- και να λάβουν άμεσα αποφάσεις και όχι με πολιτικό φίλτρο. «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν τα περυσινά λάθη με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα σε κρούσματα και θύματα στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο του 2020, λάθη που στην έχει παραδεχτεί με πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις των επιστημόνων πέρσι τέτοιο καιρό. Για το λόγο αυτό απαιτείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη που να αφορά και στη στελέχωση των νοσοκομείων, και στον εμβολιασμό αλλά και στις εκδηλώσεις, τα μέσα μεταφοράς και τους χώρους συγκέντρωσης και συγχρωτισμού κοινού», τόνισε.

Αναφορικά με τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε πως η άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρισμού συνεχίζεται όλον τον Οκτώβριο, κάτι που θα αποτυπωθεί στους λογαριασμούς και του Δεκεμβρίου. Μάλιστα είναι τόσο μεγάλες οι αυξήσεις, πρόσθεσε, ώστε η προσαύξηση που θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου θα είναι αυξημένη κατά πολύ σε σχέση με τους λογαριασμούς του Νοεμβρίου, όπως και στους λογαριασμούς του Νοεμβρίου θα έχουν μεγαλύτερη προσαύξηση σε σχέση με τους λογαριασμούς του Οκτωβρίου. Τελικά οι καταναλωτές θα βλέπουν διαρκώς πολύ μεγαλύτερη προσαύξηση ακόμη και σε σχέση με την αξία ρεύματος, ενώ το καπέλο- στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα προσεγγίζει το διπλάσιο της κατανάλωσης ρεύματος.

Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση εθελοτυφλεί, εφόσον δεν έχει ακόμη θεσμοθετήσει την Υπουργική Απόφαση την επιδότηση 9€ ή 18€. Ιδιαίτερα πληττόμενοι και χαμένοι είναι οι επαγγελματίες της χώρας, με τις μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματός τους, οι οποίοι μένουν εκτός των όποιων μέτρων. Υπάρχει το παράδειγμα αρτοζαχαροπλαστείου όπου το κόστος ρεύματος για τον Σεπτέμβριο ήταν 60% πάνω, 500 ευρώ παραπάνω, ανάφερε ο Σ.Φάμελλος χαρακτηριστικά.

Στάθηκε ακόμη σε αναφορά καθηγητή του ΕΜΠ για ουρανοκατέβατα κέρδη 39% κάποιων παραγωγών το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2021. «Επομένως, η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να πάρει μέτρα, να αξιοποιήσει εργαλεία ελέγχου και ρύθμισης της αγοράς και παράλληλα να αξιοποιήσει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό της χαρακτήρα της ΔΕΗ διαχρονικά, ώστε να παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο και όχι να συμμετέχει σε παιχνίδια κερδοσκοπίας και χειραγώγησης τιμών εις βάρος των καταναλωτών» σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχολίασε το γεγονός πως η κυβέρνηση δε δέχεται να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, ο οποίος αγγίζει τα 400€ σε έναν τόνο πετρελαίου, παρότι η πρόταση συμπεριλαμβάνεται στην «εργαλειοθήκη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αντίστοιχα η ΕΕ προτείνει να προληφθούν οι ρευματοκοπές σε ευάλωτα νοικοκυριά και σημείωσε πως «εν γένει, η συνολική στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε σχέση με τον ευαίσθητο τομέα της ενέργειας είναι πλήρως σε λάθος κατεύθυνση, όπως το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων και αντικατάστασή τους από το πολύ ακριβό ορυκτό φυσικό αέριο και η πλήρης απουσία κοινωνικής ευαισθησίας».

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο Γεωργιάδη για τις λαϊκές αγορές, ο Σ.Φάμελλος έθιξε τις αδικίες που εμπεριέχονται σε αυτό, καθώς εισάγει υποχρεώσεις πολλές από τις οποίες όμως δεν ισχύουν ούτε για το στεγασμένο εμπόριο και δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι στο πλευρό των ανθρώπων των λαϊκών αγορών. «Ουσιαστικά, πρόκειται για αποκλεισμό των παραγωγών από τις λαϊκές, ενώ ανοίγει την πόρτα σε μεγάλα συμφέροντα. Η κυβέρνηση μάς οδηγεί σε ένα νέο κύμα ακρίβειας, εφόσον οι παραγωγοί -που πουλάνε οικονομικά και ποιοτικά προϊόντα- αναγκάζονται να αποσυρθούν από τις λαϊκές αγορές και να παραχωρήσουν τη θέση τους σε μεσάζοντες και μεγαλοεμπόρους, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να βρίσκουν τα προϊόντα σε πολύ υψηλότερες τιμές», δήλωσε κλείνοντας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)