to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 29.04.2022

Οικονομία

Σοκάρουν τα στοιχεία του πληθωρισμού στην Ευρώπη - Στο 9,5% η Ελλάδα

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται φτάσει το 7,5% τον Απρίλιο του 2022, από 7,4% το Μάρτιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) - 1,4 μονάδες ανέβηκε ο πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώνοντας εφιαλτικές συνθήκες


Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (38,0%, έναντι 44,4% τον Μάρτιο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (6,4%, έναντι 5,0% τον Μάρτιο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,8%, έναντι 3,4% τον Μάρτιο) και τις υπηρεσίες (3,3%, έναντι 2,7% τον Μάρτιο).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,4% τον Απρίλιο, από 8% το Μάρτιο. Η αδυναμία της κυβέρνησης να συγκρατήση τη φρενήρη αύξηση των πληθωριστικών τάσεων θα έχει αντίκτυπο στο εισόδημα των ελλήνων πολιτικών δημιουργώντας ασφυκτικές πιέσεις στη κατανάλωση και τις τιμές βασικών αγαθών ενώ παράλληλα η αισχροκέρδεια θα αυξάνεται.

Διαβάστε ακόμα: Eurostat: Eκτίναξη του πληθωρισμού στο 9,4% τον Απρίλιο - Επείγουσα ανάγκη η πολιτική αλλαγή

Μια πρόγευση του τί «έρχεται» είχε ήδη δοθεί μέσα από τις ανακοινώσεις για το ύψος του πληθωρισμού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικό είναι ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία κατέγραψε υψηλά 40 ετών και διαμορφώθηκε στο 7,8%, στην Ισπανία, ο πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στο 8,3%, παρά τη μικρή υποχώρηση που κατέγραψε σε σχέση με το Μάρτιο (8,2%). Στη Γαλλία ο πληθωρισμός τον Απρίλιο έφτασε σε νέα ύψη ρεκόρ, στο 5,4%.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να ενδιαφέρται πολύ περισσότερο για την αναδιαμόρωση των οικονομικών προβλέψεων παρά για να λάβει ουσιώδη μέτρα ανακοπής αυτής της κατάστασης, ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, ελέχου των υπερκερδών και προστασίας της κατανάλωσης.

Αυτό εν πολλοίς εξηγεί και της 2 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται οι χώρα μας καταγράφοντας ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)