to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:47 | 06.11.2014

πηγή: in.gr

Κοινωνία

Σοκάρουν οι μαρτυρίες από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού

Τραγικές είναι μαρτυρίες κρατουμένων από το νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού, σχετικά με τις απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας τους. Δύο κρατούμενοι, ο Γ. και ο Μ., μιλούν στο in.gr και καταγγέλλουν τις ελλείψεις προσωπικού, τον υπερσυνωστισμό των ασθενών και την αδυναμία τήρησης των στοιχειωδών υγειονομικών κανόνων. Μιλούν για τις κατσαρίδες, τις άθλιες εγκαταστάσεις, τους θανάτους ασθενών, την έξαρση κρουσμάτων φυματίωσης.


Εικόνα από θάλαμο νοσηλείας εντός του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού. Οι κουκέτες είναι παραταγμένες κολλητά  

«Γλύψανε τα πατώματα για τα μάτια του υπουργού»


Ο Γ. και ο Μ. είναι κρατούμενοι στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» και περιγράφουν τι προηγήθηκε της επισκέψεως του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού χθες Τετάρτη, μετά τις διαστάσεις που άρχισε να λαμβάνει το θέμα στα μέσα ενημέρωσης:

«Ξαφνικά φέρανε κρατούμενους από άλλες πτέρυγες για να καθαρίσουν το νοσοκομείο, οι οποίοι "γλύψανε" τα πατώματα. Και όλα αυτά όχι για εμάς, αλλά για τα μάτια του υπουργού. Επίσης, φέρανε σχεδόν όλο το προσωπικό -γιατρούς και νοσηλευτές- για να δείξουν στον υπουργό ότι το «κολαστήριο» λειτουργεί. Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε δύο νοσηλευτές σε μία βάρδια».

Επιπλέον, τόνισαν ότι «εμείς θέλαμε να περιδιαβεί τον χώρο του νοσοκομείου και όχι να πάει στα μόνο στα καθαρά… δηλαδή τα γραφεία της διοίκησης. Δεν είχε ούτε το θάρρος να ζητήσει συνάντηση με αντιπροσωπεία μας».


Κατσαρίδες: Ο καθένας έχει τα δικά του κατοικίδια!

Σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης, ο Γ. και ο Μ. τόνισαν ότι «ο όροφος που βρισκόμαστε είναι 210 τ.μ. και σε αυτό να συνυπολογίσετε εκτός από τους 5 θαλάμους 30 τ.μ. όπου στοιβάζονται 75 άτομα, τα αποχωρητήρια, τα ντουζ και τον διάδρομο. Οπότε καταλαβαίνετε σε τι συνθήκες διαβιούμε. Επίσης, οι κατσαρίδες κάνουν -στη κυριολεξία- πάρτι πάνω από τα κεφάλια μας, ο καθένας έχει τη δική του ομάδα, τα δικά του κατοικίδια», ενώ απόρησαν για το γεγονός ότι «η πτέρυγα όπου κρατούνται οι χρυσαυγίτες υπολογίζεται πως μπορεί να εξυπηρετήσει 150 άτομα. Και εμείς είμαστε ακόμα στοιβαγμένοι σαν τα ποντίκια εδώ;».

Δύο μόνιμοι γιατροί και 8 νοσηλευτές για 3.500 κρατούμενους

Το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» λειτουργεί με συνολικά δύο άτομα μόνιμο ιατρικό προσωπικό, εκ των οποίων ο ένας γιατρός ήταν απών για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή είχε μία προσωπική περιπέτεια υγείας, και μετά την επιστροφή του η παρουσία του είναι περιορισμένη. 

Ο Γ. και Μ. ανέφεραν ότι «για κάθε βασική ειδικότητα υπάρχουν εξωτερικοί συνεργάτες γιατροί, οι οποίοι έρχονται ο καθένας δύο φορές τον μήνα. Έχουμε να κάνουμε, όμως, με πολύ βασικές ειδικότητες, λόγου χάρη δεν υπάρχει ογκολόγος, ενώ οι ειδικευόμενοι που κάνουν τις εφημερίες από τη 13:00 έως και τις 07:00 τα ξημερώματα, εξυπηρετούν επί της ουσίας όλο το Σωφρονιστικό Κατάστημα -άντρες και γυναίκες-, δηλαδή περίπου 3.500 κρατούμενους».

Για την οδοντιατρική περίθαλψη ανέφεραν πως «το χειρότερο είναι να πάθουν κάτι τα δόντια σου. Εδώ, δεν ξέρουν τι πάει να πει απονεύρωση ή σφράγισμα. Όταν δουν πως το δόντι σου παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα, τότε απλά κάνουν εξαγωγή». 

Σχετικά με το νοσηλευτικό προσωπικό, ανέφεραν:

«Οι νοσηλευτές είναι 8 μόνιμοι που καλύπτουν όλο το 24ωρο, δηλαδή ένας ανά βάρδια και μία προϊσταμένη το πρωί για το χαρτομάνι. Οι νοσηλευτές αλλάζουν ανά 6ωρο. Δηλαδή αυτοί οι 8 καλύπτουν τις ανάγκες όλου του έτους, αφού αντί να προσλάβουν, έφυγαν 4 λόγω λήξης σύμβασης, οι οποίοι δεν αναπληρώθηκαν. Καταλαβαίνετε πως αν υπάρχουν περιστατικά π.χ. από τις αντρικές φυλακές, οι υπόλοιποι μένουν χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό ή το αντίστροφο. Και αναφέρομαι σε όλο το Συγκρότημα του Κορυδαλλού».

Είπαν επίσης ότι «είναι τέτοιες οι ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό που κρατούμενοι αναγκάζονται να «καθαρίζουν» κρατούμενους-συναδέλφους, οι οποίοι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Δεν υπάρχουν ούτε φορεία, αφού εμείς οι ίδιοι μεταφέρουμε πολλές φορές τους ασθενείς με σεντόνια». 



Πάνω από 200 ασθενείς, αντί για 60

Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου ανέφεραν ο Γ. και Μ. περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί ως εξής:

«Το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, "Άγιος Παύλος", είναι κόμβος για όλους τους ασθενείς-κρατούμενους, δηλαδή αν κάποιος λαθρομετανάστης συλληφθεί στην Λευκάδα θα τον φέρουν εδώ ή αν κάποιος κρατούμενος από τις φυλακές Δομοκού αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, επίσης θα τον μεταφέρουν στο «Άγιος Παύλος». 

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο έχει 212 ασθενείς -εκ των οποίων οι 121 οροθετικοί. Το νοσοκομείο πληροί τις προδιαγραφές για μόλις 60. 

Προσέθεσαν ότι «ο σωφρονιστικός κώδικας ορίζει πως αν κάποιος κρατούμενος έρθει στο νοσοκομείο πρέπει πρώτα να περάσει από εξετάσεις κι αν πληροί τις προδιαγραφές, τότε και μόνο μπορεί να φιλοξενηθεί σε θάλαμο με τους υπόλοιπους ασθενείς. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται και για αυτό έχουμε αυτά τα αποτελέσματα», ενώ σημείωσαν πως «δεν μας περιφρουρούν γιατί φοβούνται να μην κολλήσουν τίποτα. Νομίζετε πως δεν ξέρουν ποιος έχει κινητό και ποιος όχι; Απλά φοβούνται να μας πλησιάσουν».

Κρούσματα φυματίωσης

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του νοσοκομείου, που αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία εντός των φυλακών, αλλά και εκτός των φυλακών, αφού αρκετοί κρατούμενοι έρχονται σε επαφή με το προσωπικό, επισκέπτονται δημόσια νοσοκομεία ή βγαίνουν για διάφορους λόγους εκτός του χώρου των φυλακών, αφορά τα αυξημένα κρούσματα φυματίωσης.

«Η φυματίωση έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας μέσα στο νοσοκομείο, αφού έχουμε χάσει πλέον το μέτρημα πόσοι από εμάς έχουν μολυνθεί. Η λογική των γιατρών εντός του νοσοκομείου είναι πως εφόσον παίρνουμε αντιβίωση, τότε δεν κολλάμε ο ένας τον άλλον. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει, σύμφωνα με γιατρούς που έχουμε απευθυνθεί εκτός του νοσοκομείου των φυλακών» υποστηρίζουν οι δύο νοσηλευόμενοι κρατούμενοι. 

Μάλιστα, σοκάρει η αποκάλυψή τους για την δραπέτευση ασθενούς με πολυανθεκτική φυματίωση τον περασμένο Μάρτιο. Όπως είπαν, Γεωργιανός κρατούμενος μεταφέρθηκε στο «Σωτηρία», την 1η Μαρτίου, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Κάποια στιγμή κατάφερε να ξεφύγει από τους φρουρούς και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Αιτία ιδιαίτερου προβληματισμού αποτελεί το γεγονός ότι όλους αυτούς τους μήνες προφανώς θα έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους με κίνδυνο να τους μεταδώσει την ασθένεια.

Στην ερώτηση γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η εξέταση με τα διαγνωστικά τεστ Mantoux στους ασθενείς, οι νοσηλευόμενοι κρατούμενοι λένε: 

«Η αλήθεια είναι πως τα τεστ Mantoux έφτασαν στο νοσοκομείο, αλλά δόθηκε εντολή να μην μας τα κάνουν. Μάλλον για να μην αποδειχτεί πως είμαστε όλοι θετικοί και εκτεθούν περαιτέρω. Πρέπει να γίνει εισαγγελική έρευνα για να διαπιστωθεί για ποιο λόγο δεν μας άφησαν να κάνουμε το διαγνωστικό τεστ φυματοαντίδρασης. Αυτό που ζητάμε και πρέπει να γίνει άμεσα είναι να έρθει ένα συνεργείο του ΚΕΕΛΠΝΟ για να μας εξετάσει».

Από την πλευρά, τους οι γιατροί παραδέχονται πως υπάρχουν αρκετά κρούσματα, αλλά θεωρούν πως το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο. Επίσης, διευκρινίζουν πως στο νοσοκομείο των φυλακών έχουν ληφθεί πολύ πιο αυστηρά μέτρα από ό,τι σε ένα γενικό νοσοκομείο.

Επισημαίνουν και αυτοί, ωστόσο, πως το πρόβλημα θα εντείνεται όσο δεν δίνεται λύση στο ζήτημα του υπερσυνωστισμού των ασθενών.

Όσον αφορά τα τεστ Mantoux, θεώρησαν σκόπιμο να εφαρμόσουν πιο σύγχρονες μεθόδους όπως οι ακτινογραφίες και η πτύελα, θέλοντας να εξοικονομήσουν χρόνο. Μάλιστα, ανέφεραν ότι «πιο γρήγορα θα φτάσεις στον προορισμό σου με ένα αμάξι, παρά με ένα γαϊδούρι»…


«Ο Χρήστος πέθανε πριν από την ώρα του»

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία των Γ. και Μ. για έναν συγκρατούμενό τους που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή: 

«Δεν υπάρχει επάρκεια στα φάρμακα, αλλά υπάρχει πληθώρα ψυχοφαρμάκων για να μας κρατάνε σε καταστολή. Θα δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβει ο κόσμος την κατάσταση που επικρατεί. Ο Χρήστος Κ. χρωστούσε στην Εφορία και για αυτό ήταν μέσα. Ο Χρήστος ήταν καρκινοπαθής και χρειαζόταν αγωγή αξίας 3.500 ευρώ. Εννοείτε πως αυτήν την αγωγή δεν την πήρε ποτέ και για αυτό πέθανε πριν την ώρα του. Δεν υπάρχουν ούτε Valtrex για τους καρκινοπαθείς. Έχουμε φτάσει στο σημείο να συγκεντρώνουμε μόνοι μας χρήματα για να καλύπτουμε τέτοιες ανάγκες. Είναι τέτοιες οι ελλείψεις που κρεμάμε τους ορούς από τα σκουπόξυλα». 

«Ασθενής πέθανε γιατί περίμενε 4 ώρες το ΕΚΑΒ»

Σύμφωνα με τους δύο κρατούμενους, η έλλειψη ασθενοφόρου έχει στοιχίσει τη ζωή αρκετών κρατουμένων, αφού όπως χαρακτηριστικά είπαν «αν κάποιος πάθει κάτι τότε θα πρέπει να περιμένει να έρθει τόσο το Μεταγωγών όσο και το ΕΚΑΒ. Για παράδειγμα, ασθενής πέθανε πριν λίγο καιρό από καρδιακό επεισόδιο γιατί περίμενε 4 ώρες το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να ξεψυχήσει στα χέρια συγκρατούμενού του». 

Η νοσηλεία στα γενικά νοσοκομεία

Εξίσου αρνητικές –αν όχι χειρότερες- είναι οι μαρτυρίες τους σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται στα γενικά νοσοκομεία στα οποία τους μεταφέρουν.

«Μας βλέπουν ως κρατούμενους και όχι ως ασθενείς, με αποτέλεσμα να μην μας παρέχουν την νοσηλεία που θα έπρεπε. Εν ολίγοις μας αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδια. Οι αστυνομικοί που μας συνοδεύουν πηγαίνουν στους γιατρούς του νοσοκομείου και τους ζητάνε να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Ο γιατρός νομίζοντας πως το νοσοκομείο της φυλακής λειτουργεί όπως θα έπρεπε εκδίδει εξιτήριο, καθώς ανησυχεί μήπως και μεταδώσουμε κάποια ασθένεια στους υπόλοιπους».

Από την πλευρά τους, γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου των φυλακών απαντούν στην καταγγελία για τις πρόωρες εξαγωγές από τα γενικά νοσοκομεία, πως ο κάθε γιατρός έχει την ευθύνη της υπογραφής τους.

Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν επίσης ότι «πλέον, έχουμε φτάσει στο σημείο να ζητάμε να μας μεταφέρουν στο νοσοκομείο και να μας απαντάνε πως μπορούμε να πάμε όταν θα πάρουμε άδεια…».

Ένας από τους κρατούμενος απειλεί πως αν δεν αλλάξει κάτι το προσεχές διάστημα θα ράψει ο ίδιος το στόμα του με κλωστή και βελόνα. «Είναι θέμα συνείδησης για εμάς. Να μπορέσουμε να κοιτάξουμε στα μάτια τα παιδιά μας -πριν πεθάνουμε- και να τους πούμε πως παλέψαμε για αυτά που μας αναλογούσαν».

«Μάλλον, θα πάμε αδιάβαστοι…»

Τέλος, επισήμαναν ότι «δεν μας επισκέπτεται παπάς για να κάνει λειτουργία επειδή φοβάται για την υγεία του. Ζητάμε να εξομολογηθούμε και δεν έρχεται. Μάλλον, θα πάμε αδιάβαστοι…».

Γιατροί και νοσηλευτές επιβεβαιώνουν τις ελλείψεις

Σε αυτό που παρατηρείται ταύτιση απόψεων μεταξύ γιατρών-νοσηλευτών και ασθενών είναι οι πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και τις ελλείψεις. 

Οι γιατροί μάλιστα, έχουν ζητήσει μία νέα πτέρυγα ειδικά για οροθετικούς, αφού όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται υπάρχουν αυξημένα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό HIV στο κέντρο της Αθήνας, πολλά εκ των οποίων καταλήγουν και στο «Άγιος Παύλος». 

Σημειώνουν πως είναι άμεση προτεραιότητα να βρεθεί κάποιο ασθενοφόρο, αλλά και αστυνομική δύναμη μεταγωγών αποκλειστικά για το «Άγιος Παύλος». 

Πολλές φορές για να διεξαχθεί η μετάβαση των ασθενών στα Γενικά Νοσοκομεία, μπαίνουν οι ίδιοι μέσα στο ασθενοφόρο, με τους ασθενείς του «Άγιος Παύλος» να μένουν ακάλυπτοι και εκτεθειμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προκηρυχθούν δύο θέσεις γιατρών μέσω ΕΣΠΑ, όμως προβληματισμός επικρατεί για το αν θα καλυφθούν. Πριν τρία χρόνια είχε γίνει πάλι προκήρυξη, δίχως να εκδηλώνεται ενδιαφέρον, αφού όπως αναφέρεται: «Ποιος ειδικευμένος γιατρός θα δεχτεί να εργαστεί με μισθό ανειδίκευτου (800 ευρώ); Μάλιστα, υπό αυτές τις συνθήκες».

Τι λέει η ΕΙΝΑΠ

Η πρόεδρος της Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, μίλησε στο in.gr, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Μας είχανε στείλει ένα έγγραφο οι φυλακισμένοι του νοσοκομείου και ζητούσαν να επισκεφθούμε τον χώρο. Εμείς, κάναμε αίτηση για να πάμε, αλλά οι γιατροί μας ενημέρωσαν πως δεν μας χρειάζονται κάτι, ενώ η διευθύντρια του νοσοκομείου δεν μας απάντησε ποτέ».

Επίσκεψη του υπουργού και εισαγγελική παρέμβαση

Μετά τις καταγγελίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος επισκέφτηκαν την Τετάρτη το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού. 

Παράλληλα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιώς, Ευάγγελο Ζάχαρη, τη διενέργεια έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί το αν ισχύουν ή όχι οι καταγγελίες των κρατουμένων.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Άγγελος Τσιγκρής, η διευθύντρια του Νοσοκομείου, ο υποδιοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, αλλά και γιατροί και υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποφασίστηκαν τα εξής:

Αφενός, η μεταφορά, κατά τις προσεχείς ημέρες, των οροθετικών κρατουμένων στην ειδική διαμορφωμένη πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και αφετέρου η πρόσληψη 39 μόνιμων γιατρών για τις φυλακές της χώρας από τους οποίους οι 5 θα τοποθετηθούν στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.   

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο κάνει ανάλογες εξαγγελίες: Σε Δελτίο Τύπου που είχε κοινοποιηθεί από τις 10 Μαρτίου, σημειώνονται τα ίδια μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των κρατουμένων του Νοσοκομείου Φυλακών Κορυδαλλού, «Άγιος Παύλος».

Άγγελος Προβολισιάνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)