to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:10 | 01.07.2022

Οικονομία

Σοκ και δέος με πληθωρισμό στο 12%: Νέο ρεκόρ σε Ευρωζώνη και Ελλαδα τον Ιούνιο

Στο 12% στην Ελλάδα, στο 8,6% στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο - «Το νέο άλμα του πληθωρισμού επιβεβαιώνει ότι η κοινωνία πληρώνει τις επιλογές και την κοροϊδία Μητσοτάκη», σχολιάζουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αχτσιόγλου και Χαρίτσης


Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό τόσο της ευρωζώνης όσο και της Ελλάδας, καθότι σημειώθηκε νέο ρεκόρ. Ειδικότερα 8,6% διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη από 8,1% τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα  η επίσημη στατιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχολιάζει στο ρεπορτάζ του ο Οικονομικός Ταχυδρόμος και ο Γιάννης Αγουρίδης.

Η εικόνα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, ο πληθωρισμός για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 12%  τον Ιούνιο  από 10,5% τον Μάιο και 9,1% τον Απρίλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τον εθνικό δείκτη τιμών στις 8 Ιουλίου.

Έρχονται χειρότερα

Όπως συμβαίνει παραδοσιακά, το ποσοστό αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο καταγράφει η Eurostat, ως εναρμονισμένο δείκτη, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα εντείνεται ολοένα και περισσότερο.

Πάντως, η Ελλάδα είχε να καταγράψει πληθωρισμό της τάξης του 12% από τον Δεκέμρβιο του 1993, κάτι το οποίο συνιστά υψηλό σχεδόν 29 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, στην έκθεσή της για τη νομισματική της πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε πτωτική την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 3,2% (1,8% στο δυσμενές σενάριο) και αναμένει ο πληθωρισμός στο σύνολο της τρέχουσας χρονιάς να διαμορφωθεί στο 7,6%.

Σχετικά με το τι έπαιξε ρόλο στη νέα μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια  έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (41,9%, έναντι 39,1% τον Μάιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (8,9%, έναντι 7,5% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,3%, έναντι 4,2% τον Μάιο) και οι υπηρεσίες (3,4%, έναντι 3,5% τον Μάιο).

«Πονοκέφαλος» στην ΕΚΤ

Πάντως, η νέα άνοδος το πληθωρισμού προκαλεί «πονοκέφαλο» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εντός του Ιουλίου αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συγκεκριμένη αύξηση θα είναι της τάξης των 0,25 μονάδων βάσης, ενώ αντίστοιχη κίνηση αναμένεται και τον Σεπτέμβριο.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα (εφόσον δεν υπάρξει κάποια έκπληξη), στο τέλος του τρίτου τριμήνου το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να βρίσκεται στο 0,5% (από 0% σήμερα) και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0% (από -0,5% σήμερα), βάζοντας τέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το νέο άλμα του πληθωρισμού επιβεβαιώνει ότι η κοινωνία πληρώνει τις επιλογές και την κοροϊδία Μητσοτάκη

Κοινή δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, τομεάρχη Οικονομικών και του Αλέξη Χαρίτση, τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: «Η Eurostat κατέγραψε νέο άλμα του πληθωρισμού στη χώρα μας στο 12% τον Ιούνιο.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι 3,4 μονάδες ψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Η αφαίμαξη του εισοδήματος εργαζομένων, νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων όχι απλά συνεχίζεται αλλά εντείνεται καθημερινά με ευθύνη της κυβέρνησης.

Η κάλυψη και επιδότηση της αισχροκέρδειας και η στήριξη των καρτέλ, τα απολύτως ανεπαρκή βοηθήματα προεκλογικού χαρακτήρα, η άρνηση λήψης ουσιαστικών μέτρων με επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και στα κέρδη των εταιρειών, η άρνηση μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η άρνηση ουσιαστικής αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ είναι οι επιλογές που οδηγούν σε φτωχοποίηση των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων.

Οι πολίτες πληρώνουν τις επιλογές και την κοροϊδία Μητσοτάκη, την ώρα που εξελίσσεται στις πλάτες τους ένα πάρτι με 7,5 δισ. απευθείας αναθέσεις, με χρυσούς μισθούς και μπόνους στον διοικητή και σε στελέχη της ΔΕΗ, με φοροαπαλλαγές σε ισχυρούς και ανώτατες περιουσίες ενώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ λόγω ακρίβειας έχουν εκτιναχθεί.

Κάθε μέρα παραμονής της ΝΔ στην κυβέρνηση είναι μέρα λεηλασίας της κοινωνίας. Η πολιτική αλλαγή είναι επιτακτική ανάγκη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)