to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:41 | 19.07.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Σόιμπλε: «Βοηθώντας την Ισπανία σταθεροποιούμε το ευρώ»

Οι Γερμανοί βουλευτές επιστρέφουν από τις διακοπές τους για την έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου και την ψηφοφορία για την ανακεφαλοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Στην ψηφοφορία δεν αναμένονται εκπλήξεις.


Η πτώχευση σημαντικών ισπανικών τραπεζών πρέπει να αποφευχθεί. Σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι Γερμανοί βουλευτές με εξαίρεση του κόμματος της Αριστεράς και μερικούς ακόμα βουλευτές από άλλα κόμματα. Παρόλα αυτά όμως η αντιπολίτευση διαμήνυσε στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να μην θεωρεί δεδομένη τη θετική ψήφο των βουλευτών της διότι ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα ακολουθήσει μετά την ικανοποίηση του ισπανικού αιτήματος για βοήθεια.


Η Άγκελα Μέρκελ είναι ωστόσο σίγουρη ότι θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία 50% συν μία ψήφο που απαιτείται. Όσο περισσότερες ψήφους λάβει ωστόσο, τόσο πιο ισχυρή θα βγει από αυτή τη νέα δοκιμασία:


«Έχουμε πάντα τις πλειοψηφίες που χρειαζόμαστε. Φυσικά θα πρέπει να πείσουμε τους βουλευτές μας για το τι προτείνουμε, αλλά και για τα πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα από το ευρώ. Το ευρώ ωφελεί την γερμανική οικονομία και την ευημερία. Η Ευρώπη είναι ένα γιγαντιαίο εγχείρημα. Όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά. Γι' αυτό και θεωρώ σημαντικό η βουλή να έχει δικαίωμα συναπόφασης» είπε η Αγκελα Μέρκελ σε πρόσφατη συνέντευξή της στο 2ο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης.



Προτεραιότητα ο καθησυχασμός των αγορών



Και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αισιόδοξος για την ψηφοφορία, αλλά και για το ότι η Ισπανία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σε συνέντευξή του στο προοίμιο της ψηφοφορίας τόνισε ότι «όποιος βοηθά την Ισπανία, σταθεροποιεί το ευρώ».


Στην ομιλία του με θέμα «διασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης, βοήθεια στην Ισπανία», που θα προηγηθεί της ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή αργότερα το μεσημέρι ο Γερμανός υπουργός αναμένεται να ζητήσει από την Ισπανία να προωθήσει την αναδιάρθρωση των τραπεζών της. Για μία ακόμα φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι η σταθερότητα του ευρώ είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και ότι στόχος της οικονομικής βοήθειας προς χώρες σε κρίση είναι να ηρεμήσουν οι αγορές.


Μετά την ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο ανοίγει ο δρόμος για την τελική απόφαση στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αύριο Παρασκευή. Πάντως η Άγκελα Μέρκελ, σε ερώτηση δημοσιογράφου χθες στο Βερολίνο, απέκλεισε οποιεσδήποτε άλλες έκτακτες συνεδριάσεις μέσα στις θερινές διακοπές της Βουλής. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για άλλες έκτακτες συνεδριάσεις» είπε η Αγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι προφήτης.

Πηγή: DW

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)