to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 10.05.2015

πηγή: in.gr

Πολιτική

Σόιμπλε: Είχα συμβουλεύσει τον Παπανδρέου υπέρ του δημοψήφισματος

«Ήταν και παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού ποιον δρόμο θα πάρει, αλλά υπάρχουν και άλλες αποφάσεις χωρών, από την Εσθονία μέχρι την Ισπανία, που πρέπει να γίνουν σεβαστές» εξήγησε ο Σόιμπλε.


Με φόντο τα περί δημοψήφισματος, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε αναφέρει πως «εναπόκειται στην Ελλάδα το εάν θα μείνει μέλος της Ευρωζώνης» και λέει ότι ο ίδιος είχε συμβουλεύσει τον Γ.Παπανδρέου «υπέρ του δημοψηφίσματος».

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη FAZ, ο Β.Σόιμπλε ερωτάται εάν η Ελλάδα θα είναι το φθινόπωρο μέλος της Ευρωζώνης και απαντά πως το «ελπίζει», λέγοντας πως «η απόφαση όμως δεν είναι δική μας, αλλά της Ελλάδας». 

Λέγοντας πως το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει βελτιωθεί, υπογραμμίζει ότι ζητούμενο είναι «η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Στην ερώτηση εάν αποκλείονται αλλαγές, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ απαντά πως «η Αθήνα μπορεί να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις με άλλες ισοδύναμες, αλλά θα πρέπει και να τις εφαρμόσει». 

«Ο κύριος Τσίπρας είχε πει τις προηγούμενες εβδομάδες πως εάν πρέπει να κάνει το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά, θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα» αναφέρει ο Β.Σόιμπλε. 

Όταν ο δημοσιογράφος αναφέρεται στη θέση του Βερολίνου μετά τη «βόμβα Παπανδρέου» το 2011 για το δημοψήφισμα, ο Β.Σόιμπλε λέει: «Τότε είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος» είπε. «Ήταν και παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού ποιον δρόμο θα πάρει, αλλά υπάρχουν και άλλες αποφάσεις χωρών, από την Εσθονία μέχρι την Ισπανία, που πρέπει να γίνουν σεβαστές» εξήγησε ο Σόιμπλε.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα, όμως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, γιατί ειδάλλως υποσκάπτεται η εμπιστοσύνη, η οποία είναι θεμέλιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης» τονίζει.

Όσον αφορά τον έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Β.Σόιμπλε αρνείται να δώσει τροφή στα περί αντικατάστασής του, λέγοντας πως ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο έλληνας συνομιλητής στο Eurogroup. 

Όταν καλείται να διευκρινίσει εάν, κατά τον ίδιο, όσα ακούγονται είναι φήμες, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ απαντά: «Οι εφημερίδες πρώτα είχαν κάνει σούπερσταρ τον Βαρουφάκη, τώρα τον θάβουν. Και τα δύο είναι εξίσου λάθος. [Ο Βαρουφάκης] φυσικά γνωρίζει άψογα πώς να αξιοποιεί υπέρ του τους όρους της σύγχρονης επικοινωνίας, αλλά αυτό δεν έχει προσφέρει πολλά επί της ουσίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)