to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σόιμπλε - ΔΝΤ γκρεμίζουν το «γαλάζιο» success story

Το περίφημο success story της εποχής Σαμαρά δεν ήταν τίποτε άλλο από μια καραμπινάτη μούφα. Που εφευρέθηκε, επωάστηκε και διαφημίστηκε καταλλήλως από έναν εσμό προθύμων της πολιτικής και της ενημέρωσης για να καλλιεργήσει στην κοινή γνώμη μια κάλπικη εντύπωση


Κάποιοι το έλεγαν φωναχτά. Άλλοι το υπαινίσσονταν και ορισμένοι το υποψιάζονταν. Το περίφημο success story της εποχής Σαμαρά δεν ήταν τίποτε άλλο από μια καραμπινάτη μούφα. Που εφευρέθηκε, επωάστηκε και διαφημίστηκε καταλλήλως από έναν εσμό προθύμων της πολιτικής και της ενημέρωσης για να καλλιεργήσει στην κοινή γνώμη μια κάλπικη εντύπωση: ότι δηλαδή η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν έτοιμη το 2014 να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και τα Μνημόνια, αλλά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και έφερε το πισωγύρισμα.

Όμως η απάτη, όπως και το ψέμα, έχουν κοντά ποδάρια. Μπορεί να χρειάστηκε να περάσουν κάμποσα χρόνια, να μπουν και άλλα καρφιά στον... σταυρό του ελληνικού μαρτυρίου, να πονέσει κι άλλο η κοινωνία, αλλά η αλήθεια βγήκε στο φως. Όχι από τον Τσακαλώτο και τους ομοίους του, αυτοί τα έλεγαν και τότε. Αλλά από το ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πρόσφατα, ο νέος πρόεδρος της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην τελευταία του συνέντευξη ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στον Αλ. Παπαχελά, ήταν σαφής όταν υπογράμμιζε ότι τώρα -και προφανώς όχι το 2014- ήρθε η ώρα να τελειώσει ο εφιάλτης των Ελλήνων. Και ήταν αποκαλυπτικός όταν έλεγε με νόημα ότι ο τότε πρωθυπουργός Σαμαράς ζητούσε από τους δανειστές, επίσημα και επίμονα, να διακοπεί η εφαρμογή του προγράμματος και να του δοθεί ένα διάλειμμα για καθαρά πολιτικούς λόγους, προκειμένου να παρακαμφθεί ο σκόπελος της προεδρικής εκλογής και να αποφευχθεί η πτώση της κυβέρνησής του.

Εκτροχιάστηκε το πρόγραμμα το 2014

Νωρίτερα και το ΔΝΤ, με μια έκθεση που δεν έτυχε της δέουσας προσοχής και αναδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Documento”, ήταν εξίσου αποκαλυπτικό. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

- Το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε 16 τριμηνιαίες αξιολογήσεις, εκ των οποίων μόνο πέντε ολοκληρώθηκαν και αυτές με σημαντικές καθυστερήσεις. Μετά τον Ιούνιο του 2014 το πρόγραμμα εκτροχιάστηκε. Ή, αν προτιμάτε αγγλιστί, «After June 2014, the program went irretrievably off track».

- Στο διάστημα 2012-2015, η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν σημαντική (3,25% του ΑΕΠ), αλλά υπολειπόταν του στόχου του προγράμματος (7% του ΑΕΠ). Μόλις το πρόγραμμα εξετράπη από την πορεία, το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε στο 0,25% του ΑΕΠ μέχρι το 2015, κάτω από τον αρχικό στόχο του προγράμματος του 4,5% του ΑΕΠ.

- Δεν πληρούνται οι στόχοι που ορίζονται στο μείγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η προσαρμογή στο σκέλος των εσόδων (3% του ΑΕΠ) επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό κυρίως σε ad hoc μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της οπισθοδρομικής και στρεβλής φορολόγησης σε μικρές ομάδες πληθυσμού.

- Η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ήταν περιορισμένη. Οπισθοδρόμηση παρατηρήθηκε με την εφαρμογή του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος του 2013, ενώ, αν και εισήχθη ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ, οι μεταρρυθμίσεις στην αποτίμηση του ακινήτου παρέμειναν σε στασιμότητα.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι τη συγκεκριμένη περίοδο η οικονομία όχι μόνο δεν απογειώθηκε, αλλά βυθίστηκε ακόμα περισσότερο στην κρίση και η κοινωνία οδηγήθηκε σε ακόμα μεγαλύτερο πόνο. Επιβεβαιώνουν όμως και κάτι χειρότερο: ότι το δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου, πανικόβλητο από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014, δεν εγκατέλειψε απλώς τη μάχη, δεν παραιτήθηκε απλώς από την όποια προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, αλλά πολλοί λένε ότι διά της αδρανείας προτίμησε να οδηγήσει στον εκτροχιασμό του προγράμματος, ναρκοθετώντας τον δρόμο της επόμενης κυβέρνησης που ερχόταν προς την εξουσία. Πόνταρε τα πάντα στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης, που δεν λέει να κλείσει. Γιατί οι... παρενθέσεις στην πολιτική δεν σχεδιάζονται στα παρασκήνια. Ανοίγουν και κλείνουν με ένα και μόνο κλειδί: τη βούληση των πολιτών.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)