to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:16 | 25.01.2014

πηγή: ΑΜΠΕ

Οικονομία

Σόιμπλε: «Ανοησίες» όσα είπε ο Όλι Ρεν για τον πληθωρισμό

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε σήμερα χαρακτηρίζοντας «ανοησία» την άποψη που διατύπωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα και το Ευρώ Όλι Ρεν, για τον οποίο ο παρατεταμένος χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα καταστήσει την αναγκαία επανεξισορρόπηση της ευρωπαϊκής οικονομίας δυσκολότερη.


Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός σήμερα ο Σόιμπλε διεμήνυσε ότι θα πάρει αποστάσεις από τον Φινλανδό επίτροπο Ρεν, εάν πράγματι αυτή είναι η άποψη που εκφέρει με τον θεσμικό του ρόλο ως αξιωματούχος της ΕΕ.

«Όχι, δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη διότι θα σήμαινε ότι η Ευρώπη λειτουργεί μόνο στη βάση της αστάθειας και του πληθωρισμού. Αυτό είναι ανοησία», είπε ο Σόιμπλε αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Ρεν.

Σε ό,τι αφορά τον Ρεν «δεν είμαι πλέον σίγουρος εάν και κατά πόσον μιλάει με την ιδιότητα του Επιτρόπου ή κάποιου ο οποίος κάνει προεκλογική εκστρατεία. Εάν μίλαγε ως επίτροπος, θα έπαιρνα σαφώς τις αποστάσεις μου. Εάν λέει ανοησίες στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, πρέπει να πω: "είναι καλύτερα να ψηφίσετε το δικό μου κόμμα"».

Ο Ρεν έχει δηλώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο και ελπίζει ότι θα είναι ο υποψήφιος πρόεδρος της ALDE, της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Σόιμπλε ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), που έχει σήμερα την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στο ΕΚ. Η ALDE θα αποφασίσει ποιος πρόκειται να είναι ο υποψήφιός της για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Φεβρουάριο.

Ο Ρεν είχε δηλώσει στην τηλεοπτική υπηρεσία του Ρόιτερς χθες Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο 0,8%, χρειάζεται να φθάσει πιο κοντά στον ρυθμό που έχει ορίσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το 2%, ώστε να γίνει εφικτή η απαραίτητη προσαρμογή.

«Μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού μπορεί να την καταστήσει πιο δύσκολη εάν αυτός ο χαμηλός πληθωρισμός προκαλείται από έναν πολύ χαμηλό δομικό πληθωρισμό», ανέφερε ο Ρεν.

«Προκειμένου να επιτύχουμε στην διαδικασία επανεξισορρόπησης όλης της ευρωζώνης, ο μέσος πληθωρισμός πρέπει να βρίσκεται κοντά στο στόχο του 2% που έχει ορίσει η ΕΚΤ», επέμεινε ο επίτροπος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)