to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 06.07.2012

Οικονομία

Σόιμπλε: Ανεύθυνη και εξοργιστική η κριτική των 160 γερμανών οικονομολόγων

"Ανεύθυνη και εξοργιστική" χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την κριτική που άσκησαν 160 Γερμανοί οικονομολόγοι, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.


Με δημόσια έκκλησή τους η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για "κίνδυνο τον οποίο διατρέχει πλέον και η γερμανική οικονομία" και καλούν τους Γερμανούς πολίτες να διαμαρτυρηθούν για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και να ασκήσουν πίεση σε βουλευτές.

Διαφωνίες με τη δημόσια κριτική των 160 Γερμανών οικονομολόγων φαίνεται πως εκφράζουν και συνάδελφοί τους από διάφορες σχολές οικονομικής σκέψης της χώρας.

Σε δημοσίευμα της Handelsblatt, οι οικονομολόγοι με κείμενο που έχουν συντάξει επικρίνουν την πρωτοβουλία, η οποία, όπως εκτιμούν, "δημιουργεί φόβους και πάθη για την τραπεζική ένωση, χωρίς όμως τα απαραίτητα στοιχεία".

Επικριτικός ο Σόιμπλε


Ο Β. Σόιμπλε μίλησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου-Βραδεμβούργου για το θέμα της επιστολής και τόνισε ότι "οι οικονομολόγοι πρέπει να χρησιμοποιούν τον όρο τραπεζικά χρέη υπεύθυνα" και πρόσθεσε ότι "προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη".

Κατηγορηματικά αντιτάχθηκε στον ισχυρισμό των οικονομολόγων ότι μέσω του ανοίγματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) η Γερμανία ενδεχομένως να εγγυάται και για τραπεζικά χρέη. "Στην ουσία δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση της εγγύησης, αλλά για τη δημιουργία μιας κοινής εποπτείας στην Ευρώπη" ανέφερε. Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο μηχανισμός διάσωσης για τα κράτη δεν μετατράπηκε σε μηχανισμό διάσωσης των τραπεζών.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)