to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σοφία Καστανόν: Στις εκλογές κρίνεται το μέλλον της Ισπανίας για τα επόμενα είκοσι χρόνια

Συνέντευξη της Σοφίας Καστανόν, βουλεύτριας των Podemos, στην Εποχή και τον Δημήτρη Γκιβίση


Πώς είναι τα πράγματα τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 28ης Απριλίου;

Είμαστε σε μια εποχή που αν υπάρχει κάτι που καθορίζει το πολιτικό σκηνικό είναι η αστάθεια. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια κατά τα οποία τα δύο κόμματα ανέλαβαν την εξουσία, σήμερα βλέπουμε ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο στο οποίο θα χρειαστούν συμφωνίες, και που οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αξιόπιστες λόγω των γρήγορων αλλαγών που γίνονται στο πολιτικό παιχνίδι. Αυτή είναι μια νέα εποχή, στην οποία οι πολιτικές εξελίξεις είναι μερικές φορές τόσο φρενήρεις που δεν διαθέτουμε τα μέσα για να μπορέσουμε τις αναλύσουμε, όχι μόνο από τα κόμματα αλλά και από τους πολίτες.

Πώς εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία για το Unidas Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε);
Νομίζω ότι η επιστροφή του Πάμπλο Ιγκλέσιας ήταν καταλυτική, και για άλλη μια φορά λειτουργεί ως ένα ρεύμα καθαρού αέρα μέσα στο τοξικό κλίμα που δημιουργούν οι συνήθεις επιθέσεις αυτών που μας χτυπάνε και επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι «δεν μπορείτε». Το καθήκον του Unidas Podemos είναι να φτάσει η φωνή μας σε όλες τις γωνιές αυτής της χώρας, έτσι ώστε κανείς και καμία να μην μείνει χωρίς να ακούσει τις προτάσεις που έχουμε στο πρόγραμμα μας. Αυτές οι εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες, και αυτό που παίζεται είναι το μέλλον αυτής της χώρας για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Είμαστε πολλοί και πολλές από το 15Μ, και απέναντι στο 1% είμαστε το 99% που υποφέρει από τις καταστροφές ενός αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού που επιτίθεται στις ζωές μας. Για αυτό και λέμε, ότι οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να τοποθετηθούν στο κέντρο και πάνω από τα συμφέροντα των ισχυρών.

Το τελευταίο διάστημα, και μετά από ένα διάστημα κινηματικής απραξίας, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι ξαναβγαίνουν στους δρόμους και στις πλατείες (διαδηλώσεις και φεμινιστική απεργία στις 8 Μαρτίου, κινητοποίηση της νεολαίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή, μεγάλη διαδήλωση στην Αλτσασού για την απελευθέρωση των φυλακισμένων ακτιβιστών, κλπ). Τι ελπίδες δημιουργεί αυτός ο νέος ριζοσπαστισμός πηγαίνοντας προς τις εκλογές, και πως μπορεί το Unidas Podemos να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κινημάτων;
Οι λαϊκές κινητοποιήσεις δεν αντανακλώνται πάντοτε στις δημοσκοπήσεις. Τα κοινωνικά κινήματα ακολουθούν τη δική τους λογική, και δεν πρέπει να καθοδηγούνται από τους φορείς της θεσμικής πολιτικής. Γνωρίζουμε ότι είναι θεμελιώδες να υπάρχουν ισχυρά κοινωνικά κινήματα στους δρόμους για να μπορούν να μεταφερθούν οι διεκδικήσεις στους θεσμούς, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα διευκολύνει την εκλογική εκστρατεία. Η εμπιστοσύνη των κοινωνικών κινημάτων επιτυγχάνεται όταν προωθούμε τα αιτήματά τους απέναντι στους ισχυρούς, αυτό δηλαδή που είναι στοιχείο της λειτουργίας μας όλα αυτά τα χρόνια, και που θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα έχουμε στις κάλπες.

Τελειώνοντας, και με αφορμή την εμφάνιση το Vox, θέλω να σε ρωτήσω πώς μπορεί η Αριστερά να αντιμετωπίσει το φόβο από την άνοδο της ακροδεξιάς.
Αυτό που βλέπουμε, είναι ότι η ακροδεξιά αναδύεται σε εκείνες τις στιγμές που η αβεβαιότητα κάνει τον εμφάνισή της. Η υποχρέωσή μας είναι να δημιουργήσουμε βεβαιότητες, και έναν επιθυμητό μελλοντικό ορίζοντα για την κοινωνική πλειοψηφία που υποφέρει από την ανασφάλεια και τις ανισότητες. Είναι απαραίτητο να σηματοδοτήσουμε έναν χάρτη πορείας που θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε την ψευδαίσθηση. Ξέρουμε ότι οι αλλαγές δεν γίνονται γρήγορα, πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή την ελπίδα όταν οι ψευδαισθήσεις εξασθενούν, και αυτό συμβαίνει μόνο όταν έχουμε ένα σχέδιο για τη χώρα. Και στο Unidas Podemos μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα και αυτό: ότι το μέλλον μας θα είναι φεμινιστικό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)