to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:30 | 10.06.2013

Διεθνή

Σνόουντεν: «Διακινδύνευσα τη ζωή μου»

Ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο τεχνικός που αποκάλυψε τις μαζικές παρακολουθήσεις της NSA, βρίσκεται σήμερα στο Χονγκ Κονγκ αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις των αμερικανικών αρχών.


Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο νεαρός σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας ηλεκτρονικής κατασκοπείας (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, NSA), από τον οποίο προήλθαν οι διαρροές για το μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης των επικοινωνιών, εμπιστεύτηκε στους δημοσιογράφους ότι αποφάσισε να διακινδυνεύσει «τη ζωή του και αυτήν της οικογένειάς του» για να προστατεύσει «την ελευθερία» όλων και «τη δημοκρατία».

«Ήμουν κατάσκοπος σχεδόν σε όλη την ενήλικη ζωή μου, επομένως δεν μου αρέσει να είμαι κάτω από τα φώτα των προβολέων», δηλώνει στην εφημερίδα Washington Post ο 29χρονος, ο οποίος κατέφυγε στο Χονγκ Κονγκ, απ' όπου ομολόγησε ότι είναι η πηγή των διαρροών που προκάλεσαν την οργή της Ουάσινγκτον.

Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική Washington Post και η βρετανική The Guardian αποκάλυψαν διαδοχικά δύο μυστικά προγράμματα της NSA. Το ένα αφορούσε τη συλλογή από το 2006 δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων στις ΗΠΑ από την εταιρεία Verizon και πιθανώς και από άλλες. Το άλλο, υπό την ονομασία PRISM, που αποκαλύφθηκε είχε στόχο την παρακολούθηση των επικοινωνιών των χρηστών του Ίντερνετ εκτός των ΗΠΑ σε εννέα μεγάλους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.

«Ξέρω ότι θα υποφέρω γι' αυτό που έκανα και ότι αυτές οι αποκαλύψεις σημαίνουν το τέλος για μένα», δήλωσε ο Σνόουντεν στον δημοσιογράφο Μπάρτον Γκέλμαν της Ουάσινγκτον Ποστ.

«Έχω συνείδηση της σημασίας που έχουν οι πληροφορίες, αλλά είμαι αντίθετος σε οποιοδήποτε σύστημα μαζικής, αυτόματης, πανταχού παρούσας παρακολούθησης, η οποία μου φαίνεται ότι συνιστά έναν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελευθερία από τον κίνδυνο να χαθούν πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, δεν αξίζει τον κόπο», σημείωσε.

Αυτά τα μαζικά και επεμβατικά συστήματα παρακολούθησης συνιστούν «μια τέτοια απειλή για τη δημοκρατία που διακινδύνευσα τη ζωή μου και αυτήν της οικογένειάς μου» για να αγωνιστώ κατά του φαινομένου αυτού, καταλήγει αυτός ο πρώην τεχνικός της CIA, ο οποίος εργαζόταν για τέσσερα χρόνια για διάφορες εταιρείες που είχαν αναλάβει συμβάσεις έργου για λογαριασμό της NSA.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμη: Το σκάνδαλο Prism και η κοινωνία της επιτήρησης που ανατέλλει

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)