to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:28 | 22.01.2022

Πολιτισμός

«Σλουθ»: Ένα ταξικό θρίλερ στο θέατρο - Συνέντευξη του Δημ. Μυλωνά στο left.gr (βίντεο)

Στο «Από Μηχανής» Θέατρο παρουσιάζεται το κορυφαίο ψυχολογικό θρίλερ «Σλουθ» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τον ίδιο και τον Δημήτρη Μυλωνά στους δυο ρόλους του έργου - Η αστυνομική πλοκή είναι το πρόσχημα για μια σαρωτική ταξική κριτική στις έμφυλες σχέσεις και τη μάχη για σεξουαλική υπεροχή, τις κοινωνικές ανισότητες, τις σχέσεις εξουσίας και υποταγής - Ο Άγγελος Καλοδούκας μιλά με τον Δημήτρη Μυλωνά για όλα αυτά και όχι μόνο: Για το ελληνικό #metoo στο θεατρικό χώρο, την πανδημία και πώς επηρέασε το θέατρο και τους ανθρώπους του και για πολλά άλλα.


Στο «Από Μηχανής» Θέατρο παρουσιάζεται το κορυφαίο ψυχολογικό θρίλερ του Άντονι Σάφερ «ΣΛΟΥΘ» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τον ίδιο και τον Δημήτρη Μυλωνά στους δυο ρόλους του έργου.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Η υπόθεση αφορά τη σύγκρουση δυο ανδρών με επίκεντρο τη σύζυγο του ενός που τον παράτησε για τον άλλο. Η θεατρική σκηνή μετατρέπεται σε πεδίο μάχης μεταξύ του απατημένου συζύγου και του εραστή της γυναίκας του ο οποίος διεκδικεί να την παντρευτεί. Το έργο είναι γεμάτο βρετανικό φλεγματικό χιούμορ και η πλοκή του είναι δομημένη σαν αστυνομικό έργο. Οι ρόλοι εναλλάσσονται, το τι είναι πραγματικό και τι όχι θολώνει, οι εναλλαγές είναι συνεχείς και απρόβλεπτες.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Σύμφωνα με τον Άντονι Σάφερ, το μυστικό της επιτυχίας του «ΣΛΟΥΘ» βρίσκεται στο ότι το έργο ουσιαστικά διακωμωδεί το αστυνομικό μυθιστόρημα ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο κριτικός Κλάιβ Μπαρνς της Νέας Υόρκης, «περιέχει και αναδεικνύει όλες τις αρετές του αστυνομικού θρίλερ παραμένοντας έτσι το καλύτερο δείγμα θρίλερ που γράφτηκε ποτέ». Δεν είναι καθόλου λοιπόν τυχαία η επιτυχία που γνώρισε και γνωρίζει το έργο όποτε ανεβαίνει στη σκηνή.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Το «ΣΛΟΥΘ» παίχτηκε για περισσότερες από 2.300 παραστάσεις στο West End του Λονδίνου και περίπου 2.000 παραστάσεις στο Broadway. Κέρδισε το Βραβείο Τόνι ως το καλύτερο έργο για το 1970. Δύο χρόνια αργότερα διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Μάνκιεβιτς με τους Μάικλ Κέιν στο ρόλο του Μίλον Τιντλ και τον Σερ Λόρενς Ολίβιε στο ρόλο του Άντριου Γουάικ. Ο Ολίβιε κέρδισε το βραβείο των Κινηματογραφικών Κριτικών της Νέας Υόρκης και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Στο έργο η αστυνομική πλοκή είναι το πρόσχημα για μια σαρωτική ταξική κριτική στις έμφυλες σχέσεις και τη μάχη για σεξουαλική υπεροχή, τις κοινωνικές ανισότητες, τις σχέσεις εξουσίας και υποταγής μεταξύ των ανθρώπων.

Η συνέντευξη με τον Δημήτρη Μυλωνά

Με τον Δημήτρη Μυλωνά στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλάμε για όλα αυτά και όχι μόνο. Για το ελληνικό #metoo στο θεατρικό χώρο, την πανδημία και πώς επηρέασε το θέατρο και τους ανθρώπους του και για πολλά άλλα:

Συνέντευξη: Δημήτρης Μυλωνάς - Φωτογραφία-ερωτήσεις: Άγγελος Καλοδούκας - Κάμερα: Βασίλης Γιαννούλης

Περισσότερες φωτογραφίες από την παράσταση:

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εσωτερικός χώρος

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, κάθεται και εσωτερικός χώρος

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Και επιπλέον στο αλμπουμ του left.gr:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)