to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 29.03.2013

πηγή: https://left.gr/91

Διεθνή

Σλοβενία: "Πυροσβέστης" ο Κεντρικός Τραπεζίτης για επέκταση κρίσης

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας προσπάθησε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη της χώρας του και τις αγορές διαβεβαιώνοντας πως η Λουμπλιάνα δεν θα "κουρέψει" καταθέσεις και δεν αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με την Λευκωσία, που θα παραμείνει στην ευρωζώνη


Πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξει έξοδος χώρας από την ευρωζώνη, εμφανίστηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας (Banka Slovenije) Μάρκο Κράνιετς, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων "STA", ο κ. Κράνιετς υπογράμμισε ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπουν την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ. "Πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την επιβίωση της ευρωζώνης, ακόμα και την επέκτασή της (...). Είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει έξοδος (χώρας) από την ευρωζώνη" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε δε ότι δεν μπορεί να συγκρίνονται τα τραπεζικά συστήματα της Σλοβενίας και της Κύπρου, διότι είναι διαφορετικά, δεν είναι του ίδιου μεγέθους και δεν υπάρχει πιθανότητα να τους επιβληθεί η ίδια λύση.

Σημείωσε ότι οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες αντιστοιχούν τρεις φορές στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο στη Σλοβενία διαμορφώνεται στο 40% του ΑΕΠ. Οι καταθέσεις στις σλοβενικές τράπεζες είναι ασφαλείς και δεν υπάρχει καμία ένδειξη απόσυρσης των καταθέσεων από τις τράπεζες, διαβεβαίωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Επανέλαβε ότι η Σλοβενία δεν πρόκειται να ζητήσει πακέτο διάσωσης, διότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα και τόνισε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει με συνέπεια την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την αναδιάρθρωση των τραπεζών και την ιδιωτικοποίηση εταιρειών.

Ο κ. Κράνιετς σημείωσε ότι εκτός της αναδιάρθρωσης των σλοβενικών τραπεζών, η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τα μέτρα λιτότητας, να σχεδιάσει ένα αναπτυξιακό μοντέλο με συγκεκριμένα έργα στήριξης των υγιών επιχειρήσεων, να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της οικονομίας και στην υλοποίηση μέτρων που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)