to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:45 | 15.01.2013

Διεθνή

Σλοβενία: Δύο κόμματα απειλούν με έξοδο από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν δεν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός

Το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα Συνταξιούχων (DESUS), αρχηγός του οποίου είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Έριαβετς κάλεσε τον πρωθυπουργό, Γιάνεζ Γιάνσα να υποβάλει παραίτηση λόγων των ευρημάτων της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς- σε αντίθετη περίπτωση το κόμμα ανήγγειλε την έξοδό του από την κυβέρνηση.


"Υιοθετήσαμε συμπεράσματα και ζητάμε την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, σε αντίθετη περίπτωση το DESUS θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό» διεμήνυσε ο κ. Έριαβετς μετά από συνάντηση με την ηγεσία του κόμματος.

Προηγουμένως, στην ίδια απόφαση κατέληξε η Λίστα Πολιτών του Γκρέγκορ Βίραντ, ο οποίος ανήγγειλε ότι οι δύο υπουργοί του θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση ή ο ίδιος θα παραιτηθεί από πρόεδρος της Βουλής, αν ο κ. Γιάνσα δεν υποβάλλει παραίτηση «σε διάστημα 10 ημερών». Ο κ. Βίραντ είπε ότι ο κ. Γιάνσα πρέπει να αφήσει τον πρωθυπουργικό θώκο σε κάποιο άλλο στέλεχος του κόμματός του, ή να επιτρέψει τη δημιουργία άλλου κυβερνητικού συνασπισμού.

Σε αντίθεση με τον κ. Βίραντ, ο κ. Έριαβετς εκτίμησε ότι «υπάρχουν πολύ μικρά περιθώρια ελιγμών» για τη συγκρότηση κυβέρνησης χωρίς τον κ. Γιάνσα ή για τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών και ότι η κρίση, πιθανότατα θα οδηγήσει πιθανότατα σε πρόωρες εκλογές το Μάιο.

Η Κεντρική Επιτροπή του Σλοβενικού Λαϊκού Κόμματος (SLS), μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, αποφάσισε ότι θα περιμένει την παραίτηση του πρωθυπουργού έως την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης για την αγορά εργασίας στο τέλος Μαρτίου. Αν ο κ. Γιάνσα παραιτηθεί, το SLS θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η πρόεδρος του κόμματος «Νέα Σλοβενία» Λιουντμίλα Νόβακ, που θεωρείται μία από τις στενότερες συμμάχους του κ. Γιάνσα στο σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσε ότι το κόμμα αποφάσισε ομόφωνα ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν θα παραιτηθεί ή όχι και ότι περιμένει από τον κ. Γιάνσα να κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει το έργο του ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Αν και με τις αποφάσεις των κ.κ. Έριαβετς και Βίραντ ο πενταμελής συνασπισμός του Γιάνεζ Γιάνσα διαλύεται, τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι η επίλυση της κρίσης μπορεί να διαρκέσει μέρες, ίσως και εβδομάδες.

Η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς εξετάζοντας τα περιουσιακά στοιχεία των ηγετών των κοινοβουλευτικών κομμάτων εντόπισε ότι οι πρόεδροι των δύο ισχυρότερων κομμάτων, του κυβερνώντος Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Γιάνεζ Γιάνσα και της αντιπολιτευόμενης Θετικής Σλοβενίας (PS), Ζόραν Γιάνκοβιτς παραβίασαν την νομοθεσία κατά της διαφθοράς.

Συγκεκριμένα στην έκθεσή της η Επιτροπή ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός και αρχηγός του SDS Γιάνεζ Γιάνσα δεν δήλωσε το χρηματικό ποσό των 210.000 ευρώ και ότι τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Γιάνκοβιτς, αρχηγού του PS και δημάρχου Λιουμπλιάνας αυξήθηκαν αδικαιολόγητα κατά 2,4 εκ. ευρώ.

Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι δεν μπόρεσε να ελέγξει αν ο κ. Γιάνκοβιτς έχει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό λόγω νομικών περιορισμών.

Ο κ. Γιάνσα έλαβε τη στήριξή του κόμματός του, αλλά το συνέδριο του κόμματος Θετική Σλοβενία αποφάσισε την περασμένη Κυριακή ότι ο κ. Γιάνκοβιτς δεν θα ασκεί πλέον χρέη προέδρου έως τη διεξαγωγή εκλογών στο κόμμα έως το τέλος του έτους.

Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα του ίδιου του κ. Γιάνκοβιτς.



Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)