to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:27 | 23.10.2021

Πολιτισμός

«Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες: Δυο ξένοι στην ελληνική μεσοπολεμική Μακεδονία»: Την Κυριακή 24/10 στην «Ιστορία στο Κόκκινο»

Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης και τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας συζητούν με τον ιστορικό Ραϋμόνδο Αλβανό, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο για την μεσοπολεμική Μακεδονία και τις συνέπεις της μετάβασής της από μια πολυεθνική αυτοκρατορία σε ένα εθνικό κράτος.


Συζητούν ο Ραϋμόνδος Αλβανός και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 13.00 - 14.00 Στο Κόκκινο 105,5

Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης συζητά με τον ιστορικό Ραϋμόνδο Αλβανό, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες. Κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου (Επίκεντρο, 2019), για την μεσοπολεμική Μακεδονία και τις συνέπεις της μετάβασής της από μια πολυεθνική αυτοκρατορία σε ένα εθνικό κράτος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται αφενός οι σλαβόφωνοι πληθυσμοί και αφετέρου οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Η σύγκρουσή τους για την κατανομή της γης, η κρατική παρέμβαση για την ενσωμάτωση των πρώτων και την αποκατάσταση των δεύτερων, οι πολιτικές ταυτότητες και η σχέση τους με το ζήτηματα της εθνικότητας, τα τοπικά πολιτικά δίκτυα και το κοινοβουλευτικό σύστημα αποτελούν ορισμένα από τα θέματα μιας συζήτησης που αφορά το παρελθόν με τα μάτια, όμως, στο παρόν.

Στην κεντρική εικόνα της δημοσίευσης: Μαθητές του ελληνικού σχολείου Ζουπανίστας (σημερινό Άνω Λεύκης) με τη δασκάλα τους και τον ιερέα του χωριού παπα Αργύριο. Φωτογραφία του Λεωνίδα Παπάζογλου από το βιβλίο-λεύκωμα του Γιώργου Γκολομπία (Από το εξώφυλλο του βιβλίου του Ραϋμόνδου Αλβανού "Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες. Κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου")

tags: ΑΣΚΙ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)