to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:10 | 18.04.2013

Κοινωνία

“Σκουριές στην ενημέρωση”

Ο πολύχρονος αγώνας κατά της εξόρυξης χρυσού της Χαλκιδικής αντιμετωπίστηκε από τα κυρίαρχα ΜΜΕ αρχικά με απόπειρες φίμωσης και αργότερα με προσπάθειες συκοφάντησης. Οι κάτοικοι των χωριών μας έχουν στοχοποιηθεί από μερίδα των Μέσων, τα οποία τους παρουσιάζουν συστηματικά ως «τρομοκράτες».


Η παρουσίαση των γεγονότων και των όσων επακολούθησαν πόρρω απέχει από το να είναι αμερόληπτη και αντικειμενική. Όχι μόνο ο τηλεοπτικός χρόνος μοιράζεται άνισα, αλλά πολλές φορές παρακολουθούμε μια τηλεοπτική «πραγματικότητα» – κατασκευασμένη για τις ανάγκες του σόου των δελτίων των 8μμ. Στον άμβωνα της τηλε-δημοκρατίας και στον καθεστωτικό Τύπο, δεν βρίσκεται ούτε ο ελάχιστος χρόνος για να αναφερθούν οι συνεχείς καταπατήσεις των ανθρώπινων και συνταγματικών μας δικαιωμάτων, η διαρκής παρακολούθηση από τις αστυνομικές δυνάμεις, η παραβίαση των δικαιωμάτων των δικηγόρων μας, οι προσαγωγές –  εξαφανίσεις συμπολιτών μας επί ώρες, οι αφόρητες πιέσεις για την παράνομη λήψη γενετικού υλικού. Το κράτος δικαίου καταλύεται καθημερινά στα χωριά μας και οι δημοσιογράφοι κάνουν πως δεν το βλέπουν. Μετά τη σύλληψη και προφυλάκιση των δύο συναγωνιστών μας, υπήρξαν κανάλια τα οποία δεν δίστασαν ακόμα και να στήσουν τηλεδίκες και να τους καταδικάσουν, καταπατώντας όχι μόνο δημοσιογραφικούς κώδικες δεοντολογίας αλλά μία από τις πιο ουσιώδεις αρχές της δημοκρατίας ... το τεκμήριο της αθωότητας.

Ταυτόχρονα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τα Μέσα φιλοτεχνούν ένα κλίμα εμφύλιας σύρραξης με πηχυαίους τίτλους στις εφημερίδες και φιλοξενώντας μόνο απόψεις υπέρ της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Έτσι, μια «επένδυση» που υποστηρίζεται από ελάχιστους κατοίκους και τους εργαζομένους στην «Ελληνικός Χρυσός», παρουσιάζεται ως το μήλον της έριδος που μας έχει διχάσει. Οι ρεπόρτερ δεν αναφέρονται ποτέ στο πλήθος επιστημονικών στοιχείων που τεκμηριώνουν το τεράστιο οικολογικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Αντίθετα, υιοθετούν  πλήρως τη θέση της εταιρείας περί «βιώσιμης ανάπτυξης» και «θέσεων εργασίας» χωρίς καν να αναφέρονται στην σκανδαλώδη μεταβίβαση της εταιρείας στην “Ελληνικός Χρυσός”, συμφερόντων Μπόμπολα, και την απώλεια τεράστιων εσόδων για το ελληνικό κράτος.

Είναι προφανές πως στη Χαλκιδική, εκτός από το κράτος δικαίου, παρα-βιάζεται και η αλήθεια. Τα ΜΜΕ της διαπλοκής λειτουργούν ως προπαγανδιστικός μηχανισμός που πνίγει τη φωνή μας, όταν δεν την αλλοιώνει ή δεν την εξαφανίζει εντελώς.

Πώς κατασκευάζεται η πραγματικότητα από τα ΜΜΕ; Ποια είναι τα όρια μεταξύ ενημέρωσης και προπαγάνδας; Πώς μετατρέπεται η διαφημιστική καμπάνια μιας εταιρίας σε “είδηση”; Τι ρόλο παίζουν τα μέσα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σ΄έναν κοινωνικό αγώνα;

Με την πεποίθηση ότι μπορείς να ξεγελάς πολλούς, για πολύ – άλλα όχι όλους για πάντα, το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 - στις 6 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού - συζητάμε τις “Σκουριές στην ενημέρωση”.

Συμμετέχουν: Μάριος Λόλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Δημοσιογράφος - Unfollow, Κώστας Αρβανίτης, Διευθυντής Ρ.Σ. Στο Κόκκινο 105,5, Θεοδώρα Οινονομίδη, Δημοσιογράφος - Ρ.Σ. Radiobubble, Ματίνα Παπαχριστούδη, Δημοσιογράφος, Άρης Χατζηστεφάνου, Δημοσιογράφος - Infowar. Τη συζήτηση συντονίζει η Ντίνα Δασκαλοπούλου, Δημοσιογράφος - Εφημερίδα των Συντακτών.



Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)