to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 24.10.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Σκουριές: «Μια εταιρεία εναντίον μιας κοινωνίας», συνέντευξη με τον δήμαρχο Αριστοτέλη (ηχητικό)

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα.


«Η περιοχή μας έχει πληρώσει πολύ μεγάλο κόστος για να βγαίνει μετάλλευμα. Οι εταιρείες αυτού του είδους είναι όλες ίδιες. Σκοπό έχουν το κέρδος και μέθοδο τη διαίρεση των κοινωνιών για να βγάζουν μέταλλα και πετρέλαιο. Από το 2012 και μετά η κοινωνία εδώ έχει αλλάξει έχει συνειδητοποιήσει πολλά. Οι κοινωνίες πρέπει να αντιδρούν και οι κυβερνήσεις να μην επιτρέπουν τέτοιου είδους έργα, χωρίς την τήρηση όλων των περιβαλλοντικών προϋποθέσεων. Πρέπει να πάμε σε φθίνουσα πορεία των μεταλλείων και το κράτος να βρει πόρους για αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή». Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα.

Μιλάμε για τις δύο μεγάλες δίκες όπου οι κάτοικοι που συμμετείχαν στο κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις από την εταιρεία. «Οι δίκες για το εργοτάξιο και τον λάκκο του Καρατζά θα τελεσιδικήσουν πιθανότατα το 2022-2023. Οι πολίτες που κατηγορούνται είναι πολλοί και τους φορτώνουν τον μισό ποινικό κώδικα. Εκκρεμεί και η απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή της εταιρείας επί της απόφασης Σκουρλέτη ο οποίος είχε απορρίψει τη μελέτη της, για συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής μετάλλων. Απορώ πώς οι δικαστές θα μπορέσουν να γνωμοδοτήσουν σε ένα τόσο εξειδικευμένο θέμα», λέει ο Δ/ρχος Αριστοτέλη και εξηγεί σε τι φάση βρίσκονται τώρα τα έργα αλλά και η καταστροφή της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Υπάρχουν δύο ενεργά μεταλλεία, στην Ολυμπιάδα και τον Μαντέμ Λάκκο και ένα υπό προετοιμασία στις Σκουριές όπου τα έργα έχουν σταματήσει από τότε που το υπουργείο δε δέχθηκε ότι η εταιρεία μπορεί να παράγει χρυσό με flash melting. Η σύμβαση έχει ήδη παραβιαστεί από την «Ελληνικός Χρυσός», συμβατική υποχρέωση της οποίας ήταν να αποδείξει από τον Ιανουάριο του 2015 ότι μπορεί να προχωρήσει στην παραγωγή με flash melting. Άρα η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να είχε παρέμβει.

Η καταστροφή από τις δραστηριότητες της εταιρείας αφορά τα δάση αλλά και την οικονομία. Δε μπορεί να έχεις μεταλλεία και ταυτόχρονα να διαφημίζεις τα πρωτογενή προϊόντα σου ή την περιοχή σου σαν τουριστικό προορισμό. Υπάρχει το ζήτημα των θέσεων εργασίας στην «Ελληνικός Χρυσός» αλλά με ποιο τίμημα; Γιατί την ίδια ώρα καταργούνται άλλες, περισσότερες θέσεις εργασίας.

Για παράδειγμα, στην περιοχή έχουμε 4-5 τυροκομεία που προμηθεύονται γαλακτοκομικά και άλλα προϊόντα από 300 κτηνοτρόφους, ενώ υπάρχουν περίπου 300 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό με πολλαπλάσιους εργαζόμενους. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις τι θα γίνουν; Τι τίμημα υφίστανται όλοι αυτοί οι άνθρωποι τώρα; Κι αυτό θα έπρεπε να το είχε σκεφτεί και ο Κ. Μητσοτάκης όταν είπε ότι αμέσως μόλις αναλάβει την εξουσία θα δώσει πλήρη αδειοδότηση στην Ελληνικός Χρυσός. Καλό είναι να γνωρίζει ότι τις αδειοδοτήσεις δεν τις δίνουν οι πρωθυπουργοί.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν απαίτησαν από την εταιρεία το πλήρες σχέδιο και άφησαν παράθυρα, γιατί έτσι ήθελε η Ελληνικός Χρυσός, ώστε μετά να διολισθαίνουν οι αντιδράσεις και οι απαιτήσεις. Άφησαν επικίνδυνους φεγγίτες.

Υπάρχει και το θέμα της Στρατονίκης. Η εξόρυξη προκαλεί ζημιές σε σπίτια του χωριού κι όμως το έργο συνεχίζεται. Θα πρέπει να υπάρξει πολύ αυστηρός έλεγχος. Έχουμε συνεχώς επαφές με το υπουργείο, αλλά δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τις εξελίξεις. Υπάρχει μια διελκυστίνδα. Μια εταιρεία τα έχει βάλει μια μια κοινωνία. Η εταιρεία για το κόστος και η κοινωνία για τη ζωή».

Ακουστε ολόκληρη τη συνέντευξη Στο Κόκκινο 105.5, εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)