to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σκουριές: Κίνδυνος να στερέψει από νερό η Μ. Παναγιά

Στο φράγμα της Μ. Παναγιάς στην ΒΑ Χαλκιδική δεν υπάρχει πλέον νερό. Αυτά που διαδήλωναν και φώναζαν τόσα χρόνια οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής ότι οι εξορυκτικές δραστηριότητες στις Σκουριές θα καταστρέψουν το περιβάλλον τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή, άρχισαν να επαληθεύονται, όχι εξαιτίας κάποιου θαύματος αλλά λόγω των παρεμβάσεων της εταιρείας Eldorado Gold στο βουνό Κάκαβος. Οι συνεχιζόμενες γεωτρήσεις της εταιρείας αποστραγγιστικές και διερευνητικές έχουν ως συνέπεια την υποχώρηση των υδάτων με τον κίνδυνο έλλειψης πόσιμου νερού και υδατικών αποθεμάτων στην περιοχή να είναι πλέον μεγάλος.


 
Σταυρούλα Πουλημένη - Στο Κόκκινο
 
Η δημοτική αρχή του Δήμου Αριστοτέλη εκφράζει με ανακοίνωσή της τη δυσφορία της και καταγγέλλει τόσο την Ελληνικός Χρυσός για τις καταστροφικές δραστηριότητες όσο και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που «αγνοεί τις επανειλημμένες και τεκμηριωμένες καταγγελίες του Δήμου όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ που με τις αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις τους δίνουν τη δυνατότητα στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (ELDORADO GOLD) να συνεχίζει τις καταστροφικές της δραστηριότητες». Παράλληλα η δημοτική αρχή προειδοποιεί ότι η  συνεχώς διογκούμενη λαϊκή οργή των κατοίκων της Β. Α. Χαλκιδικής βρίσκεται στα όριά της.
 
Σύμφωνα με τον δήμο Αριστοτέλη, στις Σκουριές αντλούνται εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού την ώρα σε 24ωρη βάση για διάστημα δύο μηνών  ενώ στην Τσικάρα αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη διερευνητική γεώτρηση ξεκίνησε άμεσα η δεύτερη.
 
«Αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων αυτών είναι ο υποβιβασμός της υπόγειας στάθμης νερού της περιοχής γεγονός που έγινε φανερό από τη μείωση της παροχής των γεωτρήσεων από τις οποίες υδρεύεται ο οικισμός της Μεγάλης Παναγίας και από την εξαφάνιση του νερού από το γειτονικό φράγμα. Επομένως θεωρείται βέβαιο ότι οι 3000 μόνιμοι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας, θα αντιμετωπίσουν σύντομα πρόβλημα έλλειψης νερού ενώ η εξάντληση των υδατικών αποθεμάτων σίγουρα θα επεκταθεί και στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του δήμου.
 
Δήμαρχος Αριστοτέλη: Οι κάτοικοι με αγανάκτηση βλέπουν το νερό να εξαντλείται
 
«Τα νερά της περιοχής υποχωρούν. Στις Σκουριές η εταιρεία αντλεί από τις αποστραγγιστικές γεωτρήσεις εκατοντάδες κυβικά μέτρα, κάνει επίσης γεωτρήσεις κοντά στις υδροδοτικές γεωτρήσεις του δήμου με αποτέλεσμα το φράγμα να έχει στεγνώσει» δηλώνει ο Γ. Ζουμπάς, δήμαρχος Αριστοτέλη μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης. 
 
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη μαζί με κατοίκους της περιοχής ανέβηκαν την Τετάρτη το πρωί στο βουνό και συγκεκριμένα στο αρδευτικό φράγμα – αποταμιευτήρα του δήμου και διαπίστωσαν ότι είναι άδειο. 
 
«Αυτό είναι η ένδειξη ότι ο υδροφόρος ορίζοντας κατεβαίνει και σύντομα η περιοχή δεν θα έχει νερά. Εκτός από τις διερευνητικές γεωτρήσεις που κάνει η εταιρεία, συνεχίζονται και οι αποστραγγιστικές στις Σκουριές, σύμφωνα με την μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας, θα έπρεπε το νερό να επανασπιέζεται σε άλλο σημείο στον υδροφόρο ορίζοντα, αυτό δεν συμβαίνει, αντλείται και χύνεται στην θάλασσα» εξηγεί ο Γ. Ζουμπάς δηλώνοντας  ότι «για αυτό που συμβαίνει πρέπει να απαντήσουν οι Επιθεωρητές Μεταλλείων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος που έδωσε τις άδειες». 
 
«Εμείς με αγανάκτηση λέμε σε όλους τους τόνους ότι σε αυτή την χώρα δεν μπορεί να επαφίεται στους πολίτες να προσπασπίσουν το Σύνταγμα γιατί όταν το κάνουν πηγαίνουν φυλακή και έχουμε 450 κατηγορούμενους» συνεχίζει ο δήμαρχος Αριστοτέλη.
 
«Αυτοί που αδειοδοτήσαν και κάνουν τις κινήσεις αυτές δεν έχουν λάβει καμία μήνυση από τους αρμόδιους εισαγγελείς. Η ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και του Υπουργείου λίγο ενδιαφέρουν τους κατοίκους, όταν βλέπουν το νερό να εξαντλείται και να εξαφανίζεται» καταλήγει.
 
Γ. Κυριανός: Σε λίγες μέρες χάθηκαν 35.000 κυβικά μέτρα νερό
 
«Από τις 20 Μαρτίου εγκαταστάθηκε από την εταιρεία το γεωτρύπανο  στην Τσικάρα κάνοντας διερευνητικές γεωτρήσεις 700 μέτρων. Πλέον μεταφέρθηκε σε νέο σημείο σε απόσταση 1 χλμ. Πάνω από 25 μέρες έχει εγκατασταθεί εργολάβος και αντλεί από τις γεωτρήσεις στις Σκουριές 300 κυβικά την ώρα και το χύνει στο ρέμα Καρατζά με στόχο να αποστραγγιστεί το βουνό από το νερό και να τελειώσει το νερό και να μας πουν αντε γεια. Αυτή είναι η ανάπτυξη που κάνουν στην περιοχή μας» δηλώνει από την πλευρά του stokokkino.gr ο Γ. Κυριανός, κάτοικος της περιοχής και πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου,  αναφέροντας ότι το φράγμα περιείχε 35.000 κυβικά μέτρα νερό, που εξαντλήθηκαν μόλις σε λίγες μέρες. 
 
«Η μοναδική γεώτρηση που μας τροφοδοτεί με νερό και για την οποία είχε δώσει λεφτά ο δήμος για να κατασκευαστεί και να πίνουμε καθαρό νερό βρίσκεται δίπλα στο φράγμα αυτό. Τώρα θέλουν να μολύνουν και την γεώτρηση αυτή που είναι σίγουρο ότι  θα αδειάσει και δεν θα μπορούμε να πίνουμε ούτε νερό. Ό, τι φοβόμασταν βγήκε αληθινό»

Φωτογραφία από το blog της Επιτροπής Αγώνα Μ. Παναγιάς

Ακούστε τα όσα είπε για το θέμα στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, στην εκπομπή "Ορθά-Κοφτά" και στον Απόστολο Λυκεσά ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γ. Ζουμπάς
 

Ακούστε Στο Κόκκινο

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)