to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:07 | 09.02.2019

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Σκουπίδια στη Βεργίνα έστειλε ο Α. Σαμαράς!

Καταγγελία - αποκάλυψη από τον Γ. Ουρσουζίδη - Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή την έγγραφη καταγγελία του προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νίκου Μέρτζου με τον εύγλωττο τίτλο "Εκάς οι βέβηλοι"


Σκουπίδια σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών "εναπόθεσε" ο "μακεδονομάχος" Αντώνης Σαμαράς όταν βρισκόταν στο υπουργείο Πολιτισμού το 2008! Την αποκάλυψη έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης, χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής, επικαλούμενος μάλιστα και έγγραφη καταγγελία του προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νίκου Μέρτζου με τον εύγλωττο τίτλο "Εκάς οι βέβηλοι".

Οι Αιγές είναι ο προστατευόμενος ιερός τόπος των αρχαίων Μακεδόνων στη Βεργίνα. Όμως ο Α. Σαμαράς γνωμοδότησε θετικά στην εγκατάσταση ΧΥΤΥ σε μια πολλαπλώς προστατευόμενη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει: το Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους (ΤΙΦΚ) Βεργίνας / Παλατιτσίων - περιοχή Natura 2000 -Αρχαιολογικό χώρο προστατευόμενο από την UNESKO- Ταμιευτήρα Υδροδότησης Θεσσαλονίκης.

Ο Γ. Ουρσουζίδης αποκάλεσε "μοιραίο άνθρωπο" τον Α. Σαμαρά και έκανε λόγο για "τις πικρές αλήθειες που αφορούν στην πρακτική των ανθρώπων που έθεσαν το κομματικό και το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το εθνικό". Υπενθύμισε μάλιστα ότι το 2008 είχε αντιδράσει ο Ν. Μέρτζος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

"Τα ίδια πρόσωπα, διαχρονικά οι ίδιοι πρωταγωνιστές -αγαπητέ Ν. Μέρτζο- σήμερα βάλλεσαι από τους ίδιους ανθρώπους -που πολέμησες και νίκησες- όταν επεχείρησαν να μολύνουν τον προστατευόμενο ιερό τόπο των αρχαίων Μακεδόνων, τις Αιγές". Χάρις και στην αντίδραση της ΕΜΣ δεν προχώρησε η χωροθέτηση της ΜΕΑ - ΧΥΤΥ Ημαθίας.

Οκτώ αρνητικές εισηγήσεις

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι "κανένας αρμόδιος φορέας δεν εισηγήθηκε θετικά" τη χωροθέτηση, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Α. Σαμαρά. Οκτώ αρνητικές εισηγήσεις "ξεπέρασε":

1. ΙΖ’ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων.

2. ΙΑ’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

3. Υπουργείο Υγείας.

4. Τμήμα Δ.Σ.Α. / ΥΠΕΧΩΔΕ.

5. ΕΥΠΕ / 142204/16.3.2005 ΥΠΕΧΩΔΕ.

6. Ανεξάρτητη αρχή Συνήγορος του Πολίτη.

7. Επιμελητήριο Περιβάλλοντος.

8. Δήμος Βέροιας.

Βεβαίως δεν ήταν μόνο ο Α. Σαμαράς. Είχαν προηγηθεί:

- Το υπουργείο Πολιτισμού επί Ευ. Βενιζέλου με γενικό γραμματέα και πρόεδρο του ΚΑΣ τη Λ. Μενδώνη: το θέμα παραμένει επί εξάμηνο, χωρίς να συζητηθεί.

- Το υπουργείο Πολιτισμού επί Π. Τατούλη με γενικό γραμματέα τον Χρ. Ζαχόπουλο κάτω από πολιτικές πιέσεις τον Δεκέμβριο του 2004 εγκρίνει τη θέση.

- Τον Νοέμβριο του 2007 επί υπουργίας Μ. Λιάπη, με γενικό γραμματέα και πρόεδρο του ΚΑΣ πάλι τον Χρ. Ζαχόπουλο, έπειτα από ομόφωνη εισήγηση του ΚΑΣ, εκδίδεται νέα υπουργική απόφαση, που ακυρώνει την προηγούμενη.

- Τον Ιανουάριο του 2009 το υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας Σαμαρά με γενικό γραμματέα και πρόεδρο του ΚΑΣ τον κ. Δραβίλα, έπειτα από κατά πλειοψηφία εισήγηση του ΚΑΣ (μειοψηφούντος του Λ. Χατζηαγγελάκη), εκδίδει απόφαση υπέρ της χωροθέτησης.

Ενόψει της απόφασης Σαμαρά ο Ν. Μέρτζος -ο οποίος όλως τυχαίως βάλλεται σήμερα από τα ίδια πρόσωπα λόγω της θετικής του στάσης στη Συμφωνία των Πρεσπών...- από τη θέση του προέδρου της ΕΜΣ κατήγγειλε στον Δεκέμβριο του 2008 "απόπειρα βεβηλώσεως του χώρου εκ μέρους της προστάτιδός του (!...) Ελληνικής Πολιτείας" επισημαίνοντας ότι "η τύφλωση των αρμοδίων είναι προφανής και πολλαπλώς επιβλαβής".

"Οφθαλμοφανής, επίσης, ο διεθνής αυτοδιασυρμός της Ελλάδος. ‘Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες’ λοιπόν; Πολλοί. Εμείς οι Μακεδόνες είμαστε εδώ. Και ‘μόνοι ή μετά πολλών’ θα φυλάξουμε τη Μακεδονία μας, όπως πάντα. Εκάς οι βέβηλοι, λοιπόν! Μακριά πριν να είναι αργά γι’ αυτούς, για τους τυφλούς και για τους ex officio σοφούς!"

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)