to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:33 | 11.09.2019

Διεθνή

Πιέσεις για άμεση επαναλειτουργία του Κοινοβουλίου μετά το «δικαστικό χαστούκι» στον Τζόνσον

Η κρίση γύρω από το Brexit βαθαίνει, καθώς σκωτσέζικο δικαστήριο έκρινε παράνομη την απόφαση του Μπ. Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου


Η επαναλειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων και η συνέχιση των συνεδριάσεων των βουλευτών μέσα στα επόμενα 24ωρα, ακόμη και η παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, αν αποδειχθεί ότι παραπλάνησε τη Βασίλισσα για τα κίνητρα και τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή να αναστείλει το κοινοβουλευτικό έργο, βρίσκονται στο επίκεντρο των αιτημάτων που διατυπώνουν όσοι εναντιώθηκαν εξαρχής στη διακοπή.

Τις αντιδράσεις αυτές προκάλεσε η σημερινή απόφαση του εφετείου της Σκωτίας που ανακοίνωσε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν παράνομη.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας Ντομινίκ Γκριβ, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των 21 διαγραφέντων ανταρτών βουλευτών των Τόρις, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, εάν πράγματι πρόκειται για παραπλάνηση της Βασίλισσας από την κυβέρνηση, και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ιδέα να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου - όπως ανακοίνωσε ήδη ότι θα κάνει - και να δρομολογήσει την επαναλειτουργία του κοινοβουλίου μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Ο σκιώδης υπουργός για το Brexit Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «ισχυρή», καθώς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ειλικρίνεια των κινήτρων του πρωθυπουργού χωρίς πειστικές αποδείξεις, και ζήτησε την άμεση ανάκληση του κοινοβουλίου σήμερα ή και αύριο, ώστε να εξετάσει και το κοινοβούλιο την απόφαση και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Brexit βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπεν προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι ο τρόπος για να επανασυγκληθεί το κοινοβούλιο είναι να προηγηθεί βασιλική διακήρυξη, επικαλούμενος νομοθετική πράξη.

Και ο αντιπρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο Εντ Ντέιβεϊ, εκτίμησε ότι η υπόθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραίτηση του πρωθυπουργού, εάν διαπιστωθεί ότι παραπλάνησε τη Βασίλισσα, και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στο κλείσιμο του κοινοβουλίου.

Την επαναλειτουργία του κοινοβουλίου για να συνεχιστεί ο έλεγχος της κυβέρνησης ζήτησε και η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον, η οποία σε μήνυμά της χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου μεγάλης συνταγματικής σπουδαιότητας. «Οι άμεσες πολιτικές συνέπειες είναι σαφείς» έγραψε. Σε επίσημη ανακοίνωσή του για την απόφαση, το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας τονίζει: «Η απόφαση μας έφερε ένα βήμα πιο κοντά στο να διασφαλίσουμε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ακυρώσει την ντροπιαστική αναστολή των εργασιών της Βουλής και την πλεκτάνη της να οδηγήσει σε ένα ακραίο Brexit. Ο Μπόρις Τζόνσον δεν επιτρέπεται να αθετήσει τον νόμο χωρίς συνέπειες». Από την πλευρά του ο Ίαν Μπλάκφορντ έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση και να μην χάσει χρόνο περιμένοντας την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Η Ντάουνινγκ Στριτ απέκλεισε ήδη το ενδεχόμενο της ανάκλησης πριν υπάρξει απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου και απέρριψε τις κατηγορίες ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε τη Βασίλισσα για τους λόγους της απόφασής του. «Οι λόγοι που παρουσιάστηκαν για την διακοπή του κοινοβουλίου ήταν συνεπείς. Είχαν στόχο την προώθηση του νομοθετικού προγράμματος και αυτό υπερασπιστήκαμε σθεναρά στις δικαστικές υποθέσεις εναντίον οποιουδήποτε άλλου υπαινιγμού» ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Δικαστικό χαστούκι

Νωρίτερα, το κορυφαίο εφετείο της Σκωτίας αποφάνθηκε πως η απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου ήταν παράνομη, κάτι που βαθαίνει την αβεβαιότητα σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για την πρώτη δικαστική νίκη των αντιπάλων της πολύ αμφιλεγόμενης κίνησης της κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση του Τζόνσον ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση στο ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου σε βάρος της απόφασης του σκωτσέζικου δικαστηρίου, πράγμα που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στο σχέδιό του για το Brexit και θα κρατήσει κλειστό το κοινοβούλιο.

«Θα ασκήσουμε έφεση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ανάγκη να προωθήσει μια ισχυρή εσωτερική νομοθετική ατζέντα. Η διακοπή της λειτουργίας του κονοβουλίου είναι ο νόμιμος και απαραίτητος τρόπος για να το πράξει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η αναστολή της λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου έχει επικριθεί ως αντιδημοκρατική από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Οι διαιρέσεις σχετικά με το Brexit που υπάρχουν στο εσωτερικό του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος έγιναν επίσης φανερές σήμερα, όταν ο υπαρχηγός του κόμματος, ο Τομ Γουότσον δήλωσε πως υποστηρίζει την άσκηση πίεσης για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος πριν από ενδεχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

«Ας ασχοληθούμε λοιπόν με το Brexit, σε ένα δημοψήφισμα, όπου καθένας θα μπορέσει να πει αυτό του θέλει, και μετά να ενωθούμε και να δώσουμε τη μάχη των εκλογών πάνω σ' ένα θετικό κοινωνικό πρόγραμμα του Εργατικού Κόμματος με τους όρους μας, όχι πάνω στο 'Brexit ή θάνατος' του Μπόρις Τζόνσον», δήλωσε ο Γουότσον σε ομιλία του στο Λονδίνο.

Το επιχείρημά του, που τον φέρνει σε διάσταση με τον αρχηγό του κόμματος, τον Τζέρεμι Κόρμπιν, είναι ότι οι εκλογές μπορεί να μην καταφέρουν να επιλύσουν το αδιέξοδο σχετικά με το Brexit. Ο Κόρμπιν λέει πως το Εργατικό Κόμμα θα προσφέρει στον λαό ένα δεύτερο δημοψήφισμα πάνω σε μια αξιόπιστη επιλογή μεταξύ της παραμονής στην ΕΕ και της αποχώρησης απ' αυτή.

Πηγή στο Εργατικό Κόμμα παρέμεινε ασυγκίνητη στο επιχείρημα του Γουότσον: «Οι απόψεις του Τομ για το Brexit, που συνεχώς αλλάζουν, είναι πολύ γνωστές και δεν επηρεάζουν πραγματικά τη συζήτηση του κόμματός μας». Ο Τζόνσον λέει πως θέλει να καταλήξει με την ΕΕ σε μια συμφωνία εξόδου κατά τη σύνοδο κορυφής της Ένωσης στις 17 Οκτωβρίου. (ΕΔΩ όλες οι εξελίξεις με φόντο το brexit)

Eμμένει για το Backstop o Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να εμμένει ότι το πολυσυζητημένο backstop θα αφαιρεθεί από κάθε συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θέλει να απαλειφθεί ο μηχανισμός ασφαλείας ως προς τα σύνορα με την Ιρλανδία, το λεγόμενο backstop, που έχει σκοπό να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών συνόρων» ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, χώρα μέλος της ΕΕ. Το Λονδίνο αναφέρει ότι θα πρέπει να παρουσιάσει για αυτό νέες προτάσεις.

«Ελπίζω πραγματικά και επιμένω ότι backstop θα απαλειφθεί καθώς είναι ο μόνος τρόπος να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», είπε ο Μπόρις Τζόνσον σε μια ζωντανή μετάδοση στο Facebook.

«Το κρίσιμο πράγμα που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν θα αποδεχθούμε…ένα backstop μόνο για την Βόρεια Ιρλανδία, που απλά δεν λειτουργεί για το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει η χώρα να αποχωρήσει ολόκληρη και να λύσουμε τα προβλήματα του συνόρου της Βόρειας Ιρλανδίας και είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό».

Επανέλαβε την υπόσχεσή του για έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)