to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:15 | 12.09.2014

Διεθνή

Σκωτία: Μάχη στήθος με στήθος μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα - Φοβούνται Κάμερον και αγορές την ανεξαρτησία

Μόλις μία εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας η μάχη μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών εξελίσσεται στήθος με στήθος.



Στις 18 Σεπτεμβρίου οι πολίτες της Σκωτίας που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχιστεί η συμπόρευση με το Ηνωμένο Βασίλειο (σσ. στο ίδιο άρμα είναι δεμένες η Ουαλία και η Β. Ιρλανδία) ή αν θέλουν την ανεξαρτητοποίησή τους.

Νεότερη ενημέρωση Παρασκευή 12/9

Mικρό προβάδισμα των υπέρμαχων της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov μόλις μία εβδομάδα πριν από το καθοριστικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με το Reuters.

_________________________________________

Πέμπτη 11/9

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 9 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 900 συμμετεχόντων, οι οπαδοί της ανεξαρτησίας φτάνουν στο 38% των ψήφων, ενώ ποσοστό 39% συγκεντρώνουν οι ψηφοφόροι που έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αναποφάσιστοι είναι στο 23%.

Ήδη από το τέλος του καλοκαιριού, οι βρετανοί πολιτικοί αρχηγοί είχαν κινήσει τις διαδικασίες ώστε να αναχαιτιστεί το ρεύμα υπέρ της ανεξαρτησίας, με τον ίδιο τον Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και τους αρχηγούς των συγκυβερνώντων Φιλελεύθερων Δημοκρατικών και των αντιπολιτευόμενων Εργατικών να μεταβαίνουν στην Σκωτία, ενώ αποφάσισαν χορήγηση "φαστ-τρακ" προνομίων και εξουσιών σε περίπτωση που αποφασίσει τελικά να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Συντετριμμένος" ο Ντέιβιντ Κάμερον, απειλούν οι αγορές, επί τάπητος το ζήτημα της στερλίνας

 "Ενδιαφέρομαι πάρα πολύ για αυτήν την εκπληκτική χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο που χτίσαμε όλοι μαζί. Θα με συνέτριβε εάν διαλυθεί αυτή η οικογένεια των εθνών που έχουμε συγκροτηήσει", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός στον απόηχο δημοσκοπήσεων που για πρώτη φορά έδειχναν το "ναι" να κερδίζει έδαφος και μάλιστα να ξεπερνά το 51%. Μάλιστα, τόνισε πως μια νομισματική ένωση με μια ανεξάρτητη Σκωτία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, απειλώντας ότι αν οι Σκωτσέζοι επιλέξουν την απόσχιση, το Λονδίνο δεν πρόκειται να μοιραστεί μαζί τους τη στερλίνα. Εξάλλου, καθώς το δημοψήφισμα πρόκειται -συν τοις άλλοις- για μομφή απέναντι στην βρετανική πολιτική, ο Κάμερον προσπάθησε να πείσει πως μια πιθανή ανεξαρτησία δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για να εκφράσουν κάποιοι τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην κυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται μεγάλοι όμιλοι και επιχειρήσεις, όπου ήδη από το τέλος του καλοκαιριού έχουν δείξει τις διαθέσεις τους απέναντι στην ανεξαρτησία. Σε ανοιχτή επιστολή τους οι επικεφαλής μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου (μεταξύ των οποίων οι Άντριου Μακένζι διευθύνων σύμβουλος της BHP Billiton Plc, Ντάγκλας Φλίντ πρόεδρος της HSBC Holdings Plc και Σίμον Τόμσον διευθύνων σύμβουλος της Cairn Energy Plc) ανέφεραν ότι η έκβαση της ιστορικού δημοψηφίσματος της 18η Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να επηρεάσει τις επόμενες γενιές. «Ως δημιουργοί θέσεων εργασίας, έχουμε εξετάσει προσεκτικά τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές» αναφέρουν οι επιχειρηματίες. «Το συμπέρασμά μας είναι ότι δεν είναι προς το επιχειρηματικό συμφέρον η ανεξαρτησία».
 

Παράλληλα, με μεταφορά της έδρας τους από την Σκωτία απειλούν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες - Royal Bank of Scotland και Lloyds Banking Group - σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους την επόμενη εβδομάδα.


Μια ενδιαφέρουσα ματιά στο "Ναι" και στο "Όχι"

Από μία άποψη, το δημοψήφισμα της Σκωτίας έχει δύο βασικά στρατόπεδα: όσους τάσσονται υπέρ της βρετανικής πολιτικής και όσους εναντιώνονται στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Έτσι, λοιπόν, παρατηρούμε πως "Ναι" λέει το κυβερνών SNP, οι Πράσινοι, μερίδα των Εργατικών, κάποιοι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί, το Σκωτσέζικο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SSP), αριστερές νεολαίες και το Solidarity. Το "Όχι" είναι η επίσημη θέση των Εργατικών, Φιλελευθέρων Δημοκρατικών και  των Συντηρητικών.

"Ναι" λέει η φτωχότερη Γλασκόβη, ενώ το πλουσιότερο Εδιμβούργο, "Όχι", καθώς επίσης "Ναι" λένε και τα χαμηλότερα εισοδήματα αλλά και οι μορφωμένοι της μεσαίας τάξης, ενώ τα ΜΜΕ προωθούν το "Όχι"
 

Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις των βρετανών πολιτικών, τις απειλές των αγορών και το δέλεαρ για περισσότερα προνόμια, το "Ναι" και το "Όχι" των Σκωτσέζων κονταροχτυπιούνται και -παρά τη σημερινή έρευνα που έδειξε ελαφρύ προβάδισμα κατά της ανεξαρτησίας- προβλέπεται πως ως την 18η Σεπτεμβρίου τίποτα δε θα διαφαίνεται με σαφήνεια στον ορίζοντα.

Η Σκωτία βρίσκεται ένα βήμα πριν γράψει ιστορία, στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε ο πρώτος υπουργός της χώρας, Άλεξ Σάλμοντ. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)