to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:59 | 28.03.2017

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Σκωτία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Το τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης της χώρας για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος - μετά από εκείνο του 2014 - για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο.


Την πρόταση έκανε το κυβερνών, κεντροαριστερό και εθνικιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) της Πρώτης Υπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, ενώ το αίτημα είχε τη στήριξη των Σκωτσέζων Πράσινων.

Αντίθετοι ήταν οι Σκωτσέζοι Συντηρητικοί, καθώς και οι Σκωτσέζοι Εργατικοί.

Η Σκωτία άνοιξε ζήτημα δεύτερου δημοψηφίσματος, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών της επέλεξε στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Bremain, ενώ τελικώς, με τις ψήφους των Άγγλων, επικράτησε η επιλογή του Brexit.

Η απόφαση, πάντως, του σκωτσέζικου κοινοβουλίου δεν έχει πρακτικό νόημα εάν η πρόταση για νέο δημοψήφισμα δεν εγκριθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καθώς και από το βρετανικό κοινοβούλιο (Βουλή των Κοινοτήτων και Βουλή των Λόρδων).

Η κ. Μέι έχει δηλώσει ότι δεν είναι ώρα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία και ότι η απόφαση του 2014 περί παραμονής της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει διάρκεια «μιας γενιάς», όπως είχε δηλώσει και ο Βρετανός τέως πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας, αντιθέτως, σημειώνει ότι η απόφαση για αποχώρηση του Η.Β. από την Ε.Ε. αλλάζει τα δεδομένα και διεκδικεί διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο του 2018 ή την άνοιξη του 2019, δηλαδή λίγο πριν ή αμέσως μετά την αποχώρηση του Η.Β. από το μπλοκ των 28 χωρών.

tags: Σκωτία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)