to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:25 | 22.03.2019

Διεθνή

«Σκόπιμη και παράνομη βία»: Καταδίκη του Ισραήλ για τις δολοφονίες άμαχων διαδηλωτών στη Γάζα

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα το Ισραήλ για «την προφανώς σκόπιμη χρήση παράνομης φονικής και άλλης υπερβολικής βίας» εναντίον άμαχων διαδηλωτών στη Γάζα και ζήτησε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις αυτές.


Το Συμβούλιο υιοθέτησε την απόφαση αυτή, την οποία είχε υποβάλει το Πακιστάν εκ μέρους του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, με 23 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 15 αποχές. Οι ευρωπαϊκές χώρες εμφανίστηκαν διχασμένες στην ψηφοφορία, ενώ οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν καθώς αποχώρησαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πέρυσι κατηγορώντας το ότι μεροληπτεί εις βάρος του Ισραήλ.

Oι χώρες που ψήφισαν κατά της υιοθέτησης της απόφασης είναι οι Αυστραλία, Αυστρία. Βραζιλία, Βουλγαρία, Τσεχία, Φίτζι, Ουγγαρία, Τόγκο και Ουκρανία.

Η απόφαση βασίστηκε σε έκθεση του ΟΗΕ η οποία ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ ενδέχεται να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τον φόνο 189 Παλαιστινίων διαδηλωτών και τον τραυματισμό περισσότερων από 6.100 στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν πέρυσι στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η στόχευση αμάχων είναι ένα σοβαρό ζήτημα και δεν θα πρέπει να συγχωρεθεί», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής Ιμπραήμ Χράισι, επικαλούμενος τα στοιχεία της έκθεσης. Μεταξύ των νεκρών ήταν 35 παιδιά, δύο δημοσιογράφοι καθώς και γιατροί και νοσηλευτές, επεσήμανε.

Από την πλευρά της η Ισραηλινή πρεσβευτής Αβίβα Ραζ Σέχτερ κατήγγειλε «τα ξεκάθαρα στοιχεία μεροληψίας εναντίον του Ισραήλ» τα οποία περιέχονται στην έκθεση. Κατηγόρησε μάλιστα το Συμβούλιο ότι αγνοεί «την πολύ πραγματική απειλή» που αποτελούν για τους 70.000 Ισραηλινούς πολίτες που ζουν κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα οι ρουκέτες που εκτοξεύει η Χαμάς.

Στέλνει περισσότερους παρατηρητές

Εξάλλου το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάσισε να αυξήσει την παρουσία των παρατηρητών του οργανισμού στη Λωρίδα της Γάζας. Συγκεκριμένα αποφάσισε να αναπτύξει πέντε αξιωματούχους αρμόδιους για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να παρακολουθούν «τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις».

Δυο ακόμα νεκροί σήμερα

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε δύο διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και συγκρούσεων κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, οι δυο άνδρες, ηλικίας 29 και 18 ετών, σκοτώθηκαν κοντά στην κεντρική Γάζα, ο ένας στα ανατολικά της πόλης και ο δεύτερος ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού αλ Μπουρέιτζ. Τουλάχιστον 55 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πυρά.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι δυνάμεις του βρέθηκαν αντιμέτωπες με 9.500 διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων εκτόξευαν πέτρες και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά. Μια εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι στρατιώτες απάντησαν "με μέσα για τη διάλυση των ταραχών" και πυροβόλησαν ακολουθώντας τις καθορισμένες διαδικασίες.

Η σημερινή διαδήλωση οργανώθηκε πριν από τη μεγάλη κινητοποίηση που οργανώνουν οι Παλαιστίνιοι με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τη "Μεγάλη Πορεία της επιστροφής". Το κίνημα αυτό ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου 2018 με αίτημα την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων στα εδάφη όπου κατοικούσαν πριν από την ίδρυση του Ισραήλ, το 1948.

Από τον Μάρτιο του 2018 έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 257 Παλαιστίνιοι – οι περισσότεροι κοντά στα σύνορα– και δύο Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ο ισραηλινός στρατός βεβαιώνει ότι το μόνο που κάνει είναι να υπερασπίζεται τα σύνορα και τα ισραηλινά εδάφη και κατηγορεί τη Χαμάς ότι ενορχηστρώνει αυτές τις κινητοποιήσεις. Από το 2008 το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)