to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:17 | 22.01.2014

Πολιτική

«Σκληρός πυρήνας του κράτους»: Η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά άλλους κλάδους εργαζομένων

Η ολομέλεια του ΣτΕ, σε διάσκεψή της, έκρινε (σε αντίθεση με τους ενστόλους) συνταγματικές και νόμιμες τις περικοπές των αποδοχών τριών κλάδων εργαζομένων του δημόσιου τομέα


Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τους ενστόλους, που ελήφθη κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, αφορά αποκλειστικά και μόνο τους στρατιωτικούς όλων των Σωμάτων και Όπλων (Στρατιωτικοί, Αστυνομικοί, Λιμενικοί, Πυροσβέστες, κ.λπ.) και κανέναν άλλο κλάδο εργαζομένων, διευκρίνιζαν σήμερα κατηγορηματικά σύμβουλοι Επικρατείας.

Η απόφαση για τους ενστόλους δεν μπορεί να επεκταθεί σε καμία άλλη κατηγορία αργαζομένων, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, αλλά ούτε μπορεί να επηρεάσει άλλους κλάδους εργαζομένων, πρόσθεταν. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές, από 1η Αυγούστου 2012, περικοπές των αποδοχών των ενστόλων, με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων ανήκει στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζει ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

Μάλιστα, προς ενίσχυση των λεγομένων τους, οι σύμβουλοι σημείωναν ότι και πάλι η Ολομέλεια του ΣτΕ, σε άλλη, επόμενη διάσκεψή της, έκρινε (σε αντίθεση με τους ενστόλους) συνταγματικές και νόμιμες τις περικοπές των αποδοχών τριών κλάδων εργαζομένων του δημόσιου τομέα.

Πρόκειται για τις περικοπές των εργαζομένων στις ανεξάρτητες Αρχές και ειδικά αυτή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς και των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι αμοίβονται σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο. Κατά συνέπεια, πρόσθεταν οι δικαστές, είναι φανερό ότι οι αποφάσεις για τις τρεις επίμαχες κατηγορίες εργαζομένων είναι σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση για τους ενστόλους.

Μέτρα έως και 1 δισ. ευρώ από την απόφαση του ΣτΕ προβλέπει ο Χρήστος Σταϊκούρας

Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή των περικοπών του Αυγούστου του 2012 στους ένστολους, «θα πρέπει να βρούμε δημοσιονομικά ισοδύναμα (μέτρα) επί μονίμου βάσεως». Ακόμη, δήλωσε πως δεν είναι σαφές εάν η απόφαση του ΣτΕ θα συμπεριλάβει και άλλους εργαζόμενους, οπότε το κόστος θα μπορούσε να υπερβεί το 1 δισ. ευρώ. 

Στο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση των FT που υπογράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα Κέριν Χόουπ επισημαίνεται ότι η απόφαση, η οποία περιήλθε σε γνώση νομικών κύκλων και μέσων ενημέρωσης πριν από την επίσημη δημοσίευσή της, αναφέρει πως οι περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές και τα παρακρατηθέντα ποσά θα πρέπει να επιστραφούν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)