to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:23 | 18.10.2021

Πολιτική

Σκληρό ροκ στο ΚΙΝΑΛ - Όλα ανοιχτά μετά τη πρωτοβουλία Παπανδρέου

Μετά την ανάληψη πρωτοβουλιών για την «ενότητα της παράταξης» όπως τονίζεται και τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με τους διεκδικητές της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ χθες και σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του - Άτεγκτοι οι τρεις αρχικοί υποψήφιοι ως προς της διαδικασίες - Ανέβασε τους τόνους ο Α. Λοβέρδος - Αιφνιδιάστηκαν από τις κινήσεις Παπανδρέου αρκετοί από τους «μνηστήρες» - Ανάρτηση με νόημα από τον πρώην πρωθυπουργό - Αποστάσεις Ε. Βενιζέλου


Η απόφαση της κυρίας Γεννηματά να αποσυρθεί από τη μάχη για την ηγεσία και να μην εμπλακεί σε αυτή με οποιονδήποτε τρόπο προκάλεσε σεισμό στο καλούμενο «γεννηματικό» στρατόπεδο αλλά και εξελίξεις ντόμινο σε όλους τους υποψηφίους.

Η ανακοίνωση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής για την απόσυρση της από την κούρσα για την ηγεσία προκάλεσε ένα πρωτοφανές κύμα συμπαράτασης από τον πολιτικό κόσμο δείχνοντας πως η παρουσία της εγγυόνταν την ενότητα του χώρου αλλά καθιστώντας σαφές πως προτεραιότητα της πια είναι η σημαντικότερη μάχη με την ασθένεια που την ταλαιπορεί.

Ενδεικτική των αισθημάτων που προκάλεσε η απόσυρση της η δήλωση του Π. Γερουλάνου όπου αναφέρει: «Εδωσε σκληρές μάχες κάτω από αντίξοες συνθήκες, κράτησε το κόμμα αυτόνομο, υπερασπιζόμενη την ανάγκη για ενότητα και συνέχεια στον χώρο. Κράτησε τους ιστορικούς δεσμούς της Παράταξης με τα κοινωνικά κινήματα όπως το αυτοδιοικητικό και το συνδικαλιστικό, θεσμών που πορεύτηκαν μαζί με το ΠαΣοΚ και έφεραν την πολιτική πιο κοντά στην κοινωνία. Παρά τις όποιες διαφωνίες μπορεί κάποιος να έχει μαζί της, η παρουσία της συμβολίζει τη γέφυρα της σημερινής Προοδευτικής Παράταξης με την ιστορία της»

Διαβάστε ακόμα:

ΚΙΝΑΛ: Το εκλογικό σκηνικό μετά τη «βροχή» υποψηφίων - Σε εξέλιξη οι επαφές Παπανδρέου με τους υποψηφίους

Οι «γεννηματικοί» χωρίς χρίσμα

Μπορεί η ίδια η πρόεδρος να διαμήνυσε με κάθε τρόπο στους ενδιαφερόμενους πως δεν επιθημεί «γεννηματικό υποψήφιο» αντ' αυτής αλλά πολλοί κοντινοί της άνθρωποι όπως ο μέχρι πρόσφατα εκπρόσωπος τύπου Π. Χρηστίδης αλλά και ο βουλευτής Ηρακλείου Β. Κεγκέρογλου είχαν άλλα σχέδια καθώς και οι δύο ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητες τους.

Μάλιστα το πρωί της Τρίτης, μετά τη συνάντηση που είχαν μαζί της οι Μανώλης Οθωνας και Χρήστος Πρωτόπαπας, εξέδωσαν απαγορευτικό σε οποιαδήποτε υποψηφιότητα στενού της συνεργάτη γραμμή που προφανώς δεν έβρισκε σύμφωνους τους νέους υποψηφίους.

Ο κ. Κεγκέρογλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν αμετακίνητος στην άποψή του ότι δεν μπορούσε να μην εκπροσωπηθεί στην κάλπη η πλευρά Γεννηματά. Δεν συμφωνούσε, όπως έλεγε, στην παράδοση του χώρου στον Ανδρουλάκη τον οποίο θεωρεί ισυχρό αντίπαλο του στην Κρήτη.

Μπορεί ο Π. Χρηστίδης στη γνωστοποίηση της υποψηφιότητας του να μίλησε για τον «σταθεροποιητικο ρόλο της Προέδρου, εγγύηση της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης, με πολιτική ταυτότητα και  αυτόνομη, πρωταγωνιστικη πορεία ήταν το επίκεντρο της συζήτησης» ωστόσο όπως έγινε γνωστό η κυρία Γεννηματά ήταν αυστηρή με τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος. «Η δήλωση που έκανα την Τρίτη ισχύει απολύτως. Ο ρόλος μου ως προέδρου είναι ρόλος εγγυητή της ενότητας και των διαδικασιών. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εμπλέξει το όνομά μου στην προεκλογική αντιπαράθεση και να μιλά εκ μέρους μου» φέρεται να του είπε.

Παράταση της προθεσμίας μέχρι την Πέμπτη

Την παράταση της προθεσμίας κατάθεσης υποψηφιότητας και υπογραφών μέχρι την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου αποφάσισε τελικά η ΕΔΕΚΑΠ, μετά από μια πολύωρη, επεισοδιακή συνεδρίαση την Παρασκευή. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα μέχρι την Πέμπτη να εκδηλωθούν και άλλες υποψηφιότητες, γεγονός που συντηρεί τα σενάρια για τις τελικές αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

Οι Βασίλης Κεγκέρογλου, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης θα πρέπει μέχρι τότε να συλλέξουν και να καταθέσουν 5.000 υπογραφές μελών του κόμματος ή τις υπογραφές του 15% της κεντρικής επιτροπής. όπως αναφέρεται στην απόφαση, η ανακήρυξη των υποψηφίων προέδρων θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα για όλους μετά τον έλεγχο των υπογραφών.
Την Παρασκευή ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε τις υπογραφές 5.200 μελών από το μητρώο. Την υποψηφιότητά του στηρίζουν επίσης άλλα 1.000 νέα μέλη του κόμματος (που εγγράφηκαν τώρα) καθώς και άλλοι 8.000 προοδευτικοί πολίτες. Πάνω από 20 χιλιάδες υπογραφές στήριξης είχε συγκεντρώσει η Φώφη Γεννηματά.

Έξι μέχρι νεωτέρας

kinal-vrochi-ypopsifion-gia-tin-igesia-pos-diamorfonetai-to-eklogiko-skiniko-561543703

Στη κούρσα της διαδοχής επιμένους πως παραμένουν όλοι οι υποψήφιοι ζητώντας δημόσια μάλιστα την στήριξη μελών και φίλων προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι αριθμοί για την υποψηφιότητα.

Οι τελευταίοι που επιβιβάστηκαν στο άρμα των υποψηφιών Π. Γερουλάνος και Π. Χρηστίδης δε διαφοροποιήσαν τη στάση τους μετά από την συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου κάτι που δεν αναμένεται να γίνει και με εναπομείναντες υποψηφίους τα ραντεβού των πραγματοποιούνται σήμερα.

Σαφώς βέβαια και μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Παπανδρέου να τροποποιήσει αυτές τις αποφάσεις οι οποίες έγιναν γνωστές ενώ όλες οι πλευρές διαβεβαίωναν πως η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού γίνεται θεσμικά και επιδιώκοντας την ενότητα του κόμματος.

Μάλιστα σε αυτή τη κατεύθυνση ο Α. Λοβέρδος ζήτησε ανάλογες παρεμβάσεις και από τους Κ. Σημίτη και Ε. Βενιζέλο.

Α. Λοβέρδος: Υπακούω και προσαρμόζομαι μόνο στις θεσμικές αποφάσεις του κόμματος

Με την παραπάνω δήλωση του ο Α. Λοβέρδος από το Καρπενήσι έδειξε ενοχλημένος από τις παρεμβάσεις Παπανδρέου. Είπε μεταξύ άλλων: «Ο κ. Παπανδρέου, όπως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σημίτης, πρέπει να βοηθήσουν την κυρία Γεννηματά, εγγυώμενοι όλοι μαζί οι πρώην αρχηγοί την ενότητα του κόμματος και τη σοβαρότητα των διαδικασιών. Άλλος ρόλος κατά τη δική μου γνώμη δεν υπάρχει.

Όποιος όμως, απευθύνομαι σε όλα τα στελέχη και στον κ. Παπανδρέου, όποιος θέλει να κατέβει, υπάρχουν οι θεσμικές αποφάσεις του κόμματος και να τις τηρήσει. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου κάτι άλλο που μπορώ εγώ να πω. Θα είμαι υποψήφιος, είμαι ήδη υποψήφιος».

Ε. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει ισχυρότερος λόγος από τη σιωπή- Για να κάνει κανείς πολιτική είναι να διατηρεί τη σοβαρότητά του

Τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής κλήθηκε να σχολιάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, αρνούμενος να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «.. δεν υπάρχει ισχυρότερος λόγος από τη σιωπή. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι βασική προϋπόθεση για να κάνει κανείς πολιτική είναι να διατηρεί τη σοβαρότητά του και ως εκ τούτου εύχομαι καλή επιτυχία στη διαδικασία που, κατά το καταστατικό του, οργανώνει τώρα το ΚΙΝΑΛ».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για όσους δηλώνουν υποψήφιοι για την ηγεσία, ούτε για την κινητικότητα του Γιώργου Παπανδρέου.

«Νομίζω ότι εκφράζομαι με τον πιο δημιουργικό τρόπο για το πολιτικό σύστημα, για τη χώρα, κάνω ό,τι μπορώ, μιλώντας επί της ουσίας. Νομίζω ότι η συμβολή μας με το συνέδριο του Κύκλου, με τις συζητήσεις που κάνουμε, με τους ξένους που φέρνουμε, με τους Έλληνες που κινητοποιούμε, με όλον αυτό το διανοητικό πλούτο, είναι αυτό που ανήκει στη δική μου ευθύνη τώρα» είπε μεταξύ άλλων.

Ο Γ. Παπανδρέου το κλειδί των εξελίξεων

Μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού κοίταξε προς το «βαρύ» όνομα μετά την αποχώρηση Γεννηματά από την κούρσα και δεν είναι κρυφό πως ο κ. Παπανδρέου δέχεται ισχυρές πιέσεις για να θέσει υποψηφιότητα.

Οι υποστηρικτές του τονίζουν την αυτοτελή και ηγετική στάση του σε κρίσιμα εθνικά θέματα εντός του κοινοβουλίοτ σε αντίθεση με την φιλική προς τη Νέα Δημοκρατία στάση του Α. Λοβέρδου κυρίως αλλά και το γκελ που συνεχίζει να έχει το οικογενειακό του όνομα στη κοινωνία.

Πηγές λένε πως όταν επισκέφθηκε τη Φώφη Γεννηματά στον «Ευαγγελισμό» και μετά, όπως λέγεται, «δεν μιλιόταν». Ηταν ιδιαίτερα στενοχωρημένος και προβληματισμένος.

Απότοκος αυτών των διεργασιών ήταν σίγουρα ήταν η πρωτοβουλία να συναντήσει όλους τους υποψηφίους κάποιοι από τους οποίους υπό τη μορφή διαρροών διακίνησαν την πληροφορία ότι ο Γ. Παπανδρέου αξίωσε να είναι ο μοναδικός υποψήφιος κάτι βέβαια που διαψεύστηκε άμεσα.

Το σίγουρο είναι πως η κινητοποίηση Παπανδρέου και το ενδιαφέρον του βρήκε απροετοίμαστους αρκετούς εκ των εδνιαφερόμενων οι οποίοι δεν περίμεναν ρόλο του πρώην πρωθυπουργού στην συγκεκριμένη εσωκομματική μάχη.

Ανάρτηση με... νόημα

Ανήμερα της επετείου της «Αλλαγής», της πρώτης νίκης του ΠΑΣΟΚ, που ίδρυσε ο πατέρας του Α. Παπανδρέου, ο Γ. Παπανδρέου μέσα από τις σελίδες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε μια ανάρτηση με νόημα.

Συγκεκριμένα έγραψε: «Ημέρα νίκης του Ελληνικού λαού και της Δημοκρατίας. 18 Οκτώβρη 2021, Αφετηρία νέων αγώνων για να οικοδομήσουμε μια προοδευτική προοπτική, να οδηγήσουμε με σιγουριά τη χώρα σε ένα μέλλον με μεγάλες προκλήσεις, αλλάζοντας οριστικά τη μοίρα του Ελληνικού λαού».

Είναι άραγε αυτή μια πρώτη υπόνοια για την αναμενόμενη ανακοίνωση του αργότερα εντός της ημέρας; Καλύτερο συμβολικό πλαίσιο δε θα μπορούσε να υπάρξει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο με δεδομένο πως την Τρίτη ο κ. Παπανδρέου αναχωρεί για την Κωνσταντινούπολη και για τον λόγο αυτό θέλει σήμερα να ολοκληρθούν οι συναντήσεις του με τους μέχρι σήμερα υποψηφίους.

Κ. Μπατζελή: Εκτιμώ ότι ο κ. Παπανδρέου θα μπει στο στίβο

Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλ.ίου του Κινήματος Αλλαγής, Κατερίνα Μπατζελή σε συνέντευξή της στο Star Κεντρικής Ελλάδας το βράδυ της Κυριακής ουσιαστικά προανήγγειλε την υποψηφιότητα Παπανδρέου, αναφέροντας ότι «εκτιμώ ότι αναμένεται πραγματικά να μπει στον ενεργό αγώνα για την εκλογική αναμέτρηση. Προσωπικά εκτιμώ ότι αυτή θα είναι ιστορική όχι για το ποιος θα βγει, αλλά ότι δίνουμε μια μάχη ως κόμμα με όλες τις τάσεις για να δυναμώσουμε τον χώρο της κεντροαριστεράς».

«Δεν έχει καμία αγωνία να κατοχυρώσει τον εαυτό του στο Κίνημα Αλλαγής. Θεσμικά συνάντησε τον Μανώλη Χριστοδουλάκη που είναι γραμματέας και του είπε πως πηγαίνει η διαδικασία των υποψηφιοτήτων και αν θα μπορούσε να έχει την άδεια», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν ζήτησε από κανέναν να αποσυρθεί.

Η ανακοίνωση που προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων

«Η διαμόρφωση κλίματος ενότητας και συναίνεσης γύρω από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της Προοδευτικής Παράταξης, και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση και συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες, είναι η αναγκαία συνθήκη που θα μας οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Παράταξης που θα αποτελέσει τον δυναμικό φορέας μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική», έγραφε σε σχετική ανακοίνωση, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι θα είναι «παρών» την επόμενη ημέρα της παράταξης.

Συνέχιζε γράφοντας ότι «σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε χρέος να είμαστε όλοι αφοσιωμένοι, συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές», φράση που επί της ουσίας έδειχνε τις προθέσεις τους.

Aναλυτικά η ανακοίνωση

«Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επιδιώκοντας μια συντεταγμένη και δημιουργική πορεία που θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης, ζήτησε και θα έχει επαφές με τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστουδουλάκη, τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψήφιο για τις εκλογές ανάδειξης του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου και τους υποψήφιους Προέδρους, Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Παύλο Χρηστίδη.

Η διαμόρφωση κλίματος ενότητας και συναίνεσης γύρω από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της Προοδευτικής Παράταξης, και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση και συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες, είναι η αναγκαία συνθήκη που θα μας οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Παράταξης που θα αποτελέσει τον δυναμικό φορέας μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική.
Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε χρέος να είμαστε όλοι αφοσιωμένοι, συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές,

Γι’ αυτήν την πρωτοβουλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου, έχει ενημερωθεί και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά».

Ν. Χριστοδουκλάκης: Δεν θέλω να απαντήσω σε σενάρια

Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στο MEGA Σαββατοκύριακο τόνισε οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος θα συνεχιστούν κανονικά.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σεβαστούμε απόλυτα όλες τις ειλημμένες συλλογικές αποφάσεις και η διαδικασία εκλογής αρχηγού θα προχωρήσει κανονικά όπως έχει αποφασίσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή» υπογράμμισε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε κρίσιμο ζήτημα την «εγγύηση της ενότητας της παράταξης από εδώ και στο εξής».

Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ απέφυγε να απαντήσει εάν ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. «Δεν θέλω να απαντήσω σε σενάρια. Επειδή είναι σενάρια, δεν θέλω να απαντήσω» υποστήριξε, και αναφέρθηκε στην συζήτηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου.

«Είχαμε συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος σαν πρώην πρωθυπουργός, συμμερίζεται τις αγωνίες και τους προβληματισμούς που αφορούν την προοπτική της παράταξης. Τέθηκε από κοινού το πως μπορούμε να εγγυηθούμε την ενότητα και την προοπτική του χώρου. Είναι πρώην πρωθυπουργός, έχει έτσι και αλλιώς κομβικό ρόλο στην παράταξη. Και ο ίδιος θα καθορίσει τον ρόλο και τα βήματά του, για την ενότητα της παράταξης» σημείωσε.

Με πληροφορίες από: Star Κεντρικής Ελλάδας, Mega Tv, Έθνος, Βήμα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)