to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:43 | 04.07.2016

Οικονομία

Σκληρή απάντηση Νεφελούδη για Λιπάσματα: Μόνο τα στραβά μάτια δεν κάνουμε

Σκληρή απάντηση στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικών Βιομηχανιών (ΟΕΧΒΕ), έδωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας για όσα περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, που εκδόθηκε την 1η Ιούλη, υπό τον τίτλο «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ;;;;;;;;;;;;;;».


Στην ανακοίνωση, που αφορά στην υπόθεση του εργοστασίου λιπασμάτων της Ν. Καρβάλης Καβάλας, η διοίκηση της Ομοσπονδίας ισχυρίζεται ότι η ενώ οι εργαζόμενοι “εδώ και δύο μήνες περίπου βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις”, η Κυβέρνηση “παρακολουθεί απλά σαν θεατής και ταυτόχρονα εμφανιζόταν και ως συμπάσχων!!!!!”
 
Στα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, απάντησε μέσω του facebook, ο Ανδ. Νεφελούδης, γνωστοποιώντας τις ενέργειες που έκανε και αναμένεται να κάνει τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Εργασίας, και σχολιάζοντας τη στάση του προέδρου της Ομοσπονδίας, Ευθύμη Θεοχάρη, χαρακτηρίζοντας τα ανακοινωθέντα ως «κακοήθειες».
 
«Ας σοβαρευτεί ο κ. Θεοχάρης…»
 
Η απάντηση του Ανδρέα Νεφελούδη, στην προσωπική σελίδα του στο facebook:
 
«ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΕΧΒΕ κο Θεοχάρη
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες Ελλάδας, αναφορικά με την κατάσταση στα Λιπάσματα Καβάλας (ELFE), καταγγέλλει τον Υπουργό Εργασίας σ. Κατρούγκαλο και εμένα προσωπικά ότι “τα έχουμε βρει με τον Λαυρεντιάδη” και κάνουμε τα στραβά μάτια. Για την ενημέρωση, λοιπόν, όλων, θα παραθέσω τις ενέργειες που ανέλαβε το Υπουργείο και μετά θα σχολιάσω όλες αυτές τις κακοήθειες.
Το Υπουργείο Εργασίας, σε όλες τις περιπτώσεις εργοδοτικών αυθαιρεσιών κινείται πάντα με ΜΟΝΑΔΙΚΟ γνώμονα την προάσπιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων. Αυτό αποδεικνύεται από τον πρωτοφανή, για την ιστορία του Υπουργείου, όγκο των τριμερών συμφιλιωτικών διαδικασιών, που έχουν ξεπεράσει τις 350 μέσα σε ένα χρόνο. Έχουν αποτραπεί απολύσεις, έχουν αντιμετωπιστεί αυθαιρεσίες, έχουν δοθεί λύσεις, έχουν υποβληθεί και υποβάλλονται μηνύσεις από το ΣΕΠΕ και πρόστιμα στις περιπτώσεις που η αυθαιρεσία συνεχίζεται.
Το υπουργείο Εργασίας είναι πάντα ανοιχτό σε όποια πρόσκληση/αίτημα εργατικού σωματείου, ενώ πολλές φορές κινείται αυτεπάγγελτα.
Έτσι έγινε και με τα λιπάσματα Καβάλας, από την στιγμή που το Υπουργείο ενημερώθηκε για τα προβλήματα, τον Μάρτιο του 2016.
Από τότε έχουν γίνει:

1. Δύο τριμερείς συναντήσεις με την παρουσία όλων των μερών και των βουλευτών της περιοχής, που όμως απέβησαν άκαρπες.

2. Συναντήσεις ξεχωριστές με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τους νομικούς τους συμβούλους.

3. Μία συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας για να πειστούν στην αλλαγή στάσης.

4. Έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας της Καβάλας και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αν. Μακεδονίας-Θράκης του ΣΕΠΕ, κοινωνικών και τεχνικών επιθεωρητών και, όπου έχουν εντοπιστεί παραβάσεις (πχ αναγκαστικές άδειες), θα επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις.

5. Προγραμματίζεται για τις επόμενες μέρες μια νέα , αυτεπάγγελτα με πρωτοβουλία του Υπουργείου, τριμερής συνάντηση με θέμα την αντιμετώπιση των πρόσφατων απολύσεων και την διατύπωση προτάσεων για το μέλλον της υπερχρεωμένης (και εδώ τα ίδια) επιχείρησης.

6. Έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις, δελτία Τύπου, έχουν διατυπωθεί ερωτήσεις από τις υπηρεσίες προς την επιχείρηση που δεν έχουν απαντηθεί, τα πιο πολλά από όλα για να ενισχυθεί το επιχειρησιακό σωματείο σε άλλες πρωτοβουλίες του.

Όλα τα παραπάνω, για τον κο Θεοχάρη και την ΟΕΧΒΕ, είναι «στραβά μάτια».
Μερικά σχόλια μόνο, συμπληρωματικά στα παραπάνω. Είναι γνωστό ότι ο κος Θεοχάρης χρησιμοποιεί κατά καιρούς (άραγε πότε γίνονται οι εκλογές για την Ομοσπονδία;) σκληρές και βαριές, ξεπερνώντας τα όρια, εκφράσεις, πολλές φορές για να δυναμιτίσει την εξεύρεση λύσεων. Αλλά για να μπούμε και στην ουσία, από πότε ο κος Θεοχάρης γνώριζε το πρόβλημα στα λιπάσματα; Οι ακραίες εργοδοτικές πολιτικές άρχισαν να εφαρμόζονται από τον Σεπτέμβριο του 2015, η εταιρεία παράλληλα είναι υπερχρεωμένη εδώ και χρόνια, πότε λοιπόν θυμήθηκε να ενημερώσει το Υπουργείο και γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ; Σε ότι αφορά στο εργασιακό περιβάλλον, ο κος Θεοχάρης ξέρει πολύ καλά ότι η εταιρεία εκμεταλλεύεται κάθε πτυχή του νομοθετικού πλαισίου των απορυθμισμένων εργασιακών σχέσεων, που καθιερώθηκαν από το κόμμα στην παράταξη του οποίου ο ίδιος ανήκει. Αυτές τις εργασιακές σχέσεις παλεύει η σημερινή κυβέρνηση για να αλλάξει.

Το Υπουργείο έχει πάρει σαφή θέση για όλα τα ζητήματα, έχει κάνει την δουλειά που πρέπει χωρίς φανφάρες και χωρίς να επιδιώκει μικροκομματικά ή παραταξιακά οφέλη, αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά με τον κο Θεοχάρη. 

Εγώ δεν του ζητώ να ανακαλέσει τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, απλώς να σοβαρευτεί.
Ανδρέας Νεφελούδης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)