to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:05 | 19.09.2012

Διεθνή

Το σκίτσο που θα κλείσει γαλλικές πρεσβείες και σχολεία σε 20 χώρες

Πρεσβείες, προξενεία και σχολεία της Γαλλίας θα κλείσουν σε 20 μουσουλμανικές χώρες την Παρασκευή, ημέρα της μεγάλης προσευχής, για προληπτικούς λόγους, μετά τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Αδύνατη η πρόσβαση στην ιστοσελίδα της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, η οποία δημοσίευσε τα σκίτσα του Μωάμεθ. Σύμφωνα με τον διευθυντή της εφημερίδας, η ιστοσελίδα δέχτηκε επίθεση από κυβερνοπειρατές.Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό ανακοίνωσε ότι απορρίφθηκε αίτημα για την πραγματοποίηση διαδήλωσης στο Παρίσι κατά της αμερικανικής αντι-ισλαμικής ταινίας.



http://static4.businessinsider.com/image/5058b5766bb3f7ba7b00000d-698-886/charlie-hebdo-cover.jpeg?maxX=590&maxY=748


Μετάφραση: Οι ανέγγιχτοι 2 - Μην κοροϊδεύετε


«Στηρίξτε την ελευθεροτυπία»


«Προφανώς είναι μια επίθεση πιο μαζική σε σύγκριση με το 2011», όταν η εβδομαδιαία εφημερίδα είχε και πάλι δημοσιεύσει σκίτσα του Μωάμεθ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σαρμπ, ο σκιτσογράφος και διευθυντής της Charlie Hebdo.


Ο Σαρμπ κάλεσε τον πρωθυπουργό της Γαλλίας να στηρίξει την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία, αντί να εντυπωσιάζεται από «μια ομάδα γελοίων παλιάτσων που διαδηλώνουν μπροστά από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών». Η δήλωση αυτή φαίνεται ότι αναφέρεται στη διαδήλωση που οργανώθηκε το περασμένο Σάββατο κοντά στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι, τα μικροεπεισόδια που ακολούθησαν και τις 150 προσαγωγές στις οποίες προχώρησε η αστυνομία.

«Αν πρέπει να πάρουμε υπόψη μας το πλαίσιο, το παγκόσμιο πλαίσιο δεν θα είναι ποτέ ευνοϊκό για να αστειευόμαστε με το ριζοσπαστικό Ισλάμ ή τις θρησκείες γενικότερα. Αν λάβουμε υπόψη το πλαίσιο, δεν θα μιλάμε πια για τίποτα, ποτέ, ο σατιρικός Τύπος είναι καταδικασμένος, καταστράφηκε», απάντησε από την πλευρά του ο Σαρμπ.

Ο σκιτσογράφος διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δεχτεί απειλές. «Εδώ και ένα χρόνο προστατευόμαστε από την αστυνομία, μετά την πυρπόληση των γραφείων (σ.σ. της εφημερίδας). Αν αυτός είναι ο όρος για να εκφραζόμαστε ελεύθερα στη Γαλλία, τότε θα προστατευόμαστε από την αστυνομία, όπως η αστυνομία προστατεύει την ελευθερία των Γάλλων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι διαθέτει δύο αστυνομικούς φρουρούς.
Προληπτικά μέτρα

«Για προληπτικούς λόγους οι πρεσβείες, τα προξενεία, τα πολιτιστικά κέντρα και τα σχολεία θα είναι κλειστά σε είκοσι χώρες της περιοχής», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει διατυπωθεί καμία απειλή εναντίον γαλλικού θεσμού.

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info, o Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε ότι έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των γαλλικών πρεσβειών.

«Προφανώς έστειλα οδηγίες προς (τις πρεσβείες σε) όλες τις χώρες όπου μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, λαμβάνουμε ιδιαίτερες προφυλάξεις», είπε δηλώνοντας «ανήσυχος» και προσθέτοντας ότι στη σημερινή διεθνή συγκυρία, η δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ «ρίχνει λάδι στη φωτιά».

«Στη Γαλλία, ισχύει η αρχή της ελευθερίας της έκφρασης και δεν πρέπει να πλήττεται. Τώρα σε αυτή τη συγκυρία, με δεδομένη αυτήν την βλακώδη ταινία, αυτό το απίστευτο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε, υπάρχει φόρτιση σε πολλές μουσουλμανικές χώρες. Στην ερώτηση αν είναι έξυπνο να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, η απάντηση είναι 'όχι'. Πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή».

Στην ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, οι Γάλλοι ταξιδιώτες καλούνται «να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή επαγρύπνηση, με δεδομένες τις ταραχές» στον μουσουλμανικό κόσμο.

Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Γάλλους πολίτες να αποφεύγουν κάθε δημόσια συγκέντρωση, δρόμους όπου παραδοσιακά πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και τους χώρους γύρω από κτίρια υψηλής επικινδυνότητας (όπως δυτικές διπλωματικές αποστολές, τόπους θρησκευτικής λατρείας).

Στο Πακιστάν, οι Γάλλοι πολίτες έλαβαν στα κινητά τους το μήνυμα: «Ιδιαίτερες απειλές για τη γαλλική κοινότητα και τα γαλλικά συμφέροντα έπειτα από δημοσίευση σήμερα σκίτσων από το Charlie Hebdo. Αυξημένη επαγρύπνηση».


Πηγή: ert.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)