to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:54 | 08.11.2014

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Σκηνικό εμφυλίου στην Ε.Ε.: Κάρφωσαν Γιούνκερ, μέτωπο κατά Ντράγκι

Εμφυλιοπολεμικό σκηνικό διαμορφώνεται στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη με αποκαλύψεις και καρφώματα στα οποία εμπλέκονται άμεσα οι πρόεδροι της Κομισιόν και της ΕΚΤ και καθώς μαίνεται η σύγκρουση "βορείων και νοτίων" για το δημοσιονομικό ζουρλομανδύα που έχει επιβληθεί.


Όπως αποκαλύφθηκε χθες, επί πρωθυπουργίας του νέου προέδρου της Κομισιόν, Γιούνκερ, στο Λουξεμβούργο είχε στηθεί βιομηχανία φοροαποφυγής για εκατοντάδες πολυεθνικές.

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται, πλέον ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ως πρόεδρος της Κομισιόν φροντίζει για την αυστηρή εφαρμογή της εξοντωτικής δημοσιονομικής λιτότητας και πριν δύο ημέρες επιτέθηκε δημόσια στους "αντάρτες" πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Βρετανίας.

Χθες, 40 διεθνή μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ταυτόχρονα, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στα 18 χρόνια πρωθυπουργίας του, το Λουξεμβούργο είχε κάνει μυστικές συμφωνίες με 343 πολυεθνικές για να φοροδιαφεύγουν στις χώρες όπου δραστηριοποιούνταν, ζημιώνοντας κατά δισεκατομμύρια ευρώ τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Τα στοιχεία προκύπτουν από εξάμηνη έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων με τίτλο "Luxemburg Leaks" ή "LuxLeaks" που διεξήχθη από το 2002 έως το 2010 και αποκαλύπτουν 548 φορολογικές συμφωνίες που συνήφθησαν στο Λουξεμβούργο.

Μεταξύ των εταιριών που επωφελήθηκαν του φορολογικού παραδείσου που πρόσφερε το Δουκάτο, ήταν η Deutsche Bank, η JP Morgan, η Credit Agricole, η Apple, η Pepsi, η Ikea, η Procter & Gamble κ.α., ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και 9 εταιρίες με δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ο Γιούνκερ ακύρωσε προγραμματισμένη εμφάνισή του σε φόρουμ για το μέλλον της Ευρώπης, διαβεβαιώνοντας ότι "η Επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της. Δεν πρόκειται να παρέμβω".

Ντράγκι vs Βερολίνου

Την ίδια ώρα το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του κηρύσσουν αντάρτικο ενάντια στον Μάριο Ντράγκι και την ΕΚΤ με αφορμή την πρόθεσή του να "τυπώσει χρήμα" για να δώσει ανάσα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Μάλιστα, σύμφωνα με χθεσινή ανάλυση της DW, ο πρόεδρος της ΕΚΤ φέρεται να αναζητεί οδό διαφυγής εξετάζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο να μεταπηδήσει στην ιταλική προεδρία.

Χθες, πάντως, ο Μάριο Ντράγκι επικράτησε – όπως όλα δείχνουν – του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς ανήγγειλε ότι η Τράπεζα "ετοιμάζει προσεκτικά τα πρόσθετα νομισματικά της εργαλεία" για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής Οικονομίας. Όπερ μεταφράζεται σε "τύπωμα χρήματος" για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ε.Ε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)