to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σκευωρίες…

Παρακολουθώντας τις συζητήσεις για την υπόθεση Novartis αρχίζει κανείς σταδιακά να το πιστεύει: ύστερα από μερικά χρόνια, με τη βοήθεια των ισχυρών Μέσων και κάποιων πολιτικών ρητόρων, η πρώτη λέξη-συνειρμός δίπλα στη «Novartis» της μνημονιακής εποχής θα είναι η «σκευωρία».


 Οχι η λέξη «σκάνδαλο». Και ας είχαν προηγηθεί οι υπερτιμολογήσεις και ιδίως οι περίτεχνες διαφυγές από τους μνημονιακούς περιορισμούς των τιμών των φαρμάκων. Ας υπέφεραν τα δημοσιονομικά του κράτους και οι πολίτες από επιβαρύνσεις. Μια σκευωρία θα «πρέπει» να θυμόμαστε, τίποτε άλλο.

«Τι είναι αυτά που γράφονται;» ίσως σκεφτεί κάποιος. «Υποστηρίζετε ότι προέκυψαν οι ευθύνες;». Οχι, βέβαια, είναι η απάντηση. Η ύπαρξη ή μη ευθυνών θα προκύψει από τη διερεύνηση της Δικαιοσύνης, το τεκμήριο αθωότητας οφείλει να γίνεται ώς τότε σεβαστό. Όμως άλλο θέμα οι ατομικές ευθύνες, άλλο η αντικειμενική διάσταση των σκανδάλων, όπως προκύπτει από δημόσιες καταγραφές και πασίγνωστα βάσανα πολιτών. Αυτήν, ο καθένας μπορεί και πρέπει να τη συζητά.

Σε προγενέστερα στάδια των ερευνών είχα αναφερθεί από τις στήλες αυτής της εφημερίδας στη «μεγάλη μπλόφα»: στις κραυγές να εξεταστεί η υπόθεση από την ίδια τη Βουλή, «να έλθουν όλα στο φως!». Οσοι φώναζαν ήξεραν καλά ότι, αν η Βουλή αποδεχόταν το «αίτημα» και επομένως τη δική της αρμοδιότητα, θα όφειλε να παραγράψει τις ευθύνες κατά το πασίγνωστο άρθρο 86 του Συντάγματος. Το αίτημα «όλα στο φως!» έκρυβε την επιδίωξη «όλα στην παραγραφή!».

Το νέο σόφισμα είναι, λοιπόν, η «σκευωρία». Τι έχει συμβεί; Κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής εξέτασης (όχι δίωξης) διαπιστώθηκε η μνεία ονομάτων πολιτικών προσώπων. Η Εισαγγελία μόλις το είδε έστειλε, ως όφειλε κατά τον νόμο και χωρίς εξέταση, την υπόθεση στη Βουλή. Η τελευταία δέχτηκε την αρμοδιότητά της και επομένως την παραγραφή για κάποιες πράξεις. Για τις υπόλοιπες, έστειλε τη δικογραφία στην Εισαγγελία.

Εκεί, η διαδικασία έρευνας προχώρησε, οι περισσότερες υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο, ενώ δύο-τρεις ερευνώνται ακόμη. Ολα κανονικά, στο μέτρο μάλιστα που στη Βουλή οι υποθέσεις είχαν κατά τον νόμο προωθηθεί άγουρες, χωρίς στοιχειώδη διερεύνηση. Σε κάθε περίπτωση, οι φωνές των ισχυρών παραγόντων περί σκευωρίας λειτουργούν ως πίεση προς συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς. Αυτό κι αν αποτελεί παρέμβαση στη Δικαιοσύνη! Εν τω μεταξύ, τι πετυχαίνει η προπαγάνδα; Αν τυχόν κάποιοι δικαστούν, θα έχει ζυμωθεί ήδη η κοινή γνώμη ότι αυτοί είναι θύματα συνωμοσίας. Αν όλοι αθωωθούν, τότε οι σκευωρολόγοι πάλι θα πανηγυρίζουν τον θρίαμβό τους: «Να το που όλα ήταν ψέματα!»

Οι αγγλόφωνοι αναφέρονται σε win-win κατάσταση. Εμείς λέμε μονά-ζυγά δικά τους. Μόνο που εδώ δεν πρόκειται για παιχνίδι, αλλά για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.

*Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι ομ. καθηγητής ΑΠΘ, πρ. υπ. Δικαιοσύνης

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)