to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σκεπτικισμός για την πορεία του προϋπολογισμού: Οι... αρρυθμίες φέρουν «ψαλίδι» σε δαπάνες και «φοροκυνηγητό»

Σκεπτικισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Ιανουαρίου είναι ιδιαιτέρως απογοητευτικά, κάτι το...


Σκεπτικισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Ιανουαρίου είναι ιδιαιτέρως απογοητευτικά, κάτι το οποίο δημιουργεί ανησυχία στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο του Ιανουαρίου 2020, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 498 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1,269 δισ. ευρώ.

Η υστέρηση αυτή αποδίδεται στο ότι τα καθαρά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 743 εκατ. ευρώ έναντι των αρχικά εκτιμώμενων και οι δαπάνες αυξημένες κατά 232 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων. Προβληματισμό προκάλεσε και η δήλωση του καθ΄ ύλην αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος απέφυγε να πάρει σαφή θέση αναφέροντας ότι "δεν θα ήταν καθόλου υπεύθυνο για έναν υπουργό Οικονομικών από σήμερα να έχει εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2020».

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. «έτρεξε» πέρυσι τον προϋπολογισμό που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προέβλεπε φοροελαφρύνσεις, ενώ οι φετινές στοχεύσεις αποτελούν υπόθεση εργασίας του σημερινού επιτελείου.

Σε αυτές έχει προστεθεί μια επιπλέον δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και στην εισφορά αλληλεγγύης. Ωστόσο εμφανίστηκαν... αρρυθμίες με το «καλημέρα» και αυτό στρέφει την κυβέρνηση στη γνώριμη λογική της περικοπής δαπανών με ταυτόχρονο «φοροκυνηγητό».

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να περάσουν από... κρίση όλες οι δαπάνες για σχολεία, νοσοκομεία, μετακινήσεις, μέχρι και τα καύσιμα των δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων. Στόχος είναι να υπάρξει πλήρης καταγραφή και της παραμικρής δημόσιας δαπάνης και «μαχαίρι» σε αυτές.

Ταυτόχρονα η στόχευση της κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν από τον λογαριασμό του πρωτογενούς πλεονάσματος δαπάνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Το αίτημα έχει υποβληθεί στους θεσμούς και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις θετικής κατάληξης για την εξαίρεση δαπανών ύψους 280 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο αυτού του είδους η εξοικονόμηση δεν είναι μόνιμη, οπότε δεν μπορεί να «προσφερθεί» για μόνιμα θετικά μέτρα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η εξίσωση για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης
Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα να σχεδιάζει εντατικοποίηση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε φορολογούμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες σε κάποια από τις ρυθμίσεις που έχουν «τρέξει» το τελευταίο διάστημα εντάχθηκαν οφειλές οι οποίες είναι σχεδόν 6 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό είναι ιδιαίτερα μικρό από τη στιγμή που τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και από αυτά τα 85 δισ. ευρώ δεν θεωρούνται εισπράξιμα.

Ως εκ τούτου, τους οφειλέτες που δεν μπήκαν σε καμία από τις ρυθμίσεις ξεκινά να αναζητά η εφορία, πριν ξεκινήσει το «σαφάρι» είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, παρά τις διαδοχικές ρυθμίσεις οφειλών, το ποσό που έχει ενταχθεί σε αυτές δεν ξεπερνά το 10% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Την ίδια ώρα το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου και τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών μετά την ισχύ των διατάξεων που ορίζουν ότι οι φορολογούμενοι φέτος πρέπει να δαπανήσουν το 30% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα είναι κρίσιμο για τυχόν αλλαγές. Το παραπάνω ήδη αποτελεί «βραχνά» για τους φορολογουμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν και με επιπλέον φορολόγηση 22% σε περίπτωση που δεν φτάσουν στο παραπάνω ποσοστό.

"Φωτιά" οι αντικειμενικές
Παράλληλα τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της «άσκησης» αναπροσαρμογών στις αντικειμενικές αξίες. Αυξήσεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπερνούν ακόμα και το μέσο επίπεδο του 30%, τουλάχιστον για την Αττική, αλλά και στις τουριστικές περιοχές της χώρας πρόκειται να εισηγηθούν οι εκτιμητές ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών για τις αντικειμενικές αξίες.

Οι νέες τιμές που θα ισχύσουν από φέτος για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και πιθανότατα από την 1.1.2021 για τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα είναι αυξημένες κατά 20% σε μέσο επίπεδο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να υπερκαλυφθεί η υπεσχημένη από την κυβέρνηση μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση με την ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων το 2020 υπολογίζει επιπλέον έσοδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)