to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σκέψεις πριν την αναστολή

Κάπως έτσι κινδυνεύουμε να μείνουμε μόνο με την ατομική μας ευθύνη.


(Φωτο: Άγγελος Καλοδούκας)

Δεν ξέρω πώς θα τη βγάλουμε ακόμα τρεις ή τέσσερις βδομάδες σε καραντίνα ή και παραπάνω - και όσο χρειαστεί... Δεν είναι το θέμα μας αυτό. Θα κάνουμε υπομονή, θα περνάμε δημιουργικά τον υποτιθέμενο άπλετο ελεύθερο χρόνο μας εντός των τειχών.

Το δύσκολο, το μη δυνάμενο στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι μαζί με την "ατομική (μας) ευθύνη", την οποία αναλάβαμε για να σωθεί η συλλογικότητα, καθημερινά μας παίρνουν μέτρα αφαιρώντας μας άλλες ιδιότητες. Ό,τι συγκροτεί την ύπαρξή μας.

Αν είσαι ένας οποιοσδήποτε εργαζόμενος που αναγκάστηκε να μείνει σπίτι του με την πρωτοφανή και παγκόσμια "πατέντα" της αναστολής της σύμβασής σου, δεν πρέπει να χαλαρώνεις εντελώς τσεπώνοντας το 800άρι (ξέρω, δεν το πήρες ακόμα) της ευσπλαχνίας που επέδειξε η κυβέρνηση. Με απόφαση τώρα του υπουργού, που "ξαναγράφει το Εργατικό Δίκαιο", θα μπορείς και να εργάζεσαι αν κρίνει ο εργοδότης σου ότι θα πρέπει να ανασταλεί... η αναστολή της σύμβασής σου.

Αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, από τους μικρούς, θα πρέπει να περιμένεις να ανέβει η ρημαδοπλατφόρμα γύρω στις 15 Απριλίου μπας και πάρεις καλό Ιούνιο το 800άρι, αφού πρώτα συνδέσεις το κομπιούτερ σου με κάποιο ΚΕΚ.

Αν είσαι ηθοποιός, μουσικός, ανήκεις γενικά στον καλλιτεχνικό χώρο, κακό του κεφαλιού σου. Ήρθε η ώρα να μάθεις πώς τρώγεται (κυριολεκτικά) η τέχνη.

Αν είσαι γιατρός, νοσηλευτής ή καθαρίστρια/στής σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, επιτρέπεται να δουλεύεις χωρίς ανάσα γύρω στις 18 ώρες την ημέρα, να ρισκάρεις τη ζωή σου κάθε στιγμή (υπολογίζεται ότι το 10% των λειτουργών της Υγείας έχει προσβληθεί από κορωνοϊό), αλλά προσοχή: απαγορεύεται για παράδειγμα μια δεκάλεπτη συμβολική διαμαρτυρία. Έτσι γίνεσαι ήρωας.

Αν είσαι δημοσιογράφος και π.χ. καλύπτεις το ρεπορτάζ Υγείας, παρακολουθείς με ευλάβεια τις απογευματινές δηλώσεις του κ. Τσιόδρα, τις προτροπές και τις απαγορεύσεις του κ. Χαρδαλιά, αλλά προσοχή: απαγορεύεται να ρωτάς για προσλήψεις, υλικό κ.λπ. - ειδικά τον ευέξαπτο κ. Κοντοζαμάνη. Ιδεοληψίες δεν γίνονται πλέον ανεκτές...

Κάπως έτσι κινδυνεύουμε να μείνουμε μόνο με την ατομική μας ευθύνη. Πολίτες χωρίς καμία ιδιότητα, δικαιώματα, ελευθερίες. Με μόνη δυνατότητα την κριτική σκέψη. Όσο κυκλοφορεί κι αυτή ακόμη ελεύθερη στα κεφάλια μας...

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)