to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:32 | 11.10.2018

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

Το «σκανδαλωδώς ελλιπές ιατροδικαστικό πόρισμα» και η περιύβριση νεκρού

«Σοκάρουν οι χειροπέδες σε έναν άνθρωπο νεκρό ή ημιθανή. Είναι περιύβριση νεκρού. Νωρίτερα, από τον ασύρματο της ΕΛΑΣ ακούγεται ο ένας από τους αστυνομικούς να αναφέρει πως ο Ζακ ‘μάλλον είναι νεκρός’». Ο ειδικός Παθολόγος Μανώλης Φραγκάκης στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με τη Τζούλυ Τσίγκα. Και ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης συγκεντρώνει μαρτυρίες, νέα στοιχεία και πολλές απορίες από την «ελλιπέστατη δικογραφία» και το «σκανδαλωδώς ελλιπές ιατροδικαστικό πόρισμα» όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Φραγκάκης.


Χωρίς απάντηση παραμένουν 19 (σ.σ.: 20) ημέρες μετά, κομβικά ερωτήματα για όσα συνέβησαν στην οδό Γλάδστωνος το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου και οδήγησαν στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Μετά την «ελλιπέστατη δικογραφία» όπως την χαρακτήρισε μιλώντας Στο Κόκκινο η Άννυ Παπαρρούσου συνήγορος Πολιτικής Αγωγής που εκπροσωπεί την οικογένειά του, μιλάμε για την ασαφή ιατροδικαστική έκθεση, περιμένοντας το αποτέλεσμα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων.

«Δε γίνεται να μην υπάρχει πόρισμα. Ασχέτως αν περιμένουμε το αποτέλεσμα των εξετάσεων. Όμως ήδη πρέπει να αναφέρεται αν υπήρξε ανακοπή, αν υπήρξε υγρό στην κοιλιακή χώρα και άλλα ευρήματα. Θα έπρεπε ήδη να είχαν δοθεί οι πρώτες απαντήσεις. Αυτό που λέει η αρχική ιατροδικαστική έκθεση είναι ότι δεν μπορεί εμφανώς να καταλήξει στην αιτία θανάτου του Ζακ. Γι’ αυτό και αναγκάστηκαν να κάνουν διευκρινιστική δήλωση πως το ότι δεν βλέπουν ξεκάθαρα την αιτία θανάτου δε σημαίνει πως δεν υπάρχει η αιτία γι’ αυτό. Μια ιατροδικαστική έρευνα θα έπρεπε να έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα. Η ιατροδικαστική είναι μια δύσκολη επιστήμη, έχει ηθικά ζητήματα. Όμως η διαδικασία είναι καθαρή: υπάρχει ένα πτώμα, μεταφέρεται στο νοσοκομείο, αναλαμβάνει ο ιατροδικαστής, συλλέγει όλο το απαραίτητο υλικό και μετά ακολουθεί η ταφή του νεκρού. Το συγκεκριμένο πόρισμα είναι σκανδαλωδώς ελλιπές».

Ο γιατρός Μανώλης Φραγκάκης είναι ξεκάθαρος ως προς το τι έπρεπε να γίνει και απέχει πολύ από αυτό που έγινε, ενώ δηλώνει σοκαρισμένος από το γεγονός ότι οι αστυνομικοί φόρεσαν χειροπέδες σε έναν ημιθανή ή νεκρό άνθρωπο. «Είναι περιύβριση νεκρού» υπογραμμίζει, όπως και η σχετική ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ την οποία συνυπογράφει. Διευκρινίζει μάλιστα πως ο γιατρός του ΕΚΑΒ – αν ήταν παρών γιατρός – μπορεί να ζητήσει την αξιοπρεπή μεταφορά του τραυματία. «Ένας άνθρωπος αιμόφυρτος, πεσμένος, ημιθανής, χωρίς τις αισθήσεις του, δεν απειλεί κανέναν. Δεν χρειάζεται χειροπέδες».

Όσο για τα στοιχεία που προκύπτουν από τις τελευταίες μαρτυρίες για το άγριο λιντσάρισμα του Ζακ, ποιος έσπασε τη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου, γιατί συνέχιζαν τα άγρια χτυπήματα στον αιμόφυρτο Ζακ,  ο δημοσιογράφος του 105.5 Στο Κόκκινο Γιάννης Ανδρουλιδάκης σημειώνει πως «απλά επιβεβαιώνουν αυτά που γνωρίζουν πολύ καλά όσοι ήταν εκεί. Όπως και το γενετικό υλικό που διαρρέει η ΕΛΑΣ ότι βρέθηκε στο μαχαίρι, ενώ είναι δεδομένο ότι το αίμα του Ζακ βρισκόταν παντού. Πουθενά όμως δεν έχει βρεθεί δακτυλικό αποτύπωμά του.

Εντύπωση βέβαια προκαλεί και το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί – πάντα σύμφωνα με τις διαρροές – κανένα δακτυλικό αποτύπωμα πουθενά. Εξάλλου ο κοσμηματοπώλης είχε όλο το χρόνο να σκουπίσει και να καθαρίσει – όπως αποτυπώνεται σε φωτογραφίες – αφού το γενετικό υλικό λήφθηκε από την αστυνομία 4 μέρες μετά το περιστατικό και η ΕΛΑΣ δεν είχε σφραγίσει τον χώρο. Η ΕΛΑΣ επιλέγει στοιχεία και διαρροές ατάκτως ερριμμένες με σκοπό να δημιουργήσει εντυπώσεις για την υπόθεση και να συγκαλύψει ευθύνες». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)