to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σκάνδαλο υποκλοπών: Στο Μαξίμου χάνουν τον ύπνο τους από τις έρευνες της ΑΔΑΕ

Η στόχευση της κυβέρνησης να ελέγξει τη δημόσια ατζέντα αποτυπώνεται και στη θεματολογία των επερχόμενων συνεντεύξεων Τύπου.


Επικοινωνιακή απόδραση από τη στενωπό των υποκλοπών αναζητούν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου μέσω των θεματικών συνεντεύξεων Τύπου, που εγκαινιάζει σήμερα (23/1)  ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η θεσμική σφραγίδα της ΑΔΑΕ, την οποία αναμένεται να αποκτήσουν οι αποκαλύψεις στο μέτωπο των παράνομων παρακολουθήσεων, προκαλεί ήδη αναταράξεις στο κυβερνητικό οικοδόμημα. Οι δονήσεις είναι τόσο ισχυρές, που, όπως αναφέρουν οι δηλητηριώδεις γλώσσες, ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τον ύπνο του πρωθυπουργού. Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός, κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του από το Νταβός, αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη, αλλά αποκάλυψε ότι… «κοιμάμαι καλά τη νύχτα».

Ο Κ. Μητσοτάκης θα κληθεί σήμερα (12.30 μ.μ.) να απαντήσει στα ερωτήματα των διαπιστευμένων κυβερνητικών συντακτών για την οικονομία, την ανάπτυξη και την εργασία. H σχετική απόφαση ελήφθη υπό το βάρος της αναταραχής που προκαλεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ο νέος κύκλος ανατιμήσεων στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας εισπράττουν στις περιοδείες τους την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών και αξιώνουν από την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, ενόψει και της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.

Η κυβέρνηση διαψεύδει τη φημολογία ότι αναμένονται ανακοινώσεις για την εισοδηματική ενίσχυση ομάδων πολιτών, λέγοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν είναι «πρωθυπουργός της φωτοβολίδας». Κομματικοί παράγοντες, ωστόσο, δεν αποκλείουν να «βγει άσος από το πρωθυπουργικό μανίκι» με την ανακοίνωση κάποιου επιδόματος. Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην αύξηση των συντάξεων, στη μείωση των εισφορών και στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού προκειμένου να δοθεί η εντύπωση της κυβερνητικής μέριμνας για την κοινωνία.

Όχι στη μείωση ΦΠΑ-ΕΦΚ

Η κυβέρνηση πάντως -έπειτα από ερώτηση της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής- αποκλείει κατηγορηματικά τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, προφασιζόμενη τον κίνδυνο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Υπενθυμίζεται, εντούτοις, ότι αυξημένα κατά 5,261 δισ. ευρώ ήταν τα φορολογικά έσοδα για το σύνολο του 2022 σε σχέση με όσα προέβλεπε ο αρχικός κρατικός προϋπολογισμός του προηγούμενου έτους, δείγμα της επιβάρυνσης των πολιτών από την ακρίβεια.

Η στόχευση της κυβέρνησης να ελέγξει τη δημόσια ατζέντα αποτυπώνεται και στη θεματολογία των επερχόμενων συνεντεύξεων Τύπου. Η επόμενη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη -μετά από αυτή της Δευτέρας- αναμένεται να δοθεί στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη, ενώ θα εστιάσει, στον δρόμο προς την κάλπη, στα κοινωνικά ζητήματα, στην πράσινη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους κ.λπ. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν περνά απαρατήρητη η απουσία, από τη σχετική θεματολογία προσώρας, των ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και του Κράτους Δικαίου.

Δυσφορία για την ανεξαρτησία των ανεξάρτητων Αρχών

Ούτως ή άλλως, τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση τον προκαλεί η προσήλωση των επικεφαλής των ανεξάρτητων Αρχών στο συνταγματικό καθήκον. Εκτός από τη θεσμική επιμονή του Χ. Ράμμου να ενημερώσει για τα ευρήματα των ερευνών της ΑΔΑΕ, τη δυσφορία του Μαξίμου επιτείνουν και οι συνεχιζόμενες έρευνες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επιπλέον, ψυχρολουσία στην κυβέρνηση προκάλεσε η απροθυμία του προέδρου της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος Χαράλαμπου Βουρλιώτη να ενδώσει στην κυβερνητική πίεση προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα για μαύρο χρήμα σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρωθυπουργός

Ανάμεσα σε δύο σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών

Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από την ημερομηνία των εκλογών, με τον πρωθυπουργό να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο σενάρια-εισηγήσεις του κύκλου των συνεργατών του. Τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η εκδοχή να στηθούν οι κάλπες της απλής αναλογικής στις 9 Απριλίου ώστε οι δεύτερες εκλογές -αν χρειαστούν- να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις τουρκικές στις 14 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εκκλησία έχει άρει τις ενστάσεις της για την Κυριακή των Βαΐων, προβλέποντας ότι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών θα έχει εξαντληθεί μέχρι τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι θιασώτες αυτού του σεναρίου εκτιμούν ή ελπίζουν ότι μέχρι τότε θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία βελτίωσης του κλίματος της κοινωνίας μετά την ενεργοποίηση των εισοδηματικών ενισχύσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Κοντολογίς, θεωρούν ότι όσο η κυβέρνηση παρατείνει τη θητεία της, τόσο απομακρύνεται η προοπτική εξασφάλισης ενός ποσοστού που θα χρησιμοποιηθεί ως βατήρας για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στις επαναληπτικές εκλογές.

Εκλογές μετά τη φυγή των νέων;

Το plan B φέρει ως πυρήνα τη θέση των Γεραπετρίτη-Λιβάνιου για πλήρη εξάντληση της τετραετίας - ήτοι οι κάλπες της απλής αναλογικής να στηθούν στις 14 ή 21 Μαΐου. Τα στελέχη εκείνης της όχθης ποντάρουν στο χαρτί της «υπευθυνότητας», επισημαίνοντας ότι αν οι πρώτες εκλογές πραγματοποιηθούν στις αρχές Απριλίου, ελλοχεύει ο κίνδυνος ο Ταγίπ Ερντογάν να αξιοποιήσει το «κενό εξουσίας» με τον διορισμό μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης σε περίπτωση που δεν αναδειχθεί από την απλή αναλογική κυβέρνηση συνεργασίας. Συνυπολογίζουν παράλληλα την πλήρη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, που θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης-ακρίβειας, ενώ εκτιμούν ότι πρέπει να δοθεί περαιτέρω χρόνος για την κοινωνική επίδραση των μέτρων-επιδομάτων. Οι πιο παρατηρητικοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εντούτοις, βλέπουν πίσω από αυτή την πρόταση να εξυφαίνεται ένας σχεδιασμός απομάκρυνσης των νέων από τις κάλπες. Πρόκειται ιδιαίτερα για την ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών, στην οποία η Ν.Δ. υστερεί σημαντικά έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτό το φόντο, οι υποστηρικτές της ανωτέρω πρότασης «ζυγίζουν» την προοπτική οι δεύτερες εκλογές να πραγματοποιηθούν με τους νέους στις παραλίες ή να εργάζονται στους τουριστικούς προορισμούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)