to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:26 | 18.08.2022

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Σκάνδαλο υποκλοπών: Ρεπορτάζ ράπισμα από το BBC για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Εκτενές τηλεοπτικό ρεπορτάζ με συνέντευξη του διευθυντή του Citizen Lab από το Πανεπιστήμιο του Καναδά που εντόπισε το Predator στο κινητό του Θανάση Κουκάκη


Δεν έχει τέλος ο διεθνής διασυρμός για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς το σκάνδαλο των υποκλοπών στη χώρα μας συνεχίζει να κάνει τον γύρο του κόσμου με τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης να κάνουν εκτενή αφιερώματα. Σήμερα Πέμπτη ήταν η σειρά του BBC, που μετέδωσε 5λεπτο ρεπορτάζ, στο οποίο περιγράφει αναλυτικά όλο το χρονικό γύρω από τις παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

«Αυξάνεται η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση από τις κατηγορίες περί παρακολουθήσεων με spyware» είναι ο τίτλος του τηλεοπτικού ρεπορτάζ, που ξεκινά με την εμφατική καταδίκη από το Ευρωκοινοβούλιο των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων. Το ρεπορτάζ κάνει αναφορά στην κατάθεση του Θανάση Κουκάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο την περασμένη Τρίτη, φιλοξενώντας μεγάλο μέρος των δηλώσεων που έκανε αμέσως μετά.

Επίσης, αναφέρεται στο πώς αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, μετά τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το Predator και τις παραιτήσεις του διευθυντή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη που ακολούθησαν. Μάλιστα, περιλαμβάνει και απόσπασμα από το πρόσφατο διάγγελμα Μητσοτάκη, στο οποίο ισχυριζόταν: «Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ».

Στο BBC μιλά ο Ρον Ντίμπριτζ, διευθυντής του Citizen Lab, του εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο του Καναδά που εντόπισε το Predator στο κινητό του Θανάση Κουκάκη και τώρα συνεργάζεται με την τεχνική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου.

«Το τελευταίο σκάνδαλο στην Ελλάδα είναι ένα από πολλά που έχουμε δει στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο» τονίζει, ενώ σημειώνει ότι οι εταιρείες που κατασκευάζουν κακόβουλα λογισμικά τέτοιου είδους «τείνουν να τα πουλούν μόνο σε κυβερνήσεις».

«Συνήθως μετά τις έρευνές μας έχουμε ένα είδος mea culpa» συνεχίζει με νόημα ο διευθυντής του Citizen Lab, αναφερόμενος στο διάγγελμα Μητσοτάκη. «Αυτό είναι ένα γνώριμο μοτίβο από την Ισπανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν ανάλογα σκάνδαλα» συμπληρώνει.

Τέλος, τονίζει ότι είναι πολύ δύσκολο κάποιος να προστατευτεί από κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης όπως το Predator, χαρακτηρίζοντάς μάλιστα κάτι αντίστοιχο των πυρηνικών για τη βιομηχανία των όπλων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)