to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:27 | 03.11.2022

Πολιτική

Σκάνδαλο υποκλοπών: Η Εξεταστική PEGA «σφυροκόπησε» τον Γεραπετρίτη

H αντιπροσωπεία της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησαν απαντήσεις για όλα τα καυτά ερωτήματα σχετικά με τις παρακολουθήσεις


(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Υπό πίεση βρέθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής PEGA η οποία διερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα με το Predator.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν πιεστικά απαντήσεις για όλα τα καυτά ερωτήματα. Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε η επιτροπή PEGA με αναρτήσεις της στο Twitter, οι ευρωβουλευτές ρώτησαν τον Γιώργο Γεραπετρίτη για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και για τους λόγους πίσω από αυτή. Παράλληλα, ζήτησαν να μάθουν για ποιο λόγο διαγράφηκαν τα δεδομένα και αν η κυβέρνηση προσπάθησε να ανακαλύψει από πού προέρχεται το παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware (βλέπε Predator) που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλέστηκε και πάλι το απόρρητο, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο Γιάννης Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δείξει τη γραμμή που θα ακολουθήσει ο υπουργός Επικρατείας, λέγοντας πως ό,τι μπορούσε να ειπωθεί στον δημόσιο διάλογο έχει ειπωθεί, πρακτική που χρησιμοποιήθηκε επίσης τόσο στην εξεταστική-παρωδία, όσο και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Αναφορικά με την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως αγνοεί τους λόγους, αλλά ότι επρόκειτο για ζήτημα εθνικής ασφάλειας. 

Μητσοτάκη εγκώμιο

Διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρουν ότι το κλίμα στη συνάντηση του υπουργού Επικρατείας και των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου ήταν «παραγωγικό» και καταλόγισαν στην αντιπολίτευση, και ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ, τις υπερβολικές διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Επικρατείας έπλεξε το εγκώμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που «αμέσως μόλις ήλθαν σε γνώση του τα στοιχεία έδρασε άμεσα και αποφασιστικά», ενώ ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής PEGA για την ευρύτερη νομοθετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Σε μια κρίση αυτοθαυμασμού, οι ίδιες πηγές του Μαξίμου ισχυρίζονται πως «αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χειρίστηκε από την πρώτη στιγμή με αίσθημα ευθύνης την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη και ακολούθησε όλες τις διαδικασίες για να χυθεί άπλετο φως».

Φαίνεται μάλιστα, αν αληθεύουν οι διαρροές, ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά εξετάζει το ενδεχόμενο να «σπάσει» το απόρρητο και να καταργήσει την διάταξη που δεν επιτρέπει να ενημερώνονται οι πολίτες που παρακολουθούνται καθώς οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προβλέπουν μεταξύ άλλων «(...)επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου γνωστοποίησης στο υποκείμενο, περί της επιβολής σε βάρος του, του περιοριστικού μέτρου της άρσης απορρήτου».

Στο τραπέζι ελευθερία του Τύπου, διαφάνεια, κρατική διαφήμιση στα ΜΜΕ

Τα μέλη της επιτροπής PEGA και ο Γιώργος Γεραπετρίτης συζήτησαν επίσης:

  • Τη διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ δημόσιων αρχών και ιδιωτικών εταιρειών
  • Την ελευθερία του Τύπου και τις αγωγές SLAPP
  • Το ρόλο της κρατικής διαφήμισης ως πηγής χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης
  • Τα σχέδια μεταρρύθμισης των ελληνικών νόμων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης τους επόμενους μήνες

Νωρίτερα στη Βουλή, οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ για να «συζητήσουν για την ελληνική εξεταστική επιτροπή, η οποία οι βουλευτές θεώρησαν ότι δεν είχε αποκαλύψει όλα τα γεγονότα ή δεν είχε ακούσει όλους τους βασικούς μάρτυρες» όπως σημειώνεται στη σχετική ενημέρωση της PEGA.

«Οι ευρωβουλευτές τους ρώτησαν για κρατικές συμβάσεις παρακολούθησης και αστυνομικά λογισμικά υπό αυτήν την κυβέρνηση και προηγούμενες, το κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και τρόπους για να προχωρήσουμε μπροστά» αναφέρει η PEGA.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)